בר או בת מצווה הם אירוע מאוד משפחתי, יש משמעות לאב המעלה את בנו לתורה ולאם המעבירה לבתה את המסורת. עם זאת, כשאתם הורים גרושים, חגיגות משפחתיות הן מורכבות יותר. הורים שלא מצליחים להיות יחד באותו חדר, כשקיים ניכור הורי, כשיש סכסוך בין המשפחות - אלה מצבים בהם קשה מאוד לחגוג יחד. אז מה עושים?
נוגה (שם בדוי) באה לקליניקה שלי כמה חודשים לפני בר המצווה של הבן שלה. במשפחה של נוגה, בר מצווה הוא אירוע עם המון מסורת ומשמעות. אבא שלה חולם שהנכד שלו יעלה לתורה בבית הכנסת שהוא מתפלל בו שנים. זה מאוד חשוב לו.
נוגה ואייל התגרשו לפני 4 חודשים. זה לקח להם שנתיים של דיונים בבית המשפט, מריבות קשות וטענות קשות משני הצדדים. תהליך שגבה מחיר כבד מהם ומהמשפחות שלהם. המשפחות כועסות אחת על השנייה, נוגה ואייל בעצמם – לא מחליפים ביניהם מילה, ובעוד כמה חודשים, הבן האהוב שלהם עולה לתורה.
וזו לא רק עליה לתורה בבית הכנסת, אירוע שיכול לקרות רק פעם אחת ולכן שני הצדדים חייבים להיות נוכחים. יש גם אירוע למשפחה ומסיבה לחברים בכיתה. "איך אני עושה את הדבר הכי נכון עבור הילד שלי", נוגה שואלת. אנחנו יושבות יחד בחדר, עוברות על כל מה שצריך לקחת בחשבון, על האפשרויות וההשלכות ובסוף, גם מדברות על טובת הילד.
מהי טובת הילדים?
נהוג לחשוב שטובת הילדים היא חגיגה אחת משותפת. שני ההורים עוטפים אותו והוא מרגיש שוב, משפחה אחת שלמה, אך זה לא תמיד נכון. כפי שעדיף לגדול בבית גרוש מאשר להיות חשופים כל הזמן לריבים ומאבקים בין ההורים, כך לעיתים, כאשר המשפחות נמצאות בריב גדול וטעון רגשית, עדיף לנהל שתי חגיגות נפרדות.
תארו לכם מצב שבו מתכנסים כל בני המשפחה בבית הכנסת, הילד הנרגש עומד לעלות לתורה ומעזרת הנשים עולים קולות של צעקות, מריב נוראי של שתי הסבתות. או שבחגיגת בת המצווה המשפחתית הזוג הגרוש פורץ במריבה קולנית מול החברים של הילדה. מה יקרה לילדים? האירוע יהפוך לחוויה טראומטית עבורם. לכן, במצב כזה (של קונפליקט גבוה בין ההורים או המשפחות), לפעמים עדיף לחגוג בנפרד.
ההחלטה איך לחגוג את בר או בת המצווה, היא כולה שלכם ותלויה בעיקר בסוג היחסים שיש ביניכם. הצורה בה החלטתם לחגוג, לא תשפיע לרעה על נפשם של הילדים. הם יכולים להנות מהיתרונות שבפיצול האירועים ולהנות באירוע משפחתי שמארגן אחד הצדדים וטיול בצד השני. ובכל מה שתחליטו – שיהיה במזל טוב.
הכותבת היא מדריכת הורים גרושים ומתגרשים. בוגרת מכון אדלר. בעלת קהילת הפייסבוק: הורים.גרושים – קהילת הורים גרושים ומתגרשים ובעלת הפודקאסט: החיים הסודיים של הגרושים.