באש ובמים
מה צריך?
קערה קטנה עמוקה
נר קצר שיותר נמוך מהקערה, רצוי נר שבת
מעט פלסטלינה
מים קרים
לקרוא את כללי הבטיחות לפני שמתחילים
איך לבנות?
1.כמה כללי זהירות לפני שמתחילים: אל תתנו לילדים לבצע את הניסויים עם הנרות לבד. נוכחות של מבוגר טובה לא רק לבטיחות אלא גם לחקירה המשותפת. בעת הדלקת נרות מרחיקים חומרים שבירים או דליקים שלא נחוצים בפעילות. אוספים שיער ארוך, לא משאירים נרות דולקים ללא השגחה ומחזירים גפרורים למקומם מיד בסיום השימוש.
מה צריך?
קערה קטנה עמוקה.
נר קצר שיותר נמוך מהקערה, רצוי נר שבת.
מעט פלסטלינה.
מים קרים.
לקרוא את כללי הבטיחות לפני שמתחילים.
איך לבנות?
- כמה כללי זהירות לפני שמתחילים: אל תתנו לילדים לבצע את הניסויים עם הנרות לבד. נוכחות של מבוגר טובה לא רק לבטיחות אלא גם לחקירה המשותפת. בעת הדלקת נרות מרחיקים חומרים שבירים או דליקים שלא נחוצים בפעילות. אוספים שיער ארוך, לא משאירים נרות דולקים ללא השגחה ומחזירים גפרורים למקומם מיד בסיום השימוש.
- הדביקו את הנר לתחתית הקערה עם מעט פלסטלינה.
- מלאו את הקערה במים כמעט עד שפת הנר.
- הדליקו את הפתיל.
מה קורה פה?
הנר ממשיך לבעור כרגיל עד שהוא מגיע אל פני המים ואז מתחילה הלהבה לכרסם את תוכו של הנר, תוך יצירת משפך עמוק עם דופן דקיק של שעווה. צורת המשפך מונעת כניסה של מים והנר ממשיך לבעור מתחת לפני המים. המים שמסביב לנר קולטים חלק מהחום שמופץ על ידי להבת הנר. הם מצננים את השכבה החיצונית של השעווה כך שהיא לא מגיעה לטמפרטורה הנדרשת כדי להפוך אותה לנוזלית.
נדנדת נרות
מה צריך?
שני נרות חנוכה.
שתי כוסות זהות מזכוכית או מחרסינה.
נייר דבק.
מנקה אוזניים.
קיסם שיניים.
קופסת גפרורים.
יריעת אלומיניום: אפשרי, לכיסוי משטח העבודה.
חשוב: בקבוק מים כדי לכבות את האש במקרה של התלקחות.
איך לבנות?
- כדאי לדעת, רגע לפני שמתחילים: הפעילות מחייבת עזרה של מבוגר ושמירה על כללי זהירות.
- כדי להגן על משטח העבודה אפשר לכסותו בנייר אלומיניום או לעשות את הניסוי על תבנית אלומיניום או תבנית עוגה.
- חברו את הנרות בעזרת נייר דבק.
- חוררו את נייר הדבק עם קיסם והשחילו את מנקה האוזניים בין שני הנרות.
- הניחו את הכוסות הפוכות על משטח העבודה, במרחק של כ-5 ס״מ ביניהן. לפני תחילת הפעילות הניחו את מנקה האוזניים מעל תחתיות הכוסות, כמעין גשר ביניהן, כך שהחלק של צמר הגפן בכל קצה של מנקה האוזניים הוא זה שיבוא במגע עם הכוסות.
- הדליקו את הנרות ועקבו אחר המתרחש.
מה קורה פה?
לפני הדלקת הנרות מרכז הכובד נמצא בערך מתחת לנקודת החיבור בין שני הנרות. כאשר מדליקים את הנרות, השעווה ניתכת. מהצד שבו השעווה ניתכת ונוטפת הנר מאבד ממשקלו, האיזון מופר וצד זה מתרומם. הפסד של טיפה בצד אחד יוצר משקל יתר בצד השני, ולכן הנר נוטה כלפי מטה בצד הזה. כיוון שהנרות מטפטפים לסירוגין גם מרכז הכובד מועתק מצד לצד, וכך נותרת תנועת הנדנדה.
בדקו מה קורה כאשר משתמשים בקיסם שיניים רגיל ללא צמר גפן בקצוות. יש לשער שהתנועה במקרה זה תהיה מהירה יותר. החיכוך בנוצר בין צמר הגפן שבקצה מקל האוזניים ובין תחתית הכוס מאט את התנועה ומאפשר לעקוב אחר שינוי מרכז הכובד. האטה נוספת תוכלו להשיג באמצעות צילום שמוקרן בהילוך איטי.
מים עולים בכוס
מה צריך?
נר עם תחתית אלומיניום.
כוס זכוכית.
צלחת.
מים.
מצית או גפרורים.
איך לבנות?
- שופכים מעט מים לצלחת.
- מניחים נר במרכז הצלחת ומדליקים אותו בעזרת מבוגר.
- מניחים את הכוס מעל הנר כשהיא הפוכה.
- מחכים וצופים: מה קורה לנר? מה קורה למים?
מה קורה פה?אש זקוקה לחמצן כדי לבעור. כשאנחנו מכסים את הנר עם הכוס, אנחנו ״חונקים״ את האש ומונעים ממנה קבלת חמצן נוסף, מעבר לכמות שנמצאת בכוס. כשהאש תצרוך את כל החמצן שבתוך הכוס היא תכבה. כשהנר בוער הוא צורך חמצן מהאוויר ופולט פחמן דו-חמצני, אבל הוא פולט מעט פחות פחמן דו-חמצני מכמות החמצן שהוא צורך. כאשר כמות המולקולות באוויר קטנה יותר - לחץ האוויר קטן יותר. כך נוצר מצב שלחץ האוויר בתוך הכוס קטן מלחץ האוויר שמחוץ לה. בנוסף, כאשר הנר דולק, האוויר שנמצא בתוך הכוס וקרוב אליו מתחמם ומתרחב. כשהנר כבה, האוויר מתקרר ומתכווץ, ולחץ האוויר קטן עוד. כאשר לחץ האוויר החיצוני גדול יותר מלחץ האוויר הפנימי, הוא גובר עליו והמים ״נדחפים״ אל תוך הכוס.