כשריקי סיטון (44) אימא לעשרה ילדים מבני ברק, ומנהלת פרויקט "חברותא" מזה 15 שנה, שמטרתו לחבר בין חרדים לחילונים, שמעה את הבשורה הקשה על הטרגדיה של משפחת פלאי היא לא הצליחה להירגע. "דבורי נמצאת בסוף החודש התשיעי, לפני הלידה העשירית שלה. שלושה ימים לפני שזה קרה עוד קיטרנו בשיחה חברית על הלילות שבהם אנחנו לא ישנות. אמרתי לה: 'דבורי אנחנו אימהות עסוקות, לא הצלחנו לחנך 20 שנה את הילדים לישון במיטה שלהם, במקום לחנך תלמדי פתרונות  - איך לברוח לפעמים בלילה לאיזו פינה לישון בה', ופתאום הדבר הזה קורה ומתפוצץ לנו בפרצוף". 

"אפשר להשאיר בבית את המרחק והשונות ולרגע להתאחד"

דבורי פלאי מתנדבת כבר 18 שנה כרכזת קשר בפרויקט חברותא, אותו הקים הרב שלמה רענן. "הבסיס של הפרויקט הוא טלפוני, יש לנו 8,000 זוגות בארץ ובעולם – 5,500 נשים והשאר גברים, חילוניים, דתיים וחרדים, שמתחברים בזום או בטלפון. בשנים האחרונות יש מפגשים לחינוך באקדמיה, בקהילה, באמנות כמו בתיאטרון פלייבק שבו נפגשות 12 שחקניות חרדיות וחילוניות. ודבורי היא אחת השדכניות שלנו, היא עושה את החיבורים בין הנשים, שנשענים על מגוון פרמטרים, בין היתר, גיל, עיסוק, רמת השכלה, שעות פנויות וכמובן כימיה. לקחנו מאוד קשה את מה שקרה, אי אפשר לשאת או להבין, זה לא ניתן להכלה בכלל ולכן ניסינו לחשוב מה אפשר לעשות כדי להתמודד עם הדבר הנורא שקרה".

מייסד "חברותא" הוא כאמור הרב שלמה רענן, אשר החליט להקימו בעקבות אירוע לא נעים שחווה ובו אדם חילוני ביקש להתרחק ממנו במרחב הציבורי אך ורק בגלל הזהות החרדית שלו. "הרב רענן אמר שאין מצב שאנחנו יהודים ונרגיש ככה אחד כלפי השני. היום זה יותר חזק, הלכנו אחורה, יש תחושה קשה ברחוב ולכן ההיענות למיזם שלנו מטורפת. ראינו במהלך השבעה חיבורים מדהימים ומנסים להתרכז בזה ולא בפילוג שיש".

באירוע הדריסה נפגע גם אב המשפחה. ריקי מספרת שבינתיים הוא התאושש ויצא מכלל סכנה. "הוא נמצא בתהליך שיפור משמעותי ואמרו שהוא מתקדם בקצב מפתיע. דבורי אמרה שכל עם ישראל מאחוריו. לפני מספר ימים נערכה ברית של אחיין שלו בבית החולים והוא היה הסנדק, זה היה רגע של ניצחון. הבחירה של דבורי לאורך כל הדרך היא להסתכל על מה שיש ועל מה שטוב ולהתרכז בזה, לצד הכאב, והמיזם הזה הוא לאור דרכה. אנחנו קוראות לכל המגזרים ומבקשות שהקורבנות לא יהיו לשווא שזה ישפיע טוב בעולם ושעם ישראל יהיה ביחד כמו שהיה בשבעה. כולם היו שם: ימין, שמאל, קיבוצניקים חרדים, שהביחד הזה יימשך עוד קצת גם בימי שגרה, ושלא נחזור מהר מדי למלחמות.  

מיכל לאופר (צילום: יסמין ארנון מנשרוב)
צילום: יסמין ארנון מנשרוב

ב"מדברות בסלון" יתקיימו במהלך כל השבוע סלונים פתוחים בכל רחבי הארץ בהם נשים יחברו לנשים אחרות מהסביבה על מנת לחבור להודיה משותפת – מסר שחוצה את כל המגזרים וגם משום שזהו המסר שיצא מביתה של דבורי בעת השבר הגדול. ריקי מספרת איך נולד הרעיון למיזם. "ראיתי את המפה של ההפגנות ואמרתי "כזו אני רוצה" - לא מלחמת אחיות אלא אנחנו נהיה אלה שנביא את השלום בינינו. חשבתי בהתחלה על 40 סלונים משום שדבורי ציינה יום הולדת 40 במהלך השבעה, חגיגות יום הולדת שלצערנו נגנזו, ו-40 היה נראה לי מספר ריאלי שניתן לעמוד בו, אך הודעת הוואטסאפ הפשוטה ששלחתי בששי בבוקר לפני כשבועיים התפוצצה והגענו למאות סלונים בארץ ובחו"ל – בארה"ב, אירופה, דרום אפריקה, וביום שני יהיה את "מדברות בכנסת" נשים בכנסת שישבו וידברו".

את מדברות בסלון ינחו מנחות מתנדבות או המארחות, באמצעות ערכות של קלפי הודיה שנשלחו לבתים המארחים. "בערב פורים במקום לארוז משלוחי מנות ארזנו משלוחי ערכות. "אשמח שכמה שיותר נשים ישתתפו ושהקבוצות יהיו הטרוגניות. המיזם הזה הוא חיבוק גדול לדבורי ונחמה עבורנו, שנותנת לי תקווה, אני מרגישה שבתוך כל הקושי של האסונות והפילוג יש כאן רגע שאפשר להשאיר בבית את המרחק והשונות ורגע להתאחד ולהגיד אנחנו ביחד איתך גם אם אנחנו מאוד שונות".

"מאוד חשוב לי לעשות קירוב לבבות"

מיכל לאופר (51) מקיבוץ דן, אימא לשני ילדים, יוצרת משחקי "נתת קיבלת" ודוברת אשכול רשויות גליל מזרחי, מגדירה את עצמה כ"יהודייה מאמינה", תארח בסלון ביתה ביום שלישי הקרוב (14.3) את "מדברות בסלון".

על ההחלטה לארח בסלון ביתה את המיזם היא אומרת: "אני הרבה שנים עוסקת בנושא של חיבור ונתינה, פנימיות והגברת האור, וזה מאוד חשוב לי, במיוחד בימים אלה שכל כך כואב לראות את הקרע בעם, זו אנרגיה קשה ומאוד חשוב לי לעשות קירוב לבבות בין כולנו תמיד, וזו הסיבה שבחרתי לארח את המפגש לזכרם של הילדים המדהימים האלה. כמי שחיה ביישוב חילוני וכמי שמחוברת ליהדות, ועוסקת בפנימיות זה ממש מתאים לי".

_OBJ

למפגש בביתה של מיכל צפויות להגיע חברות מקיבוץ דן וקבוצה של נשים דתיות מקרית שמונה. "התקשרו אליי לא מעט, הערב עוסק בתודעה והודיה ויהיה בסימן של קירוב, חיבור שיח ומשחק קלפים שבמרכזו אמירת תודה. רק בחיבור ורק ביחד בהגברת הטוב אפשר לגרש את החושך, ורק כך נוכל להקים את המדינה שחלמנו עליה ולא בליבוי יצרים ולהבות כמו שלצערנו תמיד נוטה להיות מסוקר בתקשורת".  

מפת אירועי "מדברות בסלון" ברחבי הארץ>>