זה עלול להיראות מסובך, ובפעמים הראשונות אתם כנראה תרגישו שאתם לא מבינים שום דבר, ובצדק. הטיפ הראשון והחשוב מכולם: אל תנסו להבין, בטח לא בפעמים הראשונות. לכו עם ההוראות, שלב אחר שלב, פעולה אחרי פעולה. אם משהו הסתבך, חזרו לשלב הקודם. אחרי כמה פעמים, הכול ייראה הרבה יותר פשוט ומובן. בהצלחה!
המבנה הבסיסי של קובייה הונגרית:
הקובייה ההונגרית מורכבת משש פאות (צדדים) כמו כל קובייה שאנחנו מכירים, כאשר לכל פאה יש שלוש שורות לאורך, שלוש שורות לרוחב ותשעה ריבועים שמחולקים לשלושה סוגים:
- מרכז, הריבוע האמצעי של כל פאה.
- ארבע פינות אמצעיות, ארבעת הריבועים שבאמצע השורות החיצוניות.
- ארבעה קודקודים, ארבעת הריבועים הפינתיים.
איך עובדים עם קובייה הונגרית?
ברגע שנעמיד את הקובייה מולנו יהיו לנו שלוש שורות שיכולות להסתובב לימין או לשמאל ושלוש שורות שיכולות להסתובב למעלה או למטה. כל שורה יכולה להסתובב מימין לשמאל ומשמאל לימין; מלמעלה למטה ומלמטה למעלה.
חשוב לזכור: הצבע של כל פאה ופאה נקבע על פי הצבע של המרכז שלה. אי אפשר לשנות את מיקומו של המרכז אלא רק את הפינות האמצעיות ואת הקודקודים.
שלב 1: צבע של פאה אחת
מתחילים באופן אקראי להרכיב פאה אחת במטרה לסדר את כולה בצבע אחד. למשל, צבע אדום. מתמקדים בפאה עם הריבוע האמצעי האדום. אם כבר יש ריבועים אדומים בפאה, נשאיר אותם במקומם. כעת נתמקד בלהביא את שאר הריבועים האדומים לפאה.
איך למלא את הפינות האמצעיות בקוביה הונגרית?
ממקמים את הקובייה מולנו למצב שהפאה האדומה נמצאת בראש, מאתרים את הריבועים האדומים בכל הפאות האחרות שנמצאים גם הם בפינות אמצעיות וממקמים אותם מול הריבוע המיועד להם למעלה.
ממקמים את הריבוע האדום שאמור לעלות – מולנו, מסובבים לימין או לשמאל (תלוי במיקום של הריבוע) את השורה שיש בה את הריבוע האדום, מורידים סיבוב אחד את השורה האמצעית האדומה, מסובבים חזרה את השורה עם הריבוע האדום ואז מעלים בחזרה את השורה לפאה האדומה, יחד עם הריבוע האדום החדש.
במקרה שהפינה האמצעית נמצאת בפאה הנגדית (התחתונה) של הפאה האדומה, ממקמים אותה מול הפינה המיועדת, מורידים סיבוב אחד את השורה מלמעלה ומסובבים את השורה התחתונה, ימינה או שמאלה, מספר סיבובים עד שהריבוע האדום ישתלב עם שאר השורה ואז מחזירים אותה לפאה האדומה המקורית.
איך למלא את הקודקודים בקוביה הונגרית?
העיקרון דומה לפינות האמצעיות. אחרי שמיקמנו את האדומים בשאר הפאות מול המקום שלהם בפאה האדומה, נסובב את השורה שלהם לימין או לשמאל (תלוי במיקום שלהם) נוריד את השורה האדומה, נחזיר את הסיבוב הקודם ונעלה את השורה המלאה לפאה האדומה המלאה.
שלב שני: שורות ראשונות
אחרי שיש לנו פאה אחת צבועה, אחידה באופן מלא, השלב הבא הוא להרכיב את כל השורות העליונות שנושקות לפאה מארבעת הכיוונים. הצבע של השורה נקבע כמובן לפי הצבע של המרכז שבכל פאה ופאה.
לפני שמתחילים לסדר את השורות מסובבים את החלק העליון של הקובייה כדי לקבל את המצב האופטימלי. כעת נתחיל לסדר את שאר השורה. מכאן ואילך, תמיד הצבע האדום שכבר מילאנו (או כל צבע שבחרנו להתחיל אותו) יהיה בראש.
איך למלא את הפינות האמצעיות בקוביה הונגרית?
כל פינה אמצעית מורכבת משני צבעים. לכן אנחנו צריכים לאתר את הפינה האמצעית שמורכבת מאדום ומהצבע השני שאותו אנחנו צריכים למלא עכשיו.
ממקמים מולנו את הפינה האמצעית שאיתרנו, מורידים סיבוב אחד את השורה האמצעית האדומה, מסובבים לאחד הצדדים את השורה התחתונה ומחזירים את השורה האדומה לפאה האדומה.
ממקמים מולנו את הפאה עם הצבע שעכשיו אנחנו עובדים עליה. עכשיו חוזרים לשלב הראשון שבו מילאנו את הפינות האמצעיות - ריבוע לצד, שורה אמצעית למטה, החזרה של הריבוע, החזרה של השורה. כך בכל הפאות עד שכל הפינות האמצעיות יהיו מסודרות.
איך למלא את הקודקודים בקוביה הונגרית?
העיקרון הוא אותו עיקרון כמו בפינות האמצעיות. כל קודקוד מורכב משלושה צבעים. לכן אנחנו צריכים לאתר את הקודקוד שמורכב מאדום ומשני הצבעים שמשתלבים עם שתי פאות נוספות.
כמו שהתחלנו עם הפינות האמצעית - מורידים סיבוב אחד את השורה האדומה עם הצבעים שאנחנו צריכים לכיווננו, מסובבים לאחד הצדדים את השורה התחתונה ומחזירים את השורה האדומה לפאה האדומה.
ממקמים מולנו את הפאה עם הצבע שעכשיו אנחנו עובדים עליה. עכשיו חוזרים לשלב הראשון של סידור הקודקודים עד שכולם מסודרים ויש לנו ארבע שורות ראשונות צבועות באופן אחיד ומותאמות לריבוע האמצעי.
שלב שלישי: שורות שניות
אחרי שסידרנו שורה אחת עכשיו נסדר את השורה השנייה בכל ארבעת הפאות. בשביל להשלים שורה שניה נצטרך בסך הכול להשלים את הפינות האמצעיות שבין פאה לפאה, כי הריבוע האמצעי כבר צבוע מראש בצבע של הפאה כולה.
כזכור, כל פינה אמצעית מורכבת משני צבעים, בשלב ראשון נחפש בשורה השלישית התחתונה פינה כזו שמתאימה לאחת הפינות שאנחנו צריכים. למשל, יש לנו שתי פאות נושקות, צהוב וירוק, נחפש בשורה השלישית פינה שבצד אחד היא צהוב ובצד השני (שזו הפאה הנגדית לאדום) היא ירוק.
נמקם את הפינה המיועדת באחד מהצדדים הקיצוניים של שתי הפאות הרלוונטיות. אם הצבע שמופיע בשורה התחתונה הוא ירוק נמקם אותה בצד הקיצוני של הפאה הירוקה ואם הוא צהוב אז בצד הקיצוני של הפאה הצהובה.
נמקם מולנו את הפאה עם הצבע הזהה (והריבוע הפינתי לשמאלנו או לימיננו). במידה והריבוע הפינתי לימיננו, מורידים סיבוב אחד את השורה השמאלית, מסובבים סיבוב אחד לשמאל את השורה התחתונה, מחזירים למעלה ב
עוברים לפאה השמאלית של שני הצבעים וממקמים אותה מולנו, מסובבים סיבוב אחד לשמאל את השורה התחתונה, מורידים סיבוב אחד את השורה הימנית, מחזירים בסיבוב אחד ימינה את השורה התחתונה, מחזירים בסיבוב אחד את השורה הימנית למעלה.
במקרה שהריבוע הפינתי לשמאלנו, נעשה בדיוק את אותו הדבר רק הפוך. אם אתם לא מוצאים שום פינה מתאימה בשורה השלישית התחתונה ועדין לא כל הפינות מסודרות – חוזרים על אותה פעולה מול הפאה הלא מסודרת עד שמוצאים פינה מתאימה.
שלב רביעי: איקס בפאה האחורית
בשלב הזה יש לנו שתי שורות צבועות וכמובן את הפאה הראשונה הצבועה באופן מלא. כעת נעבור לפאה האחורית, זו שלא נגענו בה עד עכשיו בכלל. המטרה שלנו כרגע היא לייצר איקס שמורכב מארבע פינות אמצעיות לפי הצבע שנשאר, הצבע של החלק האמצעי של הפאה.
בשלב הזה לפעמים לא תהיה שום פינה מסודרת, לפעמים יהיו שתיים ולפעמים יהיו ארבע שזה אומר במקרה כזה שאתם יכולים לדלג לשלב הבא.
הופכים את הקובייה וממקמים את הצבע האחרון למעלה. מסובבים את הקובייה כך שהפינה הלא מסודרת תהיה בצד ימין ועושים שוב ושוב את השלבים הבאים עד שהפינה האמצעית מתמלאת בצבע המתאים.
- מעלים סיבוב אחד את השורה הימנית (לכיוון הנגדי שלכם)
- מסובבים סיבוב אחד לימין את השורה האמצעית של הקובייה
חוזרים שוב על הפעולות – סיבוב נגדי של השורה הימנית>סיבוב לימין של השורה האמצעית – עד שהפינה האמצעית הימנית מתמלאת בצבע הרלוונטי. בשלב הזה, מסובבים לימין (נגד כיוון השעון) את השורה העליונה עד ששוב מגיעים למצב שבשורה הימנית באותו המיקום מופיעה הפינה האמצעית שצריך להחליף לצבע הרלוונטי. חוזרים בדיוק על אותן הפעולות עד שכל ארבעת הפינות מלאות.
שלב חמישי: טנקים
הופכים את הקובייה ומחזירים אותה למצב הראשוני שאיתו עבדנו. חוזרים לארבעת הצדדים שכבר מילאנו בהם שתי שורות. המטרה היא לעשות צורה של טנק, כלומר למלא את הפינה האמצעית של השורה התחתונה שבכל פאה בצבע המתאים.
לפני שנתחיל לסדר את הטנק נסובב את השורה התחתונה עד שיהיו לפחות שתי פאות שהטנק כבר מסודר בהם, כלומר שהפינה האמצעית בשורה התחתונה כבר מסודרת. אם שתי הפאות המסודרות נמצאות אחת ליד השנייה נעבור לפאה הלא מסודרת שמשמאל להן ונמקם אותה מולנו. אם אין פאות מסודרות בצמידות נתחיל באופן אקראי מול פאה לא מסודרת ובפעם הבאה אחרי שנסדר שתי פאות צמודות נחזור לפאה השמאלית. כעת נבצע מספר פעמים את סדר הפעולות הבא עד שיהיו טנקים בכל ארבעת הפאות:
- מורידים סיבוב אחד למטה את השורה הימנית
- מסובבים סיבוב אחד שמאלה את השורה התחתונה
- מחזירים את השורה הימנית שהורדנו – סיבוב אחד חזרה למעלה
- מסובבים עוד סיבוב שמאלה של השורה התחתונה
- מורידים שוב בסיבוב אחד את השורה הימנית
- מסובבים את השורה התחתונה שני סיבובים שמאלה
- מעלים בחזרה בסיבוב אחד את השורה הימנית
- מסובבים סיבוב אחד שמאלה את השורה התחתונה
שלב שישי: ח' ר'
אחרי שסידרנו את הפינות האמצעיות נעבור לקודקודים של השורה השלישית. כל קודקוד מורכב משלוש צבעים, המטרה בשלב הזה למקם כל קודקוד בחיבור של שלושת הפאות שמתאימות לצבעים שלו, גם אם לא באותו צד. למשל, קודקוד שמורכב מהצבעים כחול, לבן וכתום ימוקם בחיבור של שלושת הפאות הבאות: הכחולה, הלבנה והכתומה, גם אם נכון לעכשיו בכל פאה יופיע הצבע האחר, למשל, הלבן בכתום, הכתום בכחול והכחול בלבן.
אם יש קודקוד מסודר או כזה שלפחות מותאם בשלושת הצבעים שלו, מתחילים לעבוד איתו. אם לא, מתחילים לעבוד עם קודקוד אקראי. מעמידים את הקובייה מולנו כך שהקודקוד שאנחנו רוצים להתעסק איתו יהיה בצד ימין למטה. כעת, עושים צורה של אותיות ח' ו-ר':
- מורידים סיבוב אחד למטה את השורה הימנית
- מורידים סיבוב אחד למטה את השורה השמאלית
- מסובבים סיבוב אחד שמאלה את השורה התחתונה
- מחזירים את השורה הימנית שהורדנו – סיבוב אחד חזרה למעלה
- מחזירים את השורה התחתונה – סיבוב אחד ימינה
- מחזירים את השורה השמאלית שהורדנו – סיבוב אחד חזרה למעלה
חוזרים שוב ושוב על הפעולות לפי הסדר הזה עד שנגיע למצב שכל הקודקודים מתאימים בצבעים שלהם לשלושת הפאות בהם הם ממוקמים.
שלב שביעי ואחרון: חתול ועכבר
השלב השביעי והאחרון נקרא חתול ועכבר כי הפעולות שנבצע דומות לחתול רודף ועכבר בורח. הופכים את הקובייה כך שהקודקודים הלא מסודרים נמצאים למעלה, מתחילים עם הקודקוד הכי ימני מבין אלו שלא מסודרים (אם הכול לא מסודר אז זה לא משנה). כעת מבצעים את ארבעת הפעולות הבאות:
- מורידים סיבוב אחד למטה את השורה הימנית
- מסובבים סיבוב אחד שמאלה את השורה התחתונה
- מחזירים את השורה הימנית שהורדנו – סיבוב אחד חזרה למעלה
- מחזירים את השורה התחתונה – סיבוב אחד ימינה
חוזרים שוב ושוב על הפעולות לפי הסדר הזה עד שהקודקוד מסתדר. לאחר מכן, מסובבים סיבוב אחד ימינה את השורה העליונה, כדי להביא את הקודקוד הבא למקום שבו עבדנו לפני כן וחוזרים שוב ושוב על אותן הפעולות. לאחר מספר פעמים כל הקודקודים יהיו ממוקמים במקום שלהם וכל הריבוע בכל ששת הפאות שלו יהיה מסודר.