פעם, לפני כמה עשורים אף אחד לא עשה עניין מיומולדת. כמה ברכות נחמדות, מתנה לתשומת לב ובזה הסתיים הסיפור. בלי חגיגות וטקסים מיוחדים.
לטקסים במשפחה יש חשיבות גדולה. זו הזדמנות לעצור רגע את השגרה ולציין אירוע עם משמעות. הטקס, שכלליו ידועים מראש מחזק את תחושת השייכות, האינטימיות והביטחון של כל בני המשפחה.
עם השנים חגיגות יום ההולדת מיצבו את עצמן במרכז הבמה והפכו לאירוע רציני. ובהרבה משפחות אוהבים לפתוח את חגיגות יום ההולדת בשולחן עמוס בממתקי הארץ והעולם.
אבל, הצבתו של הסוכר המעובד במרכז החגיגות מזמנת חסרונות חינוכיים ובריאותיים.
סוכר וממתקים = אושר וכיף
מה יותר כייף ומשמח מיומולדת? אנחנו חוגגים את החיים. הצבתו של שולחן הממתקים במרכז החגיגה מלמד את הילדים שחווית שמחה ואושר קשורה לסוכר. עם השנים יהיה להם ברור, שכל אירוע משמח דורש סוכר בצידו. ולחילופין, בעת עצב יפנו לחברם הטוב הממתק, לשאוב ממנו כוחות ואנרגיות להתמודדות.מסרים סותרים
הרבה מאתנו מנסים לחנך את הילדים לתזונה מופחתת סוכר. זה עולה לנו הרבה פעמים במריבות וויכוחים. והנה ביומולדת אנחנו פורשים את כל טוב הממתקים ומעודדים את הילדים לאכול מהשפע הכל כך לא בריא.
מסרים סותרים מבלבלים את הילדים ומשאירים פתח לוויכוחים. כי אם מותר לאכול ביומולדת ממתקים בלי הגבלה. אז כנראה, שזה לא באמת בעייתי ואפשר לנהל על זה מו"מ גם בשגרה.עשר כפיות סוכר במסיבה
הסוכר חשוב במנגנון ההישרדות שלנו. הטעם המתוק מזוהה כמרכיב חיוני ויקר ערך להישרדות. הוא מעניק לגוף אנרגיה זמינה והעודפים הופכים לשומן שינוצל בזמני מצוקה ורעב עתידיים.
כמות גבוהה של סוכר היא השורש לרוב המחלות של העידן הנוכחי. בתזונה היומיומית שלנו יש הרבה סוכר. הוא "מתחבא" כמעט בכל דבר. פסטה, לחם אורז ועוד.
בבוקר יומולדת שכזה, ילדים אוכלים בממוצע עשר כפיות סוכר. בעוד שההמלצה של ארגון הבריאות העולמי לילדים היא 3-6 כפיות סוכר ביום.מעגל התמכרות
הסוכר גורם לתנודתיות חדה באנרגיה.
בתחילה, נראה חוסר שקט ויותר אקטיביות. החושים מתחדדים וקולטים מידע מהסביבה בווליום מוגבר, מה שיוצר הסחות דעת וקושי להתרכז.
לאחר כמה שעות, רמת הסוכר בדם יורדת בחדות וגורמת לנפילה ברמת האנרגיה, ועייפות. ערפול מחשבתי, מצב רוח ירוד וקושי להתמודד עם אתגרים.
כדי להחזיר את האנרגיה הגוף משתוקק ברמה הפיסית למתוק. ולכן כל מה שהילד ירצה לאכול יהיה סוכר. וכך נוצר מעגל התמכרות, שמחולל מחלות והשמנת יתר.רק פעם בשנה
זה לא נורא פעם בשנה. אבל, יש יומולדת לבני משפחה נוספים ולחברים. פנקייקים בשבת בבוקר, מסיבת פיג'מות ועוד. בתקופת השפע של היום התזונה היומיומית שלנו עתירת סוכר. מה שבעייתי ומייצר נזק הם הכמות והמינון בראייה רחבה יותר.
אפשר להתפנק בסוכר, אבל במידה. גם כמות קטנה עושה שמח. מומלץ לשלב בשולחן יומולדת פירות וירקות. גם בהם יש סוכר, אבל הוא מתפרק לאט יותר ובאופן מאוזן. זה ממתן את התנודתיות שדיברנו עליה קודם. אפשר לסדר אותם על שיפודים או ליצור מהם פרצופים צבעוניים ומצחיקים.
מה אפשר לשים במרכז החגיגות?
ברכות. ממש כמו פעם. כל בני המשפחה, מהקטן ועד הגדול מברכים בעל פה את חתן/כלת השמחה. משקפים לו מלב אל לב את הכוחות והעוצמות שיש בו. מחזקים אותו על תהליכים טובים שקרו במהלך השנה. ועל מה שעוד יקרה. מדגישים בפניו עד כמה הוא יקר, אהוב וחשוב לכם.
על הדרך אנחנו מאמנים את הילדים בעמידה ודיבור בפני קהל. שהוא הכי מפרגן שיש ומראים להם, עד כמה זה כייף וחשוב לשמוע ולהשמיע מילים מעצימות ומחזקות. שמדגישות ומזכירות לכולם את הכוחות שטמונים באהובים שבחיינו ובקשר שלנו איתם.
אין חגיגה מתוקה ושמחה מזו. היא תפתח את הלב ותשאיר על פניהם חיוך ענק. את המתיקות הזו הם ייקחו איתם עד יום ההולדת הבא.
עוזית שלח היא מדריכת הורים ומנחת סדנאות הורים. מתמחה בגיל ההתבגרות, הפרעות קשב והיפראקטיביות
נועה רטר היא נטורופתית והרבליסטית. מתמחה במחלות וכאבים כרוניים