לבת של אילונה אין צהרון והיא נאלצת להפסיק יום עבודה ב-13:30 וללכת לקחת אותה מהגן. בגן של הבת של שיר דווקא יש צהרון, רק שאין אוכל ולכן ההורים התבקשו לאסוף את הילדים הרעבים בשעה 14:00. בבית הספר של הבן של קובי יש צהרון אבל הוא אוחד בגלל חוסר בצוות וכעת ממונה על 40 ילדים סייעת אחת, שהגישה לילדים אוכל ונוכחה לדעת שהוא מלא בתולעים. בגן של הבת של מעיין נאמר לסייעת, שלא קיבלה אוכל לילדים, להזמין להם פיצות על חשבונה, ושהם יתקזזו איתה בהמשך. הסייעת סירבה כי במקרה היא סייעת קבועה בגן ויודעת שיש ילדים עם אלרגיות - וההורים כמובן התבקשו לקחת את הילדים הביתה. יעל בכלל לא שולחת את הילד שלה לגן כי אין מי שיוציא אותו ב-14:00 כי אין צהרון. והרשימה עוד ארוכה.
כל הסיפורים הללו הם תוצאה של שלושה ימים ללא מסגרות צהרונים ביותר מ-90 מוקדים בעיר ירושלים, במערכות החינוך החילוניות והדתיות לאומיות. נכון לכרגע צהרוני החינוך החרדי עובדים כסדרם.
ואם אתם שואלים את עצמכם איך כל הבלגן הזה נוצר? הכל התחיל בעקבות החלטת העירייה על החלפת מנהלי הצהרונים שהיו מנוהלים על ידי המנהלים הקהילתיים בירושלים, והוחלפו בעמותה בשם "לביא". למרות ההחלפה שנעשתה במאי, עד ל-1.9 לא הצליחה העמותה לגייס מספיק צוותים, מה שגרם לאלפי הורים להפסיק את יום העבודה ולבוא לקחת את הילדים או לגלות שלל עוולות שנעשו ללא ידיעתם.
הרקע לבעיה הזו נובעת, לטענת דנה קציר, רכזת איגוד מקצועי בכוח לעובדים המלווה את עובדות הצהרונים בירושלים, מהעובדה שתנאי המטפלות הורעו במעבר בין הגופים, ולכן הן לא מוכנות להגיע לעבודה: "העובדות גילו מהתקשורת שהצהרונים מועברים למעסיק אחר שהן לא מכירות, שהן מפוטרות, שהן מועברות למודל העסקה שעתי, ושצבירת הוותק שלהן נפסקת בנקודת המעבר למעסיק החדש. מאז היעדר הוודאות של העובדות רק הולכת ומחריפה לגבי שיבוץ בגן, תנאי העבודה, ואם מעסיקים אותן בכלל. כל זאת לאחר שנים של עבודה מקצועית ומסורה", היא מספרת.
"פנינו לעמותת לביא וביקשנו להיפגש כדי לסייע במעבר העובדות לעמותה באופן חלק. לצערנו עמותת לביא התעלמה מהפנייה במשך שבועיים ולבסוף סירבה לפגוש אותנו בטענה שההסתדרות הכללית הוא הארגון מולו הם עובדים", היא ממשיכה. "כאשר הניסיונות שלנו להבין מולם כיצד ומתי הגיעה ההסתדרות, מהיום למחר, למצב שבו היא יציגה בלביא - לא צלחו, פנינו לבית הדין לעבודה. אנו מקווים שהדברים יובהרו ויסודרו לפי החוק".
באיגוד מבקשים להבהיר כי הם מנסים לשכנע עובדות שלא לפרוש, אלא להתחיל את השנה, גם בתנאים הפחות טובים שלביא מציעה להן, בציפייה שיוכלו בימים הקרובים להתחיל לפעול מול לביא להחזרת התנאים הקודמים. אלא שהעובדות, שעתידן המקצועי עד עכשיו לוטה בערפל, העדיפו למצוא מקומות תעסוקה אחרים בזמן הזה ולא לחכות ולראות מה יציעו בעמותת לביא.
בינתיים ההורים, שבעצמם מנסים ליצור קשר עם העמותה, ללא כל מענה, מבקשים מהמטפלות שלא לעזוב, מתנדבים בעצמם בצהרונים כדי לתת לילדים מענה מספק ושוקלים את צעדיהם מול העירייה. "לא יכול להיות שאני משלמת כל כך הרבה כסף, 415 שקלים לעומת 100 שקלים בחינוך החרדי, ולא רק שאני לא מקבלת בדיוק את אותם תנאים כמוהם, למעט כמה ימים עודפים, אלא שאני לא מקבלת צהרון בכלל, ולאף אחד בעירייה לא אכפת. אני מנסה להשיג אותם כבר שלושה ימים. כמוני עוד הורים אחרים שאין להם צהרון או שהתנאים בצהרון לא מגרדים אפילו את המינימום של תוכנית ניצנים שהנהיגה הממשלה, ואין שום מענה. מה אני אמורה לעשות? בעלי חוזר מחר למילואים, יש לנו עסק קטן שבקושי שורד בגלל זה ועכשיו גם אומרים לי להפסיק את יום העבודה באחת וחצי וללכת לקחת את הילדים שלי כי אין להם צהרונים", אומרת אחת האימהות.
תגובת העירייה: "בירושלים הופעלו צהרוני 'ניצנים' על ידי 26 מפעילים, ובהם המנהלים הקהילתיים הפרוסים ברחבי העיר. בשנה החולפת, הודיעו המנהלים הקהילתיים לעיריית ירושלים על רצונם להפסיק את הפעלת הצהרונים בגני הילדים. לאחר בדיקה מעמיקה בנושא ולטובת ההורים והילדים, הוחלט להעביר את תפעול צהרוני 'ניצנים' במגזר הכללי לידי עמותת 'לביא' הוותיקה והמתמחה בסוג פעילות כזו. שכר הסייעות שעברו מן המנהלים הקהילתיים לעמותת לביא נשאר זהה, וזאת בהתאם להתחייבות של העירייה כלפיהן, וסייעות חדשות שנקלטו בימים אלה יקבלו שכר בהתאם לקול קורא.
עיריית ירושלים מתנצלת על עוגמת הנפש שנגרמה להורים ולילדים שהצהרונים שלהם טרם נפתחו. העירייה מודעת לבעיית פערי כוח האדם שנוצרו בעקבות הודעתן ברגע האחרון של חלק מהסייעות שלא יגיעו לעבודתן. מאז היוודע העניין לעירייה, מתכנסות בכל יום מספר ישיבות מעקב בראשות מנכ״ל העירייה. עמותת לביא פועלת להשלמת היערכותה לפתיחה מלאה של המסגרות, תוך בחינת חלופות גיוס שונות. כמו כן, הוקם מטה גיוס מיוחד ותוגברו בו הרכזים הפועלים לשיבוץ סייעות.
מוקד טלפוני ייעודי החל לפעול לרשות ההורים, מספרו 02-5822070, והוא נותן מענה בנושא הפעלת הצהרונים. בליווי ובהכוונת מנהל החינוך העירוני, עמותת לביא תמשיך בגיוס סייעות נוספות, על אף הקשיים בצל התקופה המאתגרת, וזאת ללא התפשרות על טיב ואיכות השירות.
בבתי הספר נפתחו הצהרונים באופן תקין וחלק, ואנו מקווים ומאמינים שבימים הקרובים תושלם קליטת הסייעות וכוח אדם וכלל הצהרונים בגני הילדים הרלוונטיים יפעלו באופן סדיר. מיותר לציין, כי לא ייגבה כסף מההורים עבור הימים שבהם לא התקיים צהרון. הצוותים המקצועיים במנהל החינוך ובעמותת לביא פועלים מסביב לשעון כדי להתגבר על חבלי הלידה הללו ולמצוא פתרונות בהקדם האפשרי, ובכך לאפשר להורים ולילדים להתחיל את שנת הלימודים כבשגרה".
באשר להזנת הילדים, עיריית ירושלים ועמותת לביא מודעים לקשיי ההזנה שנוצרו. הימים הראשונים של פתיחת שנת הלימודים הם ימים שבהם משתנה הרישום, והחל מיום ראשון הקרוב ההזנה תתייצב. כמו כן, מגשי הפיצות שנשלחו לילדים הינם פתרון זמני, על מנת לפתור את הבעיה באופן נקודתי, ולא להשאיר את הילדים רעבים. באשר לאוכל שנשלח שאינו ראוי לאכילה, המקרה הועבר לטיפול הזכיין וינקטו צעדים נוספים.
בירושלים, המחיר למגזר הכללי כולל תוספת סייעות שלישיות ורפואיות לפי הצורך, פעילויות העשרה, חוג לבחירה מתוך מגוון אפשרויות, קייטנה בין יום כיפור לסוכות, 3 ימים ארוכים והפעלת צהרונים עד 16:00 בחופשות חנוכה ופסח. במגזר החרדי, ניתנת חבילת הבסיס כפי שזו מופיעה בקול קורא: ארוחת צהריים, הפעלה אחת של שעתיים וחוג אחד ללא אפשרויות בחירה. מדובר בשירותים שונים המתומחרים לפי תכולתם וזו הסיבה לפערים במחירים".