"תתארו לכם עולם בו עוד בבטן ניתן יהיה לזהות אוטיזם, נוכל להתאים לילדים עוד מינקותם בצורה פרסונלית מזון ותוספים בעזרת בינה מלאכותית כדי לשפר את מצבם. ננטר את שנתם בעזרת סנסורים מתקדמים וכך נדע לשפר את תפקודם לאורך היום. משקפיים מיוחדים יתנו להם משוב בזמן אמת ויעזרו להם להגיע לתפקוד מיטבי. לוחות חכמים יאפשרו לאוטיסטים בתפקוד נמוך לתקשר עם העולם. יהיו אתרי תוכן מותאמים שישנו את הממשק בהתאמה אישית, וסנסורים מיוחדים ינבאו התקפי זעם. נדע לחבר לאוטיסטים חונכים ומקומות עבודה בעזרת מערכות המלצה מבוססות בינה מלאכותית, ובצבא אליו יתגייסו כמו כולם, הם יגיעו לביצועי על בזכות יכולותיהם הגבוהות".
זה החזון שלי עליו דיברתי לפני 3 שנים כשייסדתי את "האקוטיזם". עזבתי בשביל זה את תפקידי כסמנכ"ל טכנולוגיה וחדשנות ב-PANGEA אחרי 25 שנים בהייטק. החלטתי לתרום את כל מה שאני יודע למען בני יובל עם האוטיזם ולמען עוד 200 מיליון אוטיסטים ברחבי העולם.
עלתה בי השאלה, אם הסטרטאפ-ניישן כל כך טובה בטכנולוגיה, יזמות וחדשנות, למה שגם אנשים עם מוגבלויות לא ייהנו מכך? מתוך המחשבה הזו נולד מיזם חברתי המקדם פיתוח פתרונות חדשניים לאתגרי האוטיזם. היום, כשיש לנו ב"האקוטיזם" 42 מיזמים, כאשר 15 מתוכם גייסו כסף ראשוני, אני יכול להגיד שהגענו יותר רחוק ממה שחלמתי.
"כשאני נפגש עם מי שצריך את הפתרונות - זה נותן לי כוח להמשיך"
מה הדרייב שלי אתם שואלים את עצמכם? אני חושב שההורות המיוחדת. זר לא יבין זאת, אבל אם אתם מתעקשים... נסו לדמיין מה זה כשבאמצע הלילה אתם לא מוצאים את הילד, ובסוף מקבלים טלפון מגן החיות ומגלים שהוא ניסה לשבת עם הזברות. זה לחוות תאונה בגלל התפרצות זעם באמצע כביש מהיר, מקרה שכמעט עלה לשנינו בחיים. המקרה הזה העצים עוד יותר את ההבנה שאני חייב להקדיש את חיי למציאת פתרונות שיעזרו למנוע סיטואציות כאלה בעתיד.
לראות את הקושי של יובל, הבן שלי, של אשתי, המשפחה וכן של עוד משפחות רבות שמתמודדות עם אוטיזם, גרם לי להבין שאני חייב לעשות משהו. צריך להשתמש ברוח היזמות שצוברת תאוצה, לצד התפתחות הטכנולוגיה המהירה בכדי לשפר את חייהם של אנשים על הרצף האוטיסטי. גם היום, העובדה שאני חלק מקהל היעד ונפגש עם אנשים שצריכים את הפתרונות שלנו וגם מודים לי כשהם רואים פתרון איכותי - זה הדבר שנותן לי כוח להמשיך. התמיכה הציבורית ש"האקוטיזם" מקבל מאנשים שמזהים את החשיבות של מה שאנחנו עושים, נוגעת בי כל פעם מחדש.
היעד היה להגדיל את כמות המיזמים בתחום האוטיזם פי 10. הדרך הכי טובה בעיני לעשות את זה הייתה מסלול שנתי ייחודי שמתחיל בקול קורא, אחריו האקתון, נמשך באקסלרטור ו-Demo day, חממה וערב משקיעים.
בהאקתון הראשון בשנת 2019 היו 100 משתתפים. עבדנו מהר ולמדנו הרבה מהתהליך. בהאקוטיזם השני היו 30 יוזמות. בשנה השלישית היו 50 מיזמים ופתחנו את הדלתות גם ליזמים מחו״ל. בהאקתון הקרוב שיתקיים ב-15.01.2023 נגיע כבר לרמה המקצועית הגבוהה ביותר בישראל בתחום. סך הכל יזמי מועדון המשקיעים של האקוטיזם גייסו 30 מיליון דולר.
הרעיון היה פשוט להכפיל פי 10 את כמות הרעיונות. יצאנו בקול קורא שהשנה ההאקתון יגיע למעל חצי מיליון איש. בנוסף תכננו להכפיל פי 10 את סיכויי ההצלחה של המיזמים במספר דרכים כמו מרכז מצוינות, קהילה, מועדון המשקיעים, רשת בין לאומית, חיבור למכוני מחקר, מומחי תוכן, קשרים לארגונים מובילים בתחום, ערבי משקיעים ועוד.
איך "האקוטיזם" משנה את חייהם של אנשים על הרצף?
מתוך המחשבה על מציאת פתרונות לאתגרים המלווים יום יום אנשים עם אוטיזם, נולדו מספר מיזמים חשובים ביניהם אמצעי טיפולי לעבודה על זיהוי והבנה של רגשות (EmotiPlay), מערכת לשיפור איכות השינה לילדים על הספקטרום האוטיסטי בתפקוד נמוך באמצעות אלגוריתם חכם (Yalmo), ומערכת לזיהוי אוטיזם בשלב מוקדם (Ladaat). עוד תוצר לוואי עקיף שיצא מהפעילות שלנו הוא העלאת המודעות לאוטיזם והבנה של מה זה באמת, שזו עוד דרך מבחינתנו להילחם בסטיגמה. בנוסף, המיזמים הראו שאפשר להביא יזמות והתנהלות הייטקית גם לעולם האוטיזם והאימפקט - ואפילו לייצר מזה רווח.
והתוכניות להמשך? פשוט להמשיך לרצף את הרצף האוטיסטי בפתרונות שישפרו את החיים. בדיוק בשביל זה אנחנו מקיימים החודש האקתון נוסף במכללה למנהל וממשיכים לשאוף קדימה, גם ברמה הבינלאומית עם האקתון בשיתוף משרד החוץ, האקתון לבני נוער וסטודנטים, הקמת קרן השקעות ועוד. אנחנו נמשיך לפעול כדי שבסופו של דבר אותם מיזמים משני חיים שנולדים ב"האקוטיזם" ייכנסו לסל התקציב וישפיעו לטובה על חיי היום יום של אנשים עם אוטיזם.
ובחיי האישיים? אני ובני יובל מתכננים לטפס את הקילימנג'רו וממשיכים לחלום יחד. אף פעם לא שאלו אותי אם אני רוצה להיות אבא לילד עם אוטיזם אבל היום אני יודע שאוטיזם מביא איתו הרבה מתנות לעולם וזו ההזדמנות שלנו להעניק להם בחזרה.
אירוע השיא השנתי של "האקוטיזם" יתארח השנה בפעם השלישית במסלול האקדמי המכללה למינהל. באירוע הגמר יבחרו 10 חברות אשר יציגו את המיזם בפני חבר השופטים המכובד שכולל בין היתר את ליהיא לפיד, זהר לבקוביץ, דניאל רקנאטי, יובל וגנר ועוד. גמר ההאקוטיזם 2023 יתקיים ביום ראשון הקרוב (15.1) בשעה 17:00 במכללה למנהל בראשון לציון.