אחרי הודעת משרד החינוך שלשום, על כך שהוא נערך לחזרת תלמידי שדרות ויישובי המועצה האזורית שער הנגב החל מה-4 בפברואר, הורים רבים זועמים וכועסים ולא מוכנים בשום פנים ואופן לשלוח את ילדיהם לאזור בו הלחימה נמשכת, לא הושגו יעדי המלחמה, והם חשופים לפגיעות של קסאמים, טילי נ"ט ועוד. עוד אומרים ההורים, שאם בונים עבור ילדיהם בתי ספר עורפיים, זה אומר שלא בטוח לחזור ולגור באזור, אם כך מדוע מחזירים אותם?

"חזרתם של הילדים למוסדות החינוך היא אמירה"

הורים נוספים מציינים כי חוסר הוודאות עצום. "אני אפילו לא יודעת לאן לרשום את הבן שלי", אומרת גליה סופר, תושבת העוטף ואמא לילד שאמור להתחיל כיתה א', "ההרשמה לכיתות א' מתחילה עכשיו ומסתיימת ב-31 בינואר. אם אחכה, לא יהיה לו מקום בהרצליה ליד המלון שלנו ובכלל לא ידוע אם נחזור לדרום ואיפה נגור בעוד כמה חודשים".

עוד נאמר בהודעת משרד החינוך כי הוחלט בדיון של נציגי המשרד עם נציגי "מנהלת תקומה" לשיקום העוטף, על חזרה של כ-25 אלף תלמידים, מתוך כ-30 אלף שפונו מהאזור. כחלק מההכנות לחזרה, כך נכתב, מתקיימים שיפוצים בבתי הספר והכנה של הצוותים החינוכיים. "חזרתם של הילדים למוסדות החינוך היא אמירה כי אין בכוונתנו להיכנע לטרור בשום אופן", נכתב בהודעה, "משרד החינוך בראשותי עשה וימשיך לעשות הכול עבור התלמידים ששגרת חייהם השתנתה".

גליה סופר (צילום: באדיבות המצולמת)
גליה סופר|צילום: באדיבות המצולמת

כאמור, תגובת ההורים לא אחרה לבוא ובקבוצות הוואטסאפ במלונות השונים בהם נמצאים תושבי שער הנגב ושדרות, נשמעות אמירות כמו: "זו אמירה מנותקת מכל מציאות, פשוט הזוי", "באיזה סרט הם חיים?", כותבת אחת האימהות לשמע ההודעה, "אם השר קיש מעוניין  הוא יכול לשלוח בכיף את הילדים שלו לאזור המלחמה".

"בכלל לא ברור, גם אם פותחים בתי ספר עורפיים, איך אנחנו אמורים להגיע אליהם? מאיפה נגיע אליהם? מהרצליה מהמלון בו אנחנו מתגוררים? או מקיבוץ רוחמה? מפלסים? כל אחד יעבור על פי דעתו האישית לאן שהוא רוצה? זה על בסיס מקום פנוי? זו אמירה מנותקת שאין לה שום קשר למציאות", אומר נתי כהן, תושב קיבוץ מפלסים המרוחק כ-1.200 קילומטר מהגדר, "לא יהיה לנו באמת איך להסיע את הילדים שלנו. ובכלל יהיו הסעות ממוגנות? לא ברור, אף הורה לא ישלח את הילד שלו בהסעה אחרי מה שעברנו", אומר נתי ומוסיף, "מעבר לזה, זה אומר שהורה אחד צריך להישאר בבית. הילדים שלנו בחרדות, להחזיר אותם ללימודים בשער הנגב כבר בשלב הזה, זה פשוט לא אחראי, אלה ילדים שמבחינה נפשית צריכים את ההורים שלהם בדקת קריאה".

"אני חושב שאם רוצים להחזיר את הילדים לבתי הספר, המועצה צריכה להקים מחדש את הקיבוצים, בעורף ליד בתי הספר", הוא מסכם, "להקים את הקיבוצים הקרובים ברוחמה, ברור חיל, דורות. לבנות קאראוילות, אחרת אי אפשר לחזור עם ילדים, זו אחריות גדולה מידי. מבחינתי כל עוד יש מלחמה אני לא חוזר לקיבוץ, שימצאו לנו פתרונות אחרים".

 

ממשרד החינוך נמסר: "פתיחת הלימודים מתבצעת רק לאחר ששר הבטחון הודיע שניתן לחזור למגורים. לאחר הודעת משרד הבטחון וראש הממשלה ועל מנת להכין את הציבור, מבני בתי הספר והסגל נערכים לפתיחה ב-4.2. חובה על רשות חינוך מקומית לקיים את הרישום במועדי הרישום שנקבעו בתקנות הרישום. רשות חינוך מקומית, אשר בעקבות הפינוי עקב מלחמת חרבות ברזל, לא תוכל לבצע את הרישום במועד, מחויבת לפנות למשרד החינוך לגב' דליה כהן למייל daliaco@education.gov.il ולהגיש בקשה מנומקת לדחיית מועד הרישום. אין בהודעה האמורה כדי לפטור את הרשות מעמידה בדרישות תקנות הרישום. להלן קישור לחוזר המנכ"ל בנושא".

ממועצה אזורית שער הנגב נמסר: "מועצה אזורית שער הנגב עומדת לצד כל קהילה וקהילה במועצה, במועד החזרה שהן תבחרנה לחזור הביתה ולא במועד מנותק מהמציאות שייכפה על ידי גורם כלשהו. כדי לאפשר לכל הישובים לחזור בקצב המיטבי להם, המועצה מפעילה מתחמי לימוד עורפיים שנותנים מענה לקהילות שנמצאות במועצה. בשל הימשכות התהליך לקבלת התקציבים והאישורים הנדרשים ממשרד החינוך, רק השבוע התקבל אישור לעבות את המרכזים האלו באופן שיוכלו לקלוט תלמידים נוספים. המועצה מקדמת כעת את התכנון והביצוע מהר ככל האפשר על מנת להיערך באופן מיטבי לחזרת התושבים, צוותי המועצה פועלים כדי להחזיר את קריית החינוך לשימוש וצפי סיום העבודות הוא חודש מרץ. יחד עם זאת, אין כוונה לפתוח את בתי הספר כאשר מרבית הקהילות בוחרות באופן רשמי להישאר במרכזי הפינוי. מועצה אזורית שער הנגב מצויה במציאות ביטחונית משתנה וחוסר וודאות. המועצה כפופה להחלטות הדרג המדיני והצבאי, שגם אלו משתנות כל העת".