בעידן הדור השלישי, מוצרי החשמל והסלולר הם בבחינת מוצרי צריכה בסיסיים. טלוויזיה בכל חדר, מחשב לכל ילד, זמן אוויר שהחליף את האוויר ומיקרוגל חובה, כדי שלקטן יהיה איפה לחמם את השניצל-טבעול בצהריים.
אין ספק, אנחנו זקוקים למכשירים הללו שמקלים על חיינו והופכים את העצלנות לתכונה הרבה יותר פשוטה ליישום. אבל מה בנוגע לכמות הקרינה שהם פולטים ולאופן שבו היא משפיעה על בריאות ילדיכם?
ילדים פגיעים יותר
בעוד שנזקיה של הקרינה הסוללרית לא הוכחו עד היום במחקרים חד משמעיים, ידוע שמוחם של ילדים רגיש לקרינה פי 50 ממוחו של אדם בוגר. לכן, מודעות ונקיטת פעולות בסיסיות יכולות למנוע נזקים אפשריים, כשבדרך כלל מספיקה התרחקות של כמה עשרות סנטימטרים כדי לצמצם למינימום את החשיפה לקרינה האלקטרומגנטית.
בשנת 2005 פירסם וויליאם סטיוארט, מומחה בריטי לקרינה, דוח חריף למדי שבו ציין כי אם הקרינה מטלפונים ניידים אכן גורמת לנזקים בריאותיים, ילדים יהיו פגיעים יותר.
"ילדים נמצאים בסיכון הגבוה ביותר לנזקי קרינה משלוש סיבות", מסביר ד"ר דני וולף, רופא ילדים ומומחה לנזקי הבריאות של הקרינה האלקטרומגנטית. "הגולגולת של הילד דקה מזו של המבוגר וקוטרה מתאים בדיוק לחצי מאורך הגל של הטלפונים הסלולריים, כך שהמוח שלהם קולט טוב יותר את הקרינה. בנוסף, רקמות הגוף של הילדים עדיין גדלות ומתחלקות, ורקמות שגדלות במהירות חשופות יותר לנזקים.
הסיבה השלישית היא שלילדים, בהשוואה למבוגרים, עוד שנים רבות של חשיפה לחומרים המסרטנים ולקרינה, כך שהם בסיכון גבוה יותר ללקות במחלת הסרטן, אם הקרינה אכן גורמת לכך".
האם קרינה אלקטרו-מגנטית מסוכנת?
מהי בעצם קרינה אלקטרו-מגנטית? מדובר בקרינה שיוצרת שדה חשמלי ומגנטי בסביבתה. הגלים האלקטרומגנטיים קיימים בטבע במגוון של תדרים; קרינה בעלת גלים ארוכים נקראת קרינה של גלי רדיו (RF), והיא זו המשמשת את כל סוגי התקשורת האלחוטית – מכשירי קשר, טלפונים סלולריים ושידורי רדיו וטלוויזיה. רשת החשמל ומתקני החשמל פועלים בתחום תדרים אחר – תדרי ה-ELF.
קרינה מטלפונים סלולריים, תנור מיקרוגל או מתקני חשמל היא קרינה בלתי מייננת, כלומר קרינה שכמות האנרגיה שהיא פולטת גורמת לנזקים מועטים לעומת קרינה מייננת (כמו קרינה רדיואקטיבית).
לא נמצאו עדיין הוכחות לכך שהקרינה האלקטרו-מגנטית מסוכנת. בתחום קרינת הרדיו, ההשפעה היחידה המוכחת לנזקים קשורה לאפקט תרמי של חימום האזור החשוף, אבל יש שטוענים שחשיפה ממושכת גורמת לנזקים בריאותיים משמעותיים נוספים.
באשר להשפעת השדה המגנטי בתדרי רשת החשמל – מחקרים הצביעו על מספר גדול יותר של מקרי לוקמיה (סרטן הדם) בקרב ילדים המתגוררים באזורים הסמוכים לקווי מתח של רשת ההולכה הארצית. הוועדה הבינלאומית לחקר הסרטן (IARC) קבעה בשנת 2001 כי מתקני חשמל החושפים את הציבור לאורך זמן לשדה מגנטי העולה על 2 מיליגאוס הם "גורם אפשרי לסרטן".
במרבית בתי המגורים בארץ ובעולם רמת הקרינה סובבת סביב 0.4 מיליגאוס.
בהתבסס על המלצות ארגון הבריאות העולמי (WHO), קבע המשרד לאיכות הסביבה כסף חשיפה בריאותי לשדה מגנטי את הערך אלף מיליגאוס, וכסף חשיפה בריאותי לשדה חשמלי את הערך 5,000 וולט למטר. הסף מתייחס לחשיפה קצרה ולא מתייחס לסיכונים האפשריים בעקבות חשיפה ממושכת.
באשר לחשיפה ממושכת - המשרד לאיכות הסביבה פועל על פי עיקרון "הזהירות המונעת" כאשר המטרה היא למזער ככל האפשר את חשיפת הציבור לקרינה האלקטרומגנטית.
מי פולט מה?
טלפונים סלולריים
הנזקים האפשריים כתוצאה משימוש בטלפון הסלולרי עדיין שנויים במחלוקת. יש שטוענים שנזקים מצטברים יכולים להוביל למחלות עצבים, מחלות לב וכלי דם, סוכרת, סרטן ועוד. כדאי להשתמש בכל האמצעים האפשריים כדי להפחית את רמת הקרינה מהמכשירים.
כדאי להרחיק את הטלפון מהגוף גם במצב כוננות וגם במצב הפעלה. יש להמעיט בדיבור ולדבר ממקום פתוח, או בסמוך חלון כדי לשפר את הקליטה, ובכך להפחית את הקרינה.
ההמלצה: להימנע מלקרב טלפונים סלולריים אל תינוקות ולהגביל את זמן הדיבור של ילדים בטלפונים סלולריים. אם הם מדברים, כדאי שידברו באמצעות אוזניה.
לא לדבר בטלפון הסלולרי כשהילד או התינוק נמצאים על הידיים.
לא להניח את הטלפון הסלולרי על או סמוך לעגלת התינוק.
רמת הקרינה המשוערת: בינונית- גבוהה.
טלפונים אלחוטיים
טלפונים אלחוטיים דיגיטליים מסוג DECT פולטים גם הם קרינת שידור אלקטרומגנטית ברמה דומה לזו של הטלפונים הסלולריים. יש שטוענים שאפילו יותר מכך.
ההמלצה: עדיף להשתמש במקום זאת בטלפונים חוטיים. אם בכל זאת משתמשים, יש להרחיק את עמדת הטעינה של הטלפון מחדרי הילדים והשינה, להגביל שימוש של ילדים בטלפון ולהימנע מלדבר בטלפון כשהילד או התינוק על הידיים.
רמת הקרינה המשוערת: בינונית- גבוהה.
מכשירי חשמל ביתיים אחרים – סביב מכשירי חשמל שונים בבית כמו מכונות כביסה וייבוש, מייבש שיער, מערכת סטריאו, מגהץ חשמלי ומכונות גילוח חשמליות, קיים גם שדה מגנטי חזק.
ההמלצה: להרחיק ילדים מרחק של לפחות 60 ס"מ ממכשירים חשמליים ביתיים.
רמת הקרינה המשוערת: קרינה נמוכה – בינונית.
לוח חשמל
לוח החשמל בבית הוא מוקד מסוכן של קרינה מגנטית ויכול להגיע גם ל-100 מיליגאוס. לעתים ארון החשמל נמצא בגובה של שני מטר ולכן אין בעיה.
ההמלצה: לבדוק שארון החשמל בבית אינו מצוי בקרבת חדרים בו שוהים הילדים, או מצד שני של הקיר הגובל עם חדר ילדים. המרחק הבטוח מארון חשמל הוא שני מטר. כדאי לבדוק שבצד השני של הקיר (מאחורי הארון) לא מוצבת מיטה של ילד בסמוך לקיר. רצוי לשים במקום זאת ספרייה, כוננית או מזנון.
רמת הקרינה המשוערת: גבוהה.
בסביבת הבית: קווי מתח גבוה, שנאים, אנטנות סלולריות
סביב קווי מתח ותחנות השנאה נוצרים שדות חשמליים ומגנטיים מסוכנים. עם זאת, בישראל עדיין ניתן למצוא קווי מתח גבוה סמוך לבתי ספר ובנייני מגורים.
ההמלצה: להיות ערים לאפשרות של קוו מתח גבוה או שנאי בסביבת המגורים, בשדה מגנטי שלא יעלה על 1 מיליגאוס בקיר החיצוני.
באשר לאנטנות סלולריות: להיות מודעים להימצאות של מוקדי שידור באמצעות מפה באתר של המשרד להגנת הסביבה.
אם הדירה ממוקמת בקומה הראשונה כדאי לבדוק שלא מצויים חדרי שנאים מתחת לדירות, ושרמת השדה המגנטי המגיעה לחדרי הדירה אינה עולה על 1 מיליגאוס.
רמת הקרינה המשוערת: גבוהה.
מומחים שהשתתפו בהכנת הכתבה: ד"ר דני וולף, רופא ילדים, מומחה לנזקי הבריאות של הקרינה האלקטרומגנטית; ד"ר אהוד נאמן, מומחה לקרינה מייננת ובלתי מייננת; ד"ר סטליאן גלברג, ראש האגף למניעת רעש וקרינה במשרד להגנת הסביבה; ד"ר זמיר שליטא, מיקרוביולוג ומומחה לבדיקת קרינה