אבא אמא ותינוק במיטה - לינה משותפת (צילום: Anatoliy Samara, Istock)
האם הקפדה על כללי בטיחות יכולה למנוע אסון?|צילום: Anatoliy Samara, Istock
נושא לינת תינוקות ופעוטות במיטת ההורים הוא תמיד מעורר ויכוח, אך כעת הוא עולה שוב לכותרות בעקבות אירוע טרגי שהתרחש בנתניה, שם נחנקה תינוקת בת כחצי שנה שישנה עם הוריה במיטה. לפי ההערכות הראשוניות, ראשה של התינוקת נתפס במרווח שבין המיטה לקיר, ובעקבות כך נחנקה ואיבדה את הכרתה. האירוע המטריד מעורר שאלות לגבי סכנות הלינה המשותפת שהופכת נפוצה יותר ויותר.

"תינוק לא יכול לסמן שהוא במצוקה"

המלצות משרד הבריאות בנושא הן חד משמעיות. "מומלץ לישון באותו החדר עם התינוק, אך לא באותה מיטה", נכתב בהצרה רשמית של המשרד בנושא. "שינה משותפת באותו חדר מהווה גורם מפחית סיכון, אולם שינה במיטת מבוגר מעלה את הסיכון לחנק משמיכות מרובות, שמיכות פוך, כריות ומבני אדם. ניתן להניק, להאכיל או להרגיע את התינוק במיטת מבוגר, אך יש להעביר אותו למיטתו לשינה. שינה במיטת מבוגר היא מסוכנת במיוחד כאשר התינוק מתחת לגיל 3 חודשים, כאשר אחד מההורים מעשן, אפילו אם  אינו מעשן בחדר השינה, כאשר האם עישנה בהיריון, כאשר אחד ההורים עייף במיוחד, וכאשר אחד ההורים משתמש בתרופות מרדימות, אלכוהול או סמים".

אבל למרות ההנחיה הברורה, מטעמי אמונה ועקרון, ולעתים מטעמי נוחות ועייפות, המציאות היא שלא מעט הורים, ויש המעריכים שרובם המוחץ, חולקים את יצועם עם התינוקות מפעם לפעם או באופן קבוע.

"חנק היא סיבת התמותה המובילה בתינוקות עד גיל שנה, לכן איננו ממליצים להשכיב תינוקות במיטת ההורים", מזכירה אורלי סילבינגר, מנכ"ל ארגון בטרם לבטיחות ובריאות ילדים, שפרסם רשימת המלצות והנחיות להורים בנושא. "לכל המצדדים בלינה עם התינוק וביתרונות הרבים המושגים כך, אנו מזכירים שניתן לשכב לצד התינוק ולהשיג יתרונות אלה גם לא בשעת השינה. הסטטיסטיקה מראה שיותר תינוקות נפגעים במיטות ההורים מאשר במיטותיהם, ולפיכך אנו ממליצים להשכיב אותם במקומות שנועדו לתינוקות, במשטחים קשים יותר, בהם לא יילכד קנה הנשימה בשמיכות ובכריות. תינוקות וילדים בגיל הרך לא יכולים להיחלץ ממצבי מצוקה, ואף אינם יודעים להבחין כי הם נמצאים במצוקה".

ההמלצות שפרסם הארגון דומות לאלו של משרד הבריאות, אך נוכח המציאות, בארגון גם מספקים מספר הנחיות להורים שבוחרים בכל זאת לישון ביחד עם התינוק באותה מיטה. לפי אותן הנחיות, יש להרחיק את המיטה מהקיר או מרהיטים סמוכים, ואין להשכיב את התינוק על מצעים רכים כגון כריות, כיסויים ושמיכות שעלולים לצור מצב של חסימת נתיב אוויר.

"לינה משותפת תורמת לכל בני המשפחה"

למרות האזהרות, כאמור, הורים רבים בכל זאת חולקים מיטה עם ילדיהם התינוקות, חלקם מתוך אידיאולוגיה שגורסת כי הם מעניקים בכך תמיכה רגשית לתינוק. לצד זאת, הם מציינים כי יש להקפיד על כללי בטיחות מתאימים. "לפני כמה שנים משרד הבריאות האמריקני יצא עם אזהרה לגבי הסכנות שבשינה משותפת, ומשרד הבריאות הישראלי לקח את זה ממש רחוק והפך את זה לאיסור מבהיל", אומרת סיון טמיר-משגב, יועצת הנקה מוסמכת ומלוות הריון והורים. "לפני שנה משרד הבריאות העולמי ערך מחקר רב משתתפים, וגילה שהלכה למעשה, 95 אחוזים מההורים ישנים עם ילדיהם מפעם לפעם, בין אם כיוונו לכך או לא. הבעיה היא שאם זה קורה בלי שמתכוונים ומתכוננים לכך, הסיכון עולה בעשרות מונים. הם הבינו שטעו, ובמקום לאסור היו צריכים לתת הנחיות. מאז יצאו הנחיות שנקראות Safe Co-Sleeping (לינה משותפת בטוחה), שמבהירות כיצד ניתן להפוך את המיטה והחדר לידידותיים לשינה משותפת".

בין המלצות הבטיחות לשינה משותפת:

  • יש להירדם עם התינוק רק במיטה (לא על כורסה או ספה).
  • יש לשמור על טמפרטורה נמוכה יחסית בחדר.
  • אין לכסות את התינוק בשמיכת פוך או בשמיכה עבה. במקום זאת ניתן להלביש אותו בבגדים חמים.
  • תמיד להשכיב את התינוק על גבו.
  • אין להשתמש בכריות.
  • יש לוודא שאין מרווחים בין המיטה לקיר, או שרוכים של שמיכות שהתינוק עלול להיחנק מהם ושאר חפצים שעלולים לסכן אותו.

"בגלל האיסור החמור של משרד הבריאות, אנשים נבהלים וחושבים שמדובר גם בסכנה רגשית", מוסיפה טמיר-משגב, שגידלה בצורה זו את ארבעת ילדיה. "הם פוחדים שהשינה המשותפת תיצור ילדים מפונקים ולא עצמאיים. ההיפך הוא הנכון. ככל שההיענות לצרכי הילד בגיל הרך יותר גדולה, הנטייה שלו לעצמאות גוברת. נוצר כך גם סנכרון הורמונלי יפהפה בין האם לתינוק, מערך ההנקה פשוט יותר, והתוצאה היא אמהות שמחות יותר".

משגב ממליצה להרגיע את הבהלה בנושא. "זה שיש איסור לא אומר שקיים חוק בנושא. אני ממליצה לקרוא את ספרו של ד"ר ויליאם סירס, רופא ילדים אמריקני והוגה גישת 'הורות מקשרת' שעסק בנושא זה – "הורים גם בלילה", ולראות כיצד שינה במיטה אחת יכולה לתרום לכל בני המשפחה. חייבים לזכור שברוב העולם אמהות ישנות עם התינוקות, ושבעולם המערבי אחוז המוות בעריסה גבוה מבעולם השלישי. כמו כן, עבור תינוק יונק, אחוזי המוות בעריסה הם נמוכים יותר. אני ממליצה להיערך לשינה משותפת בטוחה, להצמיד את המיטה היטב לקיר או לחבר מיטונת למיטת ההורים. שינה משותפת זה לא בהכרח תינוק שישן על אמא, אלא תינוק שנמצא בהישג ידה של אמו. כמו כן, חשוב לזכור שזהו שלב. זה לא לנצח, וכשזה לא יתאים יותר לאם או לילד זה יגמר בגמילה קצרה, ממש כמו כל גמילה אחרת".

מה דעתכם? בעד או נגד לינה משותפת? תגידו לנו בתגובות

>> הצטרפו לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים"

>> "בני בן שנתיים ועדיין ישן איתי במיטה"