הוויכוח לגבי לינה של התינוק במיטת ההורים מתנהל כבר עשורים רבים. במובן הפסיכולוגי, יש אומרים שהקרבה הזו נותנת תחושת ביטחון ואינטימיות, אחרים אומרים שהדבר מחרב את הקשר הזוגי וגורם לתינוק להיות תלותי מדי, ויש גם כאלה שמשווים את העניין לשינה בחיקו של סכין קצבים מושחז. קמפיין חדש ומזעזע שיצא לאחרונה בעיר מילווקי שבוויסקונסין, ארה"ב משתמש בדימוי המבעית על מנת להעיר הורים לעובדה שתינוקות רבים עשויים למות מהסכנות הכרוכות בשינה במיטת ההורים.
"לינה משותפת היא רולטה רוסית"
בקמפיין הפרובוקטיבי מצולמים שני תינוקות, האחד לבן, השני שחור, כשהם מכורבלים במצעי מיטה רכים ולבנים, ולצידם הסכין המאיים. הכיתוב המתנוסס מעלה אינו משתמע לשני פנים: "אם התינוק ישן לצידכם, זה יכול להיות מסוכן באותה מידה – תינוקות יכולים למות כשהם ישנים במיטה של מבוגר. תמיד שימו את התינוק לישון על גבו, בעריסה. אם אינכם יכולים להרשות לעצמכם לרכוש עריסה, אנא התקשרו אלינו". הקמפיין מופיע עתה ברשת, בשלטי חוצות ועל אוטובוסים בכל רחבי מילווקי.
הקמפיין החל לאחר שמחלקת הבריאות של מילווקי הביאה לידיעת ראש העיר שעשרה תינוקות מתים בה כל שנה בעת שינה במיטת ההורים, והעירייה החליטה לצאת במסע פרסומי להרתעת וידיעת הציבור.
"לינה משותפת היא מבחינתנו קצת כמו משחק רולטה רוסית", אומר ראש מחלקת הבריאות בעיר, כריסטופר הפי. "משנת 2003 מתו בצורה זו 203 תינוקות. חלק מהמיתות המצערות היו מהפסקות נשימה, אבל 25 אחוזים היו כתוצאה ישירה מתאונות הכרוכות במיטת ההורים. חנק משמיכות, מהורה שהתגלגל או בגלל רכות המזרון".
ראש העיר, טום בארט, מודה שאף הוא הזדעזע כאשר ראה את המודעות לראשונה. "זה באמת דימוי קיצוני ומטריד", הוא אומר. "אבל יותר מטריד אותי כשמתקשרים לספר לי שתינוק מת בצורה כזו. ברגע שאחוזי התמותה גדולים כל כך, צריך לתפוס את תשומת לבם של ההורים, וכל הדרכים כשרות. ההורים מוכרחים להפסיק לחלוק את מיטתם עם התינוקות. אין מה לעשות, לפעמים צריך לעשות מחווה דרמטית כדי להבהיר נקודה".
הקמפיין נגד הקמפיין
הורים רבים ברחבי העולם הגיבו באופן פחות סלחני לקמפיין המתגרה ומצאו אותו פוגעני ומוגזם. רבים חוששים שעתה הורים אחראיים שמחליטים לחלוק מיטה עם התינוק מתוך אידאולוגיה ירגישו דחויים חברתית ויוצגו באופן שטני, ושהיה כדאי להסביר כיצד לעשות זאת נכון במקום ללכת לקיצוניות הזאת.
קבוצת פייסבוק מיוחדת בשם "קמפיין נגד קמפיין השינה המשותפת" כבר קמה ובועטת את הקמפיין הזה מכל המדרגות. בעמוד אפשר למצוא המון תמונות מתוקות של תינוקות שישנים בחברת הוריהם, על סיפוריהם המקסימים. "אני לא יכולה לשבת בשקט בזמן שאנשים בעולם ממלאים את ראשי הציבור בשטויות פופוליסטיות מגוחכות", אומרת איבונה. "כבר מזמן הוכח שהורה אחראי ובריא, שאינו תחת השפעת תרופות, סמים או אלכוהול, אינו יכול לסכן את ילדו בשינה משותפת. עלינו לקחת דוגמה מהמזרח. אני מאחלת לכולם לילה טוב ושינה מתוקה עם התינוק".
"מדובר בקמפיין מטומטם", מתרעמת גם הגולשת סיידי. "הוא מגיע ממומחים צרי מח ולא מעביר היטב את המסר. במשך מאות שנים מסביב לעולם העניקו הורים חום ונחמה לילדיהם בצורה הזאת. העריסה היא המצאה חדשה. זו בושה לתרבות המערבית לקדם ניתוק כזה של הורים מילדיהם".
"מדובר ללא ספק בנושא סוער. אני מאוד בעד לינה משותפת, כך גידלתי את שני ילדי, אבל צריך לעשות את זה בזהירות", מסבירה ענת ליכטר, מלווה הריון, לידה והורים. "אני ממליצה לא להתחיל עם זה בימים הראשונים שאחרי הלידה, אלא כשכבר מכירים את התינוק היטב, תופסים ביטחון, יודעים עד כמה חזק ישנים. אמהות היא עניין של הסתגלות. לומדים את זה, ואישה לא הופכת לאם מנוסה עם הלידה. פעמים רבות, אחרי כמה שבועות זה קורה בטבעיות: האם מביאה אליה את התינוק להנקה ונרדמת איתו. כיום ישנם המון אביזרים למיטה שיבטיחו שלא יקרה לתינוק דבר. ישנן מיטות קטנות עם חוצצים מגומי ששומרים על התינוק אותן מניחים בתוך מיטת ההורים, מיטות קטנות עם מחיצה שמתחברות לצד מיטת ההורים, גלילים וחוצצים למיניהם, והמון פתרונות להורה האחראי שמעוניין בכך. היתרונות הם עצומים: ביטחון לילד, הנקה זמינה יותר, קשר קרוב עם ההורים, ועוד. ישנה סכנה, אבל עבור ההורה האחראי היא פתירה לחלוטין".
>> מה אתם חושבים על לינה משותפת? בעד או נגד? טקבקו לנו