תינוק עטוף (צילום: ideabug, Istock)
העיטוף אמור לחזק את תחושת הביטחון, לא לחמם|צילום: ideabug, Istock

עיטוף תינוקות הוא מנהג עתיק יומין שהיה במשך שנים רבות מחוץ לתחום. הדוגלים במנהג האמינו שיש בעיטוף הצמוד, מגביל התנועה, שהיה נהוג בבתי היולדות וגם בתרבויות עתיקות, אלמנט מדכא, שעוצר מבעד התינוק להביע את עצמו וללמוד את גופו. בשנים האחרונות המנהג עושה קאמבק עצבני וחוזר לאופנה בגדול. סקר שוק חדש שערכו יצרניות מוצרי עיטוף בארה"ב ובריטניה, מראה שבשנה האחרונה חלה עלייה של למעלה מ-61 אחוזים בממכר מוצרים מיוחדים לעיטוף תינוקות.

טוב לתינוק או לא?

כשמדברים על עיטוף - מנהג עתיק כל כך שמאמינים שנעשה עוד בתקופת הרומאים, היוונים, ואפילו בתקופת התנ"ך - הכוונה היא לכריכת בד סביב תינוקות רכים באופן צמוד, כך שיפעיל על גופם מעט לחץ ותנועתם תוגבל. מומחים שונים טוענים שהעיטוף מזכיר לתינוק הקטן את שהותו ברחם, שגם הוא איזור חמים ודי לחוץ. המנהג היה פופולרי מאוד, עד שבאמצע שנות השישים של המאה הקודמת עלו תאוריות חדשות בנושא והוא נעלם מהשטח כמעט לחלוטין. לאחר שהחל לחזור לאור הזרקורים במילניום החדש, יצא בשנת 2005 מחקר בארה"ב, שמצא כי העיטוף עוזר לתינוקות לישון עמוק יותר בלילה. מסקנות המחקר יצרו מיד זינוק במכירות שרק הולכות וגוברות.

כיום יש לא מעט מוצרים לעיטוף תינוקות ורשתות מסויימות בעולם מציעות קו שלם המוקדש רק לנושא עם שמיכות שונות ואף בגדים לתינוקות המשמשים גם לעיטוף. ישנם עדיין לא מעט מתנגדים לעניין, שמאמינים כי העיטוף מאט התפתחותית את התינוק שלא יכול לגלות כך את גופו. עקב התפשטות התופעה בית הספר המלכותי הבריטי למיילדות יצא באזהרה להורים, שבה נאמר כי קיימים סיכונים בעיטוף צמוד מדי ולא נכון. סיכונים אלו מדברים על טמפרטורה גבוהה מדי שבה שוהה התינוק וסכנת חנק. כשהדבר נעשה כפי שצריך, ציינו שם, זה נפלא ויכול לייצר ביטחון אצל התינוק ולגרום לו לישון טוב יותר.

"עדיף שהאם תעטוף אותו ולא שמיכה"

"עיטוף זה משהו שהולך וצובר תאוצה, והוא באמת מנחם תינוקות שרק נולדו ועוזר להם לישון בלילה", אומרת סיון טמיר-משגב, יועצת הנקה, דולה, ומלוות הורים לפני ואחרי לידה. "זה בא לחקות את הרחם ולגרום לתינוק להתכרבל בתוך עצמו, כפי שעשה שם. העיטוף מרגיע, אבל אולי לקחו את זה קצת יותר מדי רחוק. הצורך הזה של תינוק בעיטוף הוא ביולוגי, ואמהות אמורות לקחת אותו, להשכיב אותו על הבטן ולחמם אותו בחום גופה. מרבית האמהות היום לא עושות את זה ומחפשות פיתרון חיצוני שיגרום לתינוק להיות בסדר בלעדיהן. בצירוף עם ההנחייה המוצדקת שלא להשכיב אותו על הבטן כשהוא עטוף נוצר עניין בעייתי, כי מצב שבו תינוק שוכב לבדו עטוף, כשהוא מונח על גבו וידיו לא יכולות להגיע אל פיו, עלול ליצור אצלו סטרס.
"עיטוף זה בסדר גמור, במינונים נכונים, לא כל היום וכל הלילה, ויש לזכור שעל הבטן של אמא, כשהוא שוכב על בטנו, הרפלקסים של התינוק יעבדו הכי טוב".

הנה כמה עצות בנושא:

  • השתמשו בחיתול בד או במוצר עיטוף מיוחד.
  • אל תכסו את פני התינוק.
  • השמרו מחימום יתר של התינוק. העיטוף אמור לחזק את תחושת הביטחון, לא לחמם.
  • אל תיצרו עיטוף בעזרת שמיכה. השמיכה עבה מדי והחשש לעיטוף הדוק מדי וחימום יתר עולה.
  • כאשר התינוק ינסה לבעוט מעליו את הכיסוי, זהו כנראה סימן לכך שהוא כבר לא מעוניין ולא זקוק לעיטוף.
  • אל תניחו תינוק עטוף על ספה או מיטה לבדו, מאחר שהוא עלול להתגלגל וליפול.

*אין האמור לעיל מהווה המלצה לנסות את השיטה

>> בעד או נגד עיטוף תינוקות? טקבקו לנו בפייסבוק

>> קמפיין שערורייתי: לינה משותפת מסוכנת לתינוק כמו שינה עם סכין?