הורים לתינוקות נוטים לעסוק בעיקר בשאלות שנוגעות להתפתחות הפיזית כמו האם הוא עולה במשקל והאם היציאות שלו תקינות, אבל חשוב לדעת שהתינוק מתפתח גם מבחינה חברתית, רגשית, מוטורית, חושית, קוגניטיבית ושפתית.
ההתפתחות הרגשית חשובה לא פחות מזו הפיזית הנראית לעין, ונעשית באמצעות הקשר שהתינוק חווה עם הוריו. כולנו יצורים חברתיים מיום היוולדנו. בהמשך חייו התינוק מתפתח רגשית באמצעות התבוננות וחיקוי של ההורים ושל ילדים ומבוגרים אחרים בסביבתו. כמובן שיצירת קשר והתחברות הם תהליכים הנלמדים ומתרחשים במהלך כל החיים.
אבני הדרך בהתפתחות החברתית-רגשית של תינוקות ופעוטות, מתבססות על ממוצע התפתחותי. הן מהוות קווים מנחים בלבד לפוטנציאל ההתפתחות של הפעוט, שיתממש במוקדם או במאוחר. כל פעוט משיג את היעדים ההתפתחותיים בקצב שלו. יש פעוטות שמגיעים ליעד מוקדם יותר או מאוחר יותר מהממוצע, ועדיין נמצאים בטווח ההתפתחות התקין.
מלידה עד גיל חודש: ניתן להבחין בקווי אישיות
התינוק עבר לפני זמן קצר את טראומת הלידה ומנסה להתמודד עם הגירויים הרבים בעולמו החדש, בהשוואה לרחם המוגן. שימו לב לכך שהוא מאותת לכם כאשר משהו מציק לו, או כאשר הוא מוצף בגירויים. התינוק נרגע כאשר אתם משוחחים עימו ברוך ומחזיקים אותו קרוב אליכם. הוא עשוי להשמיע קול כאשר הוא שומע את קולכם ורואה את פניכם.
בשלב זה התינוק לא עושה הרבה חוץ מלאכול ולישון. הוא מביע את עצמו במידה מועטה ובדרכים היחידות שהוא מכיר: בכי ואכילה. בשלב זה קשה לזהות אצלו דפוסי אישיות ברורים, אם כי ניתן להבחין בקווי אישיות כאלה ואחרים; למשל, האם הוא תינוק רגוע יחסית.
המגע חשוב ביותר; התינוק אוהב להיות מכורבל איתכם, מחובק, עטוף בנשיקות ובליטופים. הוא נהנה כאשר אתם שרים לו שיר או מהמהמים לו מנגינה. מגע וגם קול הם אמצעים ליצירת קשר ביניכם לבין תינוקכם.
חודש עד חודשיים: החיוך הראשון
תינוקכם משמיע קולות גרגור ומלמול כדי להביע את רגשותיו. מלמלו אליו בחזרה ושוחחו עימו פנים אל פנים; זה עשוי לשעשע אותו. כעת, כאשר אתם יוצרים עימו קשר עין, הוא מביט בעיניכם למשך פרקי זמן ארוכים יותר.
הוא נהנה מכך שאתם ממשיכים לשוחח עימו ולהשמיע לו את קולכם כשאתם מתפנים לענייניכם ויוצאים משדה הראייה שלו. הוא מסוגל לזהות אתכם מאז היה בן כמה ימים אולם רק כעת אתם יכולים להבחין ביחסו המיוחד אליכם; הוא מגיב באופן שונה אליכם ואל אנשים שאינם מוכרים לו ומחייך אליכם חיוך חברתי בתגובה לגירוי חיצוני: כאשר הוא רואה אתכם או כשהוא רואה או שומע אתכם.
החיוך הוא אבן דרך משמעותית: אם עד כה סיפקתם את צרכיו - האכלתם, חיתלתם וחיבקתם ללא כל תגובה מיוחדת מצדו, הרי שכעת הוא משיב לכם אהבה.
חודשיים עד 3 חודשים: קולט אינטראקציות חברתיות
תינוקכם מפסיק את מציצת פטמת השד או הבקבוק כאשר הוא שומע את קולכם. ליצירת קשר עם התינוק ועל מנת לעודדו להביע את עצמו, כדאי לשוחח עמו, להשמיע לו קולות ואפילו לתאר לו במילים את מטלות הבית הפשוטות ביותר שאתם עושים כרגע.
הוא נהנה להאזין לקולות, וגם למוסיקה נעימה; אתם יכולים לשיר לו או להשמיע לו שירים. עכשיו הוא מכיר היטב את פניכם ונקשר אליכם יותר. הוא אמנם מחייך גם לאנשים שאינם מוכרים לו, במיוחד כאשר הם יוצרים עימו קשר עין ומשוחחים איתו. עם זאת, הוא מתחיל להבין מי האנשים המרכזיים בחייו, והוא עשוי להעדיף אנשים מסוימים על פני אחרים.
כאשר אתם יושבים עם חברים, שימו את תינוקכם לידכם כדי שיוכל לקלוט בדרכו שלו במורכבות ובעושר של האינטראקציה החברתית.
3 עד 4 חודשים: דורש תשומת לב
תינוקכם הופך לבררן יותר באשר לאנשים שבחברתם הוא מעוניין, ומגיב לנוכחותכם, לקולכם ולהבעות הפנים שלכם באמצעות הבעות פניו ונפנופים ברגליו ובידיו.
תינוקכם נהנה כאשר אתם מקדישים לו את תשומת לבכם, שרים לו, משוחחים ומשחקים עימו. הוא מביע מחאה על כך שאתם מפסיקים להקדיש לו תשומת לב באמצעות בכי.
הוא מרגיש לא בנוח כאשר מתכנסת סביבו קבוצה גדולה של אנשים או כשמבוגר שאינו מוכר לו נמצא בסביבתו. אפשרו לו להתרגל בהדרגה לאנשים שאינם מוכרים לו, לבייביסיטר חדשה או למטפלת חדשה. קל לו יותר ליצור קשר עם אנשים שאינם מוכרים לו כאשר הוא מרגיש מוגן בזרועותיכם.
הוא מתחיל להבין כיצד למשוך את תשומת הלב שלכם; למשל, הוא זורק צעצוע על הרצפה או מכה על חפץ מרעיש.
4 עד 5 חודשים: מביע רגש
עד כה תינוקכם לא היה מסוגל להביע את רגשותיו המורכבים ולספר לכם עד כמה הוא זקוק לכם. כעת הוא מסוגל להראות לכם זאת באמצעות מחוות שונות; הוא מרים את ידיו כאשר הוא רוצה שתרימו אותו או כאשר אתם עוזבים את החדר; הוא מחבק אתכם על ידי כך שהוא מניח עליכם את ראשו ומתכרבל בחיקכם; מנשק אתכם על ידי כך שהוא מניח את פיו מלא הרוק אל פניכם כאשר אתם מביטים בפניו. כמו כן, הוא משתף איתכם פעולה וצוחק בקול כאשר אתם עושים לו פרצופים וקולות מצחיקים.
עבור הורים רבים, בשלב זה מתחיל הכיף האמיתי שבחוויית ההורות. אתם עשויים למצוא את עצמכם ברגרסיה לתקופת הילדות שלכם, כאשר אתם עושים לתינוקכם פרצופים מצחיקים, משמיעים קולות מוזרים, ומחקים קולות של חיות - כל זאת, על מנת לשעשע אותו.
5 עד 6 חודשים: ארוחה כאינטראקציה חברתית
התינוק שלכם הופך לחברותי יותר; הוא פחות נרתע מאנשים זרים ואפילו יוזם קשר עין עימם. הוא מתמסר בהנאה לכל מבוגר שמחייך אליו או מנסה לשעשע אותו, שבע רצון מתשומת הלב שהוא זוכה לה. הוא מבין שההתנהגות שלו גורמת לכם להגיב אליו והוא עושה הכל כדי למשוך את תשומת לבכם. בין אם הוא מכניס משהו אסור לפה וגורר מכם תגובה שלילית ובין אם הוא זוחל במרץ על גחונו, וזוכה לקריאות התפעלות מכם.
זו תחילתו של תהליך שיימשך לאורך שלושת החודשים הבאים, בו הוא יפתח דרכים מיוחדות משלו כדי ליידע אתכם לגבי מחשבותיו, רצונותיו, וצרכיו. הוא נהנה לשחק איתכם משחקי תורות. למשל, כאשר הוא מושיט לכם את הקשקשן שלו, קחו אותו ממנו ואז הושיטו לו אותו בחזרה, וחוזר חלילה. אפשרו לו להוביל את המשחק וחקו את הקולות שהוא משמיע בזמן המשחק.
עכשיו הזמן להתחיל לחשוף אותו למזונות מוצקים ולהפוך את ארוחותיו לחוויה משפחתית ולהתנסות חברתית סביב שולחן האוכל המשותף; הוא ייהנה לראות אתכם אוכלים וייתכן אפילו שיאכל יותר מהרגיל.
הכותבת היא מדריכת "שפת הטף", עובדת סוציאלית B.S.W, מטפלת בכירה בשיאצו ומדריכת עיסוי תינוקות