למרות שלמראית עין נדמה שתינוקות הם יצורים זכים המלאים רק בתום ומתיקות אין קץ, ונהוג להאמין שרק הזמן והנסיון הם אלה שמעכירים אותה, מחקר חדש ומפתיע מגלה כעת שלמעשה תינוקות נולדים עם חלק שיפוטי כבר מגיל קטן. המחקר, שעקב אחר תינוקות מגיל תשעה חודשים, מצא שהתינוקות מחליטים כבר בגיל רך זה מי הוא אויב ומי ידיד.
אויב של האויב הוא ידיד
במחקרן של קיילי המלין וקארן ווין מאוניברסיטת בריטיש קולומביה, שפורסם בכתב העת המקצועי למדעי הפסיכולוגיה, יצרו החוקרות שתי קבוצות של פעוטות, בני 9-14 חודשים. הן נעזרו בבובות יד של תיאטרון בובות. תחילה בדקו החוקרות איזה מזון כל תינוק מעדיף: קרקרים לתינוקות או שעועית ירוקה. לאחר מכן, כשעשו הצגה עם הבובות גילו לתדהמתן שהתינוקות אהבו במיוחד את הבובה שפגעה בבובה שאחזה את המזון המנוגד לטעמם. "כמו מבוגרים, התינוקות משלבים בשיפוט שלהם אינפורמציה לא רק לגבי איך שדמויות סביבם מתנהגות - בנחמדות או לא, אלא גם כלפי מי הן מפעילות את ההתנהגות הזאת. כך הם יוצרים את ההבחנה החברתית שלהם. אויב של האויב הוא למעשה ידיד", מסבירה המלין.
"בעיניי מאוד לא נכון לקרוא לתינוקות מרושעים", אומרת דינה פרל, יועצת התפתחותית. "מעבר לכותרת הפרובוקטיבית, אני כן חושבת שיש פה נושא מעניין למחקר, לגבי הדרך בה תינוקות רואים את העולם, אך התוצאות שיפוטיות למדי. כולנו יודעים שבשביל להצחיק תינוק בקלות, הורים רבים יעשו כאילו הם מקבלים מכה, נופלים או חשים כאב. אני לא חושבת שהתינוקות נהנים מהסלפסטיק הזה מתוך רוע, אלא מתוך הבנה שהסיטואציה אינה אמיתית. אם הם היו רואים את ההורה שלהם נפגע, לא סביר שהיתה מתקבלת מכך הנאה מסוג כלשהו. ההצגה שעשו לתינוקות היא קצת כמו כל סרט מצוייר קלאסי בסגנון טום וג'רי, סילבסטר וטוויטי וכדומה, בה יש דמות אחת מעוררת הזדהות, ושנייה ששמחים לאידה. זו למידה של העולם שלנו, שהוא מורכב מאוד מבחינה חברתית, אך לדעתי הניסוי הזה רק מראה כי התינוקות הבחינו שלא מדובר בחיים האמיתיים אלא בסביבה בטוחה ומבדחת".