הורים רבים חושבים שאם ילדיהם יצפו בקלטות בייבי אינשטיין, הם יהפכו לגאונים. אבל מתברר, כמה מפתיע, שזה לא ממש כך; מחקרים שונים שהתפרסמו לאחרונה מצביעים על כך שהקלטות הללו, שאמורות לפתח את האינטליגנציה של הילדים לכאורה - לא רק שאינן מועילות אלא אפילו גורמות להם נזק, בין השאר להפרעות קשב וריכוז.
משום כך, חברת וולט דיסני המשווקת את קלטות הבייבי אינשטיין, הודיעה לאחרונה שתחזיר את הכסף להורים שרכשו את הקלטות וגילו שהאינטליגנציה של הילדים לא השתפרה בעזרתן.
בארה"ב קלטות וולט דיסני מהוות 90 אחוז משוק הקלטות לפעוטות. בישראל שוק זה נאמד בכמאה כמיליון שקל בשנה.
"להשתעמם זה טוב"
"ידענו תמיד שהנזקים מהקלטות עולים על התועלת, אבל זה נוח להורים - שמים את הילד מגיל 4 חודשים מול הטלוויזיה, הוא שקט וממוגנט וההורה יכול להמשיך בשלו", אומר פרופ' עמוס רולידר, ראש המכון להבנת קשיי התנהגות במכללת עמק ישראל. "אני ממליץ לא להציג לפעוטות קלטות עד גיל שנתיים וחצי. מאחר שמדובר בבייביסיטר מצוין, אין בעיה להושיב את הילד חמש דקות מול הקלטת כדי להכין לו אוכל למשל, אבל לא יותר מזה.
"היום בגילאי 6- 14 ילד ממוצע סופג קרוב לארבע שעות טלוויזיה ביום. ילד בגיל כזה – הטלוויזיה צריכה לתפוס אצלו לא יותר מ- 15 אחוז משעות הערות שלו אחרי בית הספר, כלומר שעה או שעה וחצי ביום, לא יותר.
"אני רוצה לדבר בשבח השעמום", אומר פרופ' רולידר, "ילד צריך ללמוד להעסיק את עצמו, זה יהיה רק לטובתו. מספיק עם הגימיקים שבזכות צעצוע כזה או אחר הילד יישן יותר טוב ויהיה יותר חכם מחר בבוקר".