זוג הורים טרי עם תינוק קטן (צילום: istockphoto)
קחו את הזמן, הירגעו והתייעצו כשאתם באים לבחור שם|צילום: istockphoto

כל ההריון תכננתם יחד איך תקראו ליורש העצר, אפילו הצגתם אותו בפני כל יקיריכם בשמו החדש, ואולי כבר רשמתם את השם רשמית במשרד הפנים. איכשהו עכשיו, כשאתם מביטים בפרצופון המתוק שלו, אתם מבינים שיכול להיות שעשיתם טעות איומה. "אתה בכלל לא צחי!", תגיד האם הנחרדת. "מה חשבנו לעצמנו?!" ישאל האב. שתי השאלו שיבואו מיד אחר כך יהיו לרוב: "מה עושים עכשיו?!" ו"מי אתה בכלל, תינוק קטן?"

השם מגיע מהתת-מודע של האם

חלק מהאנשים מאמינים שלא ארע דבר: יש לכייל מחדש את המערכת, לרדת לקנקנו של התינוק הטרי ולבחור לו שם חדש. בעוד אחרים מאמינים שזהו עניין חמור בהחלט. "לדעתי לא כדאי להעניק לתינוק שם שלא מרוצים ממנו. זה חבל", אומרת חנה עטיה, מאבחנת אישיות ויועצת מוסמכת בכירה באסטרו-נומרולוגיה אבחונית של נפש האדם המסייעת בבחירת שמות לתינוקות. "השם מגיע ישירות מהתת-מודע של האם. הוא בעצם מסמל את הציפיות של האם מילדה, והילד יצפה למלא את התפקיד שהעניקה לו בבחירת השם הזה. פעמים רבות, כשהאם לא מרוצה מהשם, ייתכן שהיא בעצם לא מרוצה מהילד, או חווה קשיים סביב הגידול שלו. שינוי השם לא יפתור את הקושי, והיא תיאלץ להתמודד עם האתגרים. מבחינה נומרולוגית, השם המקורי הנבחר, בשיתוף עם תאריך הלידה, מהווים 80 אחוזים ממפת הלידה. גם אם ההורים ישנו את השם מאה פעמים, לא תהיה לכך משמעות רבה מבחינת מפת חייו של הילד.

"בעבר היה נהוג לקרוא לילדים על שם קרוב משפחה שנפטר, וכיום רוב ההורים כבר יודעים שזה לא טוב. על מנת שלא תיווצר חרטה, על האם לאהוב מאוד את השם הנבחר, והאב מוכרח לשתף פעולה. כינויים ושמות חיבה הם אחלה בעיניי, במיוחד אם הם כן אהובים על ההורים. בנוסף, לשם שני שלא משתמשים בו אין משמעות בעיניי.

"לעולם אין לדעת למה אדם מתחרט על בחירת שם. אלה דברים שבין האם לבין עצמה. אני ממליצה להתעכב עם בחירת השם. יש הורים שמרגישים לחץ להעניק את השם ביומיים הראשונים, עוד בבית החולים, ואני אומרת: קחו את הזמן. תירגעו. תתייעצו עם מומחה ותעשו מפה. עבור בנים יש כשבוע להחליט, עד ברית המילה, ועבור בנות אין ממש מגבלת זמן. אגב, גם אם השם שנבחר מייצר מפה לא הרמונית ומלאת קונפליקטים, זה לאו דווקא דבר רע. קונפליקטים מביאים לאישיות חזקה, ולכל המנהיגים וגדולי האומה היו מפות נומרולוגיות קונפליקט ואליות".

הקבלה: אפשר להתחרט תוך 30 יום

הקבלה היהודית מעודדת את ההורים לקחת את הזמן ולא לקפוץ ראש אל השם הנבחר, אך גם אם בחרתם שם והתחרטתם, ניתן, על פי כלליה, לשנות את שם הילד עד 30 יום מהיום בו הוכרז שמו לראשונה, ללא קשר לברית המילה, גם עבור בנים וגם עבור בנות, בתנאי שמיידעים עשרה אנשים לפחות בשינוי השם, ובשם החדש.

"אני מאמינה שהכי חשוב שהאם תתחבר לשם", אומרת ליאת יוגב, נומרולוגית, יועצת ומרצה שמציגה גישה מעט שונה לבעיה. "לפעמים הופעל על האם לחץ, היא אולצה לבחור בשם מסויים או שסתם אינה מתחברת, ובמקרים כאלה אני ממליצה שהיא תבחר משהו שהיא אוהבת ומרגישה מחוברת אליו ושלמה איתו. אני ממליצה, אם רוצים לעשות שינוי, ללכת לייעוץ נומרולוגי ולבדוק אם המפה של השם החדש באמת טובה או הרמונית יותר מהשם המקורי. קורה לי לא מעט שמגיעות אמהות עם שמות שהן מעוניינות לשנות, וכשאני בודקת מתגלה מפה הרמונית ומצויינת. במקרים כאלה אני לרוב שולחת אותן לבדוק שנית את השם במשך שבוע או שבועיים. לנסות מחדש, כשהן מצויידות בידע שהשם הוא נהדר, ואז הן יכולות לראות יותר בבהירות מה באמת הן עוברות, ומה מפריע להן. הרבה פעמים השם נותר כשהיה. שם הוא גורל, ולכן אני ממליצה לאמהות להתייעץ היטב לפני שהן מחליפות את השם שבחרו".

כיום הורים מתייעצים יותר

על פי סקר שנערך בארה"ב על ידי האתר "בייבי סנטר", בו נסקרו 1,220 אמהות טריות, כעשרה אחוזים מתוכן התחרטו על השם אותו בחרו לילדם, ושקלו להחליפו. שתי הסיבות העיקריות לרצון בהחלפה: התאהבות פתאומית בשם אחר, חדש, וחוסר הבנה או קבלה של בני המשפחה את השם.

_OBJ

"חרטה היא רגש לגיטימי שמתעורר אחרי ביצוע החלטות גדולות בחיים", אומרת לורה ווטנברג, שביצעה את הסקר, ועומדת מאחורי ספר ייעוץ ואתר אינטרנט להורים המסייעים בבחירת שמות לתינוק. "בניגוד לימי עבר, כיום ישנה פתיחות של הורים והם מתייעצים בלא מעט שאלות שבעבר לא נהוג היה לשתף בהן. מעטים ההורים שלא מחפשים שמות בספרים ואתרי שמות מקוונים. יש גם רצון בימינו שהשם יהיה ייחודי, כך שיהיה פשוט למצוא את האדם בגוגל, למשל, כשיגדל ויצא לעולם. יש תחושה שלתת שם לילד זה קצת כמו לתת שם למוצר. יש רצון להיות חלוצים ולהשאיר חותם. באתר שלי יש מפות גיאוגרפיות של שמות, ואני רואה שכשהורים מגלים שיש במקום מגוריהם עוד אלפיים ילדות בעלות אותו שם, הם מתמלאים חרטה על בחירתם".

>> מהם השמות הנפוצים בישראל?

לייק, סופרמן, מנורה ואפילו @: מצעד השמות המוזרים בארץ ובעולם