6 עד 7 חודשים: בודק גבולות
זה הגיל שבו התינוק מתחיל לבדוק את גבולות הסמכות שלכם, ומסרב למלא אחר הוראות פשוטות. למשל, אתם צריכים לומר לו שוב ושוב שהטלפון הנייד אינו צעצוע. דעו שכאשר הוא עושה דברים אסורים, זה לא תמיד משום שהוא מסרב לקבל את סמכותכם; לעתים הוא פשוט לא זוכר את ההוראה שנתתם לו כמה רגעים קודם לכן. בשל כך, לעתים עדיף "לא" ברור וחד משמעי מאשר הוראה ארוכה המסיחה את דעתו כמו "אל תיגע בכד, הוא עלול ליפול ולהישבר".
7 עד 8 חודשים: מפתח חרדת נטישה
התינוק מתחיל לפתח חרדת נטישה; כאשר אתם יוצאים מטווח הראייה שלו, הוא מפחד ומתחיל לבכות.
חרדת נטישה היא שלב התפתחותי חברתי-רגשי תקין, והוא חשוב מאוד מבחינה התפתחותית; כאשר אתם נפרדים ממנו וחוזרים אליו אחר כך, אתם מסייעים למעשה להתפתחות התקינה של קשריו העתידיים בילדותו ובבגרותו עם אנשים אחרים, וליכולת שלו לתת בהם אמון.
כאשר אתם נפרדים מתינוקכם, נשקו וחבקו אותו ואמרו לו שתחזרו אליו אחר כך. אם הוא נראה מפוחד ופורץ בבכי, הרגיעו אותו והעניקו לו תחושת בטחון. היו רגועים ובטוחים בעצמכם, ותחושת הביטחון תעבור גם אליו. אם אתם חשים שהוא זקוק לכך שתשהו איתו ותרגיעו אותו זמן ממושך לפני שאתם נפרדים ממנו, העניקו לו את הזמן הדרוש לו. סמכו על האינסטינקטים ההוריים שלכם.
יש לציין כי יש תינוקות שהפרידה מההורים קלה להם, ויש שפחות. זה תלוי, בין היתר, בטמפרמנט של התינוק; יש כאלה שזקוקים ליותר חיזוקים ואישורים כדי לדעת שההורים יחזרו אליהם.
כאשר תינוקכם מגלה סימנים של חרדת נטישה כשאתם נפרדים ממנו לפני השינה, בלו איתו זמן ממושך לפני השינה בקריאת סיפור, בהתכרבלות ובשירי ערש.
חרדת הנטישה עשויה להציף את תינוקכם גם במהלך שנת הלילה, אז הוא עלול להתעורר ולבכות כדי למשוך את תשומת לבכם. אתם עשויים להתלבט בין הרצון לקחת אותו למיטתכם, לבין החשש להרגילו לישון אתכם ולפנקו יתר על המידה. אתם בהחלט יכולים לקחת אותו למיטתכם כדי להעניק לו תחושת ביטחון, ולהרגילו לישון במיטתו כאשר חרדת הנטישה תחלוף.
זה גם השלב שבו התינוק מתחיל להתעניין בדמותו המשתקפת במראה; הוא מחייך אליה, נוגע בה ומנסה לשחק איתה. זהו שלב ראשון בפיתוח זהותו העצמית והנפרדת מכם: ילדכם לומד להכיר את הבעות הפנים שלכם ושל מבוגרים אחרים הסובבים אותו ויכול לזהות באמצעותם את רגשותיכם רגשותיו, כמו שמחה, עצב, כעס וכו'.
8 עד 9 חודשים: מפתח חרדת זרים
עם השיפור בכושר האבחנה של תינוקכם ביניכם לבין אנשים שאינם מוכרים לו, מתווספת לחרדת הנטישה גם חרדת זרים. הוא חשדן יותר, נראה מפוחד ופורץ בבכי כאשר יש בסביבתו אנשים זרים או כשמבוגר שאינו מוכר לו ניגש אליו. הוא נצמד אליכם, במיוחד כשהוא עייף או עצבני. אתם יכולים להקל על חרדת הנטישה שלו בכך שתנחו את המבוגרים בסביבתו לגשת אליו בהדרגה ולהניח לו לעשות את הצעד הראשון ביצירת הקשר. יש לציין שישנם תינוקות שאינם מפתחים בכלל חרדת זרים, לרוב תינוקות שגדלו בסביבה מרובת ילדים ומבוגרים.
תינוקכם משתמש יותר במוצץ, או מוצץ יותר את אצבעו כדי להירגע. זו דרכו להתמודד עם חרדת הנטישה וחרדת הזרים.
הוא עושה תעלולים שונים המושכים את תשומת לבכם, וחוזר עליהם כאשר הוא זוכה מכם למחיאות כפיים. למשל, הוא שולח לכם נשיקה באוויר. כמו כן, הוא מגיב כאשר קוראים בשמו; מביט סביבו או עוצר, כדי לראות מי קורא לו.
9 עד 10 חודשים: מגלה אסרטיביות ועקשנות
כעת תינוקכם עומד יותר על דעתו ומתעקש על כך שתעשו כרצונו. למשל, כאשר לוקחים ממנו צעצוע שהוא מעוניין בו או כשמנסים להושיב אותו בעגלה - הוא מביע את התנגדותו לכך בבכי ובצעקות.
הוא מפחד מדברים שאינו מסוגל להבין ושלא הטרידו אותו עד כה. למשל, פעמון הדלת המצלצל לפתע. כאשר זה קורה, חבקו והרגיעו אותו.
תינוקכם נהנה ממשחקים כמו "קוקו" והשלכת חפצים. שתפו עימו פעולה בשני משחקים אלה, הם בעלי חשיבות התפתחותית חברתית-רגשית עבורו, משום שבניגוד לפרידות יומיומיות בלתי צפויות שעליהן אין לו שליטה, הרי שבשני המשחקים הפרידות החוזרות ונשנות מכם או מהחפצים הן צפויות, ובאמצעותן הוא לומד שכמו שאתם או החפצים נעלמים משדה הראייה שלו אבל חוזרים, כך קורה גם בפרידות היומיומיות מכם.
10 עד 11 חודשים: סקרן מאוד
בגיל זה תינוקות עדיין לא יוצרים קשר ביניהם אבל הם מתייחסים זה לזה ומחקים זה את זה.
ילדכם מבין הוראות פשוטות. עם זאת, לעתים הוא מתעלם במכוון מכך שאתם אומרים לו "לא" ובודק את תגובתכם למעשיו. למשל, בזמן הארוחה הוא זורק אוכל על הרצפה. השתדלו להגביל את השימוש שלכם במילה "לא" לדברים המהווים סיכון אמיתי עבורו. היו עקביים והציבו לו גבולות ברורים.
קחו בחשבון שייתכן שלמחרת הוא לא יזכור את האיסור; תינוקות מונעים על ידי יצר הסקרנות שלהם, וכאשר הם חוקרים דברים אסורים זה לא משום שהם לא רוצים להישמע לכם אלא מפני שהם רוצים להבין איך פועל העולם.
11 עד 12 חודשים: היפרדות
בחודשים האחרונים, תינוקכם עובר חרדת נטישה וחרדת זרים ברמות שונות וכאמור - זהו מצב טבעי. עם זאת, השתדלו להקל עליו בכל דרך שאתם יכולים. למשל, כאשר אתם מתכננים לצאת בערב, בקשו מהבייביסיטר להגיע מוקדם יותר, כדי לאפשר לו זמן להתרגל אליה בכל פעם מחדש ולהקל עליו את הפרידה מכם.
בשלב זה, בניגוד לעבר, כאשר אתם נפרדים מתינוקכם השתדלו שלא להאריך את התסכול שלו עם פרידות ארוכות. היפרדו ממנו בקצרה ולכו לדרככם גם אם הוא בוכה; הוא יירגע עוד מעט.
קשה שלא לחוש רגשות אשמה, אך למעשה אתם מסייעים לו לרכוש תחושת עצמאות כאשר אתם נפרדים ממנו מפעם לפעם.
אתם יכולים להרגיל את תינוקכם לפרידה מכם, גם כאשר אתם נמצאים איתו בבית. למשל, כאשר הוא משוטט לחדר אחר בבית, חכו כמה רגעים לפני שאתם הולכים אחריו; אל תרוצו אליו ברגע שהוא מצייץ לעברכם, אלא רק כעבור כמה רגעים. מהתנסויות אלה הוא לומד שהוא מסוגל להיות לבד בידיעה שאינכם נוטשים אותו אלא תמיד חוזרים אליו.
הכותבת היא מדריכת "שפת הטף", עובדת סוציאלית B.S.W, מטפלת בכירה בשיאצו, מדריכת עיסוי תינוקות