"כאחד שנולד וגדל בקוריאה הצפונית, אני רוצה להדגיש את החשיבות בהעצמת בני עמי עם מידע מהימן מהעולם החיצון": ארגון ללא מטרות רווח מארה"ב דיווח לאחרונה שהעביר מעבר לגבולות קוריאה הצפונית אלפי כונני USB וכרטיסי זיכרון לאורך שנת 2022.
סיאונגמין לי, בכיר בקרן לזכויות אדם (HRF), סיפר לאתר החדשות NK News שלפחות אלפיים כוננים ניידים עברו את גבולות המדינה הטוטליטרית – כשעליהם סרטים, סדרות, מידע חינוכי ודוחות של האו"ם על זכויות אדם. להערכתו, המידע על כונן אחד יכול להגיע לעשרה תושבים שונים בקוריאה הצפונית, כך שמאז תחילת השנה המבצע חשף 20 אלף תושבים בפוטנציה למידע שלא היה להם שום גישה אליו.
NEW: A U.S. nonprofit sent thousands of USB drives to North Korea loaded with films like “Top Gun,” according to @HRF
— NK NEWS (@nknewsorg) December 5, 2022
South Korea banned private groups from sending items to the DPRK without prior approval in 2020, raising questions around legality.https://t.co/aWewXdZsCX
לי, שנמלט מקוריאה הצפונית בשנת 2009, סרב לחשוף את שיטות ההברחה שלו ושל עמיתיו. למרות זאת, מומחים טוענים שכוננים ניידים וכרטיסי זיכרון כבר נמצאו בעבר בבקבוקים לאורך קווי החוף של חצי האי קוריאה.
מבצע הכוננים הניידים של HRF קיבל את השם Flashdrives for Freedom (תרגום: כוננים עבור חופש). על פי הדיווחים של הארגון, הם העבירו כ-130 אלף כוננים ניידים מעבר לגבולות המדינה מאז שנת 2016. לי סיפר שבין התכנים שניתן היה למצוא על הכוננים לאורך השנה היו סרטים כגון "טיטאניק" ו"אהבה בשחקים", כמו גם סדרות טלוויזיה מקוריאה הדרומית.
צפייה בתוכן בידורי זר בקוריאה הצפונית מהווה עברה חמורה על החוק. בנובמבר של השנה שעברה, דווח על נער שנגזר עליו מאסר עולם לאחר שרכש כונן נייד עם הסדרה "משחק הדיונון". חבריו של הנער נידונו ל-5 שנים של עבודות פרך רק על זה שצפו יחד איתו בתוכנית, בזמן שנגזר על מבריח הכונן הנייד עונש מוות. לי אומר שהוא מודע לעונשים הקיצוניים שמיושמים נגד "עברייני תרבות" בקוריאה הצפונית ולמרות זאת, הוא ממשיך להבריח תוכן זר מעבר לגבולות המדינה.
"מידע מהעולם החיצון לא יגרום לשינוי בין לילה", סיפר. "אף על פי כן, הוא מחזק את העם ונותן לו את האמצעים הנכונים שיעזרו לו לקחת את הצעדים הרלוונטיים לקראת חיים בחברה נורמלית וחופשיה".
בדיקה של אתר ה- Washington Post מ-2019 העלתה שתוכן דרום קוריאני מוגדר כמסוכן מאוד על ידי הממשל בפיונגיאנג כיוון שהוא לא רק חותר תחת התעמולה של קים ג'ונג-און, אלא גם מעודד את התושבים לברוח מהמדינה.
בסקר שנערך בהשתתפות 200 עריקים צפון קוריאנים שחיים כיום בקוריאה הדרומית, נמצא כי 90% מהם צרכו תרבות זרה בזמן שהותם במדינה הקומוניסטית. 75% מהם העידו כי ידעו שאם סודם יתגלה אז הם ייענשו בחומרה. נתון נוסף שעלה מהסקר הוא ש-70% מהנשאלים האמינו שצריכה של תרבות זרה בקוריאה הצפונית הפכה למסוכנת יותר מאז שקים ג'ונג-און עלה לשלטון ב-2011.