אנשי מדע ורפואה ממשיכים לקרוא לרשויות החוק באוסטרליה לשחרר את קת'רין פולביג מבית הסוהר. קרולה ויניוסה, מרצה מהאוניברסיטה הלאומית באוסטרליה ומומחית לאימונולוגיה, שוחחה לאחרונה לגבי הפרשה וטענה כי מחקרים חדשים מחזקים את החשד הסביר שהרוצחת המורשעת בעצם חפה מפשע.
פולביג, המוכרת גם בתור "האישה השנואה ביותר באוסטרליה", מרצה עונש מאסר מאז שנת 2003 אחרי שהורשעה בהריגת בנה הבכור קיילב – שמת בפברואר של 1989, פחות משלושה שבועות אחרי לידתו. כמו כן, היא חשודה ברצח של שאר ילדיה, פטריק (8 חודשים), שרה (10 חודשים) ולאורה (18 חודשים).
האם טוענת מאז ועד היום לחפותה וגורסת כי מותם של התינוקות נגרם כתוצאה ממוות בעריסה (SIDS). למרות זאת, היא הורשעה במעשיה אחרי שרשויות החוק האוסטרליות קבעו שזה בלתי סביר שארבעת בני המשפחה מצאו את מותם כתוצאה מהתסמונת הקטלנית. כעת, מסתמן שמחקר חדש ורחב היקף שנערך על ידי צוות מומחים בינלאומי קבע שזה דווקא סביר.
"בתקופת המשפט של קת'רין, הטענה לפיה ארבעה בני משפחה שמתים כתוצאה מ-SIDS הייתה בלתי נתפסת – זה נחשב נדיר מדי", סיפרה פרופסור ויניוסה בשיחה לתוכנית "60 דקות". "ובכן, היום אנחנו יודעים שזה לא נכון. דברים כאלה קורים".
מחקר שפורסם בכתב העת המדעי של אוניברסיטת אוקספורד בחן את ההשפעות של מוטציה גנטית מסוג CALM2 G114R. על פי הממצאים, המוטציה עוברת בתורשה על ידי האם ועלולה לגרום לשורה של בעיות רפואיות קטלניות בסבירות של עד 95% – אחת מהן היא דום לב בקרב תינוקות ופעוטות. כיום, הוכח כבר שאותה מוטציה נמצאה במטען הגנטי של שתי בנותיה של פולביג.
פורפסור ויניוסה טוענת כעת שזה סביר מאוד ששרה ולאורה פולביג לקו באירוע לבבי שהוביל למותן הטרגי. היא מוסיפה: "אם זה לא נחשב חשד סביר, אז אני לא יודעת מה כן. ממצאי המחקר המדעי ברורים מאוד. עד כה, לא היה אדם אחד שהטיל ספק בממצאים". כמוה, גם פרופסור פיטר שוורץ, מומחה לגנטיקה וקרדיולוגיה, תומך בממצאי המחקר.
לטענת פרופסור שוורץ, סביר להניח שהבנים במשפחה מתו כתוצאה ממוטציה גנטית שגרמה להתקף אפילפסיה קטלני. "מבחינתי המחקר הזה הוא האקדח המעשן", הוא הוסיף. "קשה לי להאמין שמשהו אחר גרם למותם של הילדים". למרות זאת, בית המשפט עדיין מצדד בפסיקה משנת 2019, לפיה חוקרים טרם הצליחו לספק הסבר הגיוני למותם של הילדים – ופולביג אשמה במותם מעבר לחשד הסביר.
פורפסור ויניוסה היא אחת מבין עשרות מומחים שחתמו מאז על עצומה הקוראת לשחרורה המיידי של פולביג. "אני חושבת שהמצב צריך להדאיג ולזעזע את כולנו", הוסיפה בריאיון ל"60 דקות". "העובדה שהיא בכלא צריכה להביך כל אזרח אוסטרלי באשר הוא. למרות זאת, אני עדיין אופטימית ומקווה שיש לנו מערכת משפט ישרה. הגיע הזמן להקשיב למדע ולתת לו לנצח".
קת'רין פולביג מרצה עונש מאסר מאז אוקטובר של 2003. היא נידונה בהתחלה לרצות 40 שנות מאסר, אך בית המשפט קיצר את העונש ב-15 שנים בעקבות עתירה של צוות ההגנה שלה. בשלב הזה, היא צפויה להשתחרר בשנת 2028.