פגר של לווייתן גדול-סנפיר באורך של כ-11 מטרים התגלה הרחק מסביבתו הטבעית, ביער הגשם שבאמזונס שבברזיל – ולאיש אין מושג איך הוא הגיע לשם. שרידי בעל החיים התגלו בשנת 2019 במרחק 15 מטרים מהים, בסבך הצמחייה של חוף ארארונה שבאי מרז'ו, בשפך האמזונס. הימצאותו הנדירה שם הובילה למספר תיאוריות בניסיון להסביר את התקרית.
הסברה הרווחת כרגע היא שהלווייתן נזרק מהמים היישר ליער על ידי הים הסוער. אלא שכדי לנסות ולהבין מה בדיוק התרחש, נסע צוות מומחים למקום כדי לברר איך מת היונק הימי המסכן – שככל הנראה היה גור בן 12 חודשים בלבד.
הצוות, שנשלח על ידי מכון מחקר ושימור של המכון הביולוגי הימי (NGO), פרסם פוסט בפייסבוק שטען כי הלווייתן אולי הסתבך בקרקע הבוצית לאחר שנסחף לחוף. בינתיים, העיתון Maritime Herald העלה שמותו של בעל החיים אולי נגרם כתוצאה מאכילת פלסטיק באוקיינוס.
"אנחנו עדיין לא בטוחים איך הוא הגיע לכאן, אבל סבורים שהיצור צף קרוב לחוף ולגאות – שהייתה די ניכרת במהלך הימים האחרונים", ציינה רנאטה אמין, נשיאת ה-NGO ומומחית לביולוגיה ימית, בשיחה עם כלי התקשורת הברזילאים. "לפי הסברה הזו, המים סחפו אותו ליבשה ואל סבך הצמחייה". בהמשך, אמין הוסיפה: "נוסף על הממצא יוצא הדופן, אנחנו מבולבלים באשר לעובדה שלווייתן-גדול סנפיר הופיע בחוף הצפוני בברזיל במהלך פברואר. זה אירוע מאוד חריג".
דרלין סילבה, ממחלקת איכות הסביבה, הבריאות והתברואה הברזילאית (SEMMA), הוסיפה בפני התקשורת המקומית: "מצאנו את הלווייתן רק בגלל נוכחותם של עופות דורסים. נשרים נצפו מסתובבים מעל הפגר שנמצא חבוי בשיח, במרחק מה מהים".
צוות המומחים נותר מבולבל, ספציפית לאור העובדה שלווייתנים נמצאים לרוב באזור באהיה שבצפון-מזרח ברזיל, בין אוגוסט לנובמבר. לאחר מכן, הם נודדים עד לאנטרקטיקה. "לווייתן-גדול ספיר לרוב מצפין בתקופה הזו. יש לנו תיעוד של אחד שהופיע באזור לפני שלוש שנים, אבל זה מאוד נדיר", הוסיפה אמין בפני התקשורת המקומית. "אנחנו מאמינים שזה גור שייתכן שהיה עם אמו וכנראה הלך לאיבוד או הופרד ממנה במהלך מחזור הנדידה בין שתי היבשות".