מדענים מאוניברסיטת לונדון (אנגליה) ביקשו לאתגר את קים וויטון ופטרישיה פאט, שתי נשים הטוענות כי יש להן יכולת תקשור עם העולם הבא, ועוסקות בתחום יותר משני עשורים. בניסוי מיוחד לליל כל הקדושים, שכל מטרתו הייתה לאשש את טיענותיהן, הן נחלו כישלון חרוץ בסביבה מבוקרת. איך הן לא ראו את זה מגיע?
בניסוי שתוכנן על ידי כריס פרנץ', ראש המחלקה לחקר פסיכולוגיה אנומלית (חריגה), כל אחת מהן התבקשה לזהות מאפיינים של חמישה מתנדבים שונים, שישבו כל אחד מהם בתורו מאחורי פרגוד. המתנדבים ישבו בשקט מוחלט, והמדיומים נתבקשו לכתוב את המאפיינים של כל אחד מהם בדף נפרד.
רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים, משעשעים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק
לאחר מכן, המתנדבים התבקשו לזהות את עצמם ואת תכונותיהם מתוך קריאות המחשבה הללו ולהבדיל את הקריאה שלהם מהארבע האחרות. שיעור ההצלחה שלהן עמד על 20 אחוזים, או במילים אחרות - אתם הייתם מצליחים יותר עם קצת מזל.
"המסקנה המתבקשת היא שעדיין לא מצאנו ראיות מספקות ליכולות על-טבעיות, כביכול, אצל קוראי מחשבות", סיכם פרופסור פרנץ'. בנוסף הוא ציין גם שבתור איש מדע, ניסוי אחד לא מבטל בעיניו בהכרח את הטענות. שתי הנבדקות, כמובן, גם טענו שתוצאות הניסוי אינן משקפות את המציאות. לפחות לא את זו שהן חיות בה.
לטענת פאט, כל הניסוי עוצב באופן כזה שישקף את הגישה המדעית: "מדענים הרי כל כך צרי מוחין. אני לא מופתעת שעושה רושם שנכשלתי בניסוי, שכן אני רגילה לעבוד באופן ישיר, פנים-מול-פנים. לעבוד עם מישהו שנמצא מאחורי פרגוד מקהה את החושים משמעותית".
הסבריה של וויטון לא היו שונים בהרבה: "אני מרגישה שהניסוי היה הוגן ועצם זה שהצלחתי לנחש את פרטיו של בן-אדם אחד במדויק, למרות התנאים הקשים שהציבו לנו, כמו גם רסיסי מידע נוספים על המועמדים האחרים לא באמת יכולים להיות רק תוצאה של מקרה".