רבים יגחכו ודאי לקריאת המשפט הבא, אבל בזמן האחרון התוודעתי לתופעה מדהימה בעוצמתה – חלומות, והרבה מהם. חברים קרובים להם סיפרתי בהתרגשות שהתחלתי לזכור על מה חלמתי, פטרו אותי בתנועת יד מזלזלת והאשימו את היובש החמור (לא זה הקשור במי הגשמים) השורר בארץ, אבל אני החלטתי להעמיק ולנבור בתופעה. בכל זאת, כל אחד מאיתנו מבלה שש שנים מחייו בשינה וחלומות. חוץ ממי שנוחר, אגב. בזמן נחירה בלתי אפשרי לחלום. (וזאת הייתה העובדה הראשונה. בהמשך מסתתרות עוד 44).
לחלום תוך כדי נהיגה ברכב, ניסיתם?
נתחיל מהבסיס: אדם חולם בממוצע 3-7 חלומות בלילה (למרות שיש כאלה שגורסים שאנחנו חולמים 200), ואורכו הממוצע של חלום הוא 3 שניות בלבד – אם כי ישנם חלומות המגיעים גם ל-20 דקות. החלומות האלה מורכבים ממראות וחוויות אישיות לחלוטין, אותן חווה כל אחד במהלך השינה, אבל לפעמים גם מחוץ לה. מה ששמעתם – ישנן עדויות על אנשים, שבעזרת טכניקה בשם "חלום צלול" או "חלום מודע", מסוגלים לחלום בזמן שהם ערים לחלוטין, ועוסקים בפעילויות שגרתיות כגון שריכת נעליים, נהיגה ברכב והטסת מטוס.
את תופעת החלום המודע יש להפריד מסהרוריות, הפרעת שינה נדירה ומסוכנת, שמי שלוקה בה נוטה ככל הנראה לחלום על דברים שליליים במיוחד. אותם אנשים יוצאים להרפתקאות ליליות, שכללו למשל אישה שקיימה יחסי מין עם זרים תוך כדי שינה, אדם שנסע 22 מיילים והרג בטעות את בן דודו, או סתם אחד שנפל מהקומה התשיעית. אאוץ'.
אני כמובן לא מאלה, כך שהסתפקתי בחלומות הלילה. לפני כמה ימים התעוררתי בבהלה, מזיע כולי, וחשבתי שאני מאחר מאד לעבודה. השעה הייתה חמש ורבע לפנות בוקר, והתברר שבחלומי הבטתי בשעון, שהראה את השעה שתיים-עשרה וחצי. אחרי שנרגעתי בדקתי וראיתי כי מחקרים כבר הוכיחו שבכל פעם שאדם מסתכל בשעון בחלומו, מראה השעון שעה אחרת.
גנדלף, הגמדים ואני
לקרוא, אם תהיתם, אי אפשר בכלל בחלומות. אבל אפשר גם אפשר לדמיין סצנות מסרטים שראיתם או ספרים שקראתם. כך מצאתי את עצמי בלב הפלך, ביחד עם בילבו באגינס, גנדלף הקוסם ומשהו כמו 15 גמדים, בפיקניק עליז של שבת בבוקר. בחלומות, אגב, יכול אדם לשחזר רק את מה שראו עיניו, במציאות או על מסך כלשהו, ולא להמציא פנים או דמויות שאינם מבוססים על משהו שראה, קרא או שמע. למרות שהחלומות הינם חזותיים בעיקרם, אפשר לשמוע בתוכם, ואפילו לחוש מגע.
החלומות הם תופעה עתיקה לפחות כמו האנושות, ואולי אף יותר ממנה, משום שבעלי החיים חולמים גם הם. אזכורים לחלומות מופיעים בכל כתבי הקודש והמיתולוגיות העממיות, החל מהתנ"ך, דרך הקוראן והברית החדשה, וכלה במיתולוגיה היוונית (האודיסיאה) ובמיתוסים שומריים (עלילות גלגמש) ומצרים (שהגדירו את המלה חלום במילון כבר בשנת 4000 לפנה"ס).
היו תרבויות עתיקות שהאמינו כי קיים מלאך שתפקידו להעביר מסרים לבני אדם דרך החלומות, ואף בנו מקדשים מיוחדים שבהם היו באים אנשים כדי לחלום. די להזכיר את סולם יעקב, יוסף ואחיו או ליאונרדו דיקפריו, כדי להבין שמראשית ימיה התייחסה האנושות למי שזכר את חלומותיו או למי שידע לפרשם כאל בעל כוחות נבואיים.
חולמים את המציאות
יכול להיות שאבות אבותינו לא היו רחוקים מהאמת, משום שישנן עדויות מוצקות על לפחות 19 חלומות שנרשמו לפני שיצאה אוניית הטיטאניק לדרכה, וניבאו את טביעתה. גם נשיא ארה"ב אברהם לינקולן, חלם שלושה ימים לפני שמצא את מותו מידי המתנקש ג'ון וילקס בות', כי הוא צופה שאדם יתנקש בחייו, ואילו הסופר מארק טווין חלם על מות אחיו.
הנבואה, כידוע, ניתנה לשוטים, אבל ההמצאה והלמידה דווקא לא. אליאס האו, למשל, תודו שאין לכם מושג, חלם בשנת 1845 על מכונת התפירה, ואז המציא אותה. בשנת 1865 התעורר הכימאי קקולה משנתו, זכר שחלם על נחש הנושך את זנבו, ובלי כל קשר נראה לעין פענח את מבנה מולקולת המשושה בנזן ((C6H6, שלה שימושים חשובים בעולם הכימיה והביולוגיה. המקרים הללו לא נגמרו במאה ה-19. גם אחד בשם לארי פייג', שהיה שותפו של סרגיי ברין בהקמת המיזם האינטרנטי הצנוע "גוגל", מספר כי הרעיון למנוע החיפוש בא אליו בחלומו. בתווך חלמו על המצאות ותגליות גם ג'יימס ווטסון, שראה לפתע בשנתו את מולקולת הסליל הכפול של ה-DNA, או הממציא הנודע ניקולה טסלה, שהיה שדרן הרדיו הראשון בעולם, המציא את שנאי "סליל טסלה" המשנה מתח ותדר בזרם החשמל, ועל שמו נקראת יחידת המדידה "טסלה". אותו טסלה חלם לילה אחד על גנרטור זרם החלופין (יצירת זרם חשמלי או מגנטי ללא מגע ישיר), ופשוט קם בבוקר כדי לבנות אחד כזה.
כבודם של כל אלו במקומם מונח, אבל הממציא או האמן המדהים ביותר הקשור לחלומות הוא דווקא אוסטרלי בשם לי האדווין (lee hadwin), הנודע כ"צייר הישן". האדווין, שמצייר בשנתו, יוצר ציורים מדהימים ביופיים ובתוכנם, ומותיר את מרבית הפסיכולוגים וחוקרי המוח פעורי פה.
אגב, לא צריך להיות גאון גדול כדי להיעזר בחלומות לצרכי למידה. ניסויים בבני אדם כבר הוכיחו כי יכולות בתחומים כגון יצירות מוזיקליות (השמועה המספרת כי פול מקרתני מהחיפושיות חלם את המלים והלחן לשיר "yesterday"), או שינון חומרי לימוד מוטמעים בזיכרון במהלך השינה, ומשתפרים לאין ערוך בשל כך.
לא מצליחים להתעורר
אבל יש גם צדדים לא נעימים בחלומות. אתם מכירים אותם בשם סיוטים, אולם יש כאלה המכירים אותם טוב מדי, משותקי השינה למשל. שיתוק שינה הוא בעצם חוסר היכולת לעבור משינה לערות, והיתקעות במעין מצב ביניים משתק. אנשים הסובלים מהבעיה העידו על תחושות חוסר אונים, חרדה, אימה ופחד, וכן על רצון להילחם בכל מי שנמצא בסביבה. הבסיס לתחושות הללו מצוי החלק במוח הנקרא אמיגדלה (שעליו כבר לא אחפור) האחראי על כל התחושות הללו.
תופעה נוספת, שהטרידה אותי מאד בגיל ההתבגרות, נקראת בשם המדעי "תפיחות הפין הליליות", או חלומות מחרמנים בשפת העם. מחקרים גילו לי כי גבר ממוצע יכול לחלום כ-20 חלומות מיניים בכל לילה, וגם הנשים חולמות מספר דומה של חלומות בעלי אופי מיני מדי לילה. וכן, למקרה שתהיתם: אפשר לחוות אורגזמה בזמן חלום.
אם כבר מדברים על הבדלים בין המינים, הנשים נחשבות ל"רכות" יותר גם בחלומות. חלומות גבריים מכילים כמות גדולה יותר של אלימות ותוקפנות, אולם שני המינים חולמים מספר זהה של חלומות שליליים וחלומות חיוביים, כאשר הרוב נוטה לצערי לאלו הפחות טובים. אגב, 70 אחוזים מהגברים חולמים על גברים אחרים, בעוד שהנשים חולמות על גברים ונשים באופן שווה.
החלום שנגוז (תוך 5 דקות)
כשאני הולך לישון, אני מדמיין את עצמי שוקע בים ורוד, צמרירי ורך, של שקט ושלווה. המוח שלי, לעומתי, מתחיל רק אז לתת גז, והוא פעיל יותר בזמן השינה מאשר בשעות היום. גם אצלכם זה ככה, אם תהיתם. כולנו חולמים, אבל רק 60 אחוזים זוכרים את חלומותיהם למשך זמן ארוך יותר מ-5 דקות. מי שרוצה לזכור את החלומות, מוזמן לישון עם עט ונייר על יד המיטה, משום שחמש דקות לאחר ההתעוררות נמחקים מהזיכרון 90 אחוזים מהם. הסיכוי לזכור את החלום עולה אם התעוררת ממנו בפתאומיות. בסרט "התחלה" עם דיקפריו עשו בשיטה זו שימוש ניכר, אבל גם הצייר סלוואדור דאלי נהג להעיר אנשים בעזרת שבירת צלחת או מחיאת כף חזקה ליד אוזנם, וביקש מהם שיתארו לו את התמונה האחרונה שראו.
בשירות המילואים האחרון שלי ראיתי בחלומי אור חזק, שנראה כמו פנסי משאית השועטים אליי במהירות. בסופו של דבר התברר שאחד הקצינים, יימח שמו, בא להעיר אותי לשמירה. הפנס שכיוון לעיניי אותו בוגר בה"ד 1 חדר לחלומי בצורת פנסי משאית, ולא סתם כנראה.
ישנם סמלים רבים המופיעים בחלומות ואמורים להעיד על בעיה כלשהי, כמו למשל מים עכורים או מלוכלכים, המסמלים בעיה בריאותית. לא אחפור לכם הרבה על סמלים נוספים בחלומות, אלא אסתפק בניים-דרופינג כגון זיגמונד פרויד, קרל יונג, אריך פרום ועוד ועוד (ואז עוד).
לא צריך לראות כדי לחלום
החלומות, כך מתברר, מיועדים לכולם. גם מי שנולד עיוור יכול לחלום, אולם חלומותיהם של העיוורים מתבססים בעיקר על חושים אחרים כגון שמע או מישוש, ולא על ראייה, מה שהופך את חלומותיהם לאינטנסיביים ומענייניים הרבה יותר אגב. בלי קשר, 12 אחוזים מבני האדם, כך מסתבר, חולמים בשחור לבן. לעיוורון צבעים אין קשר לכך, והסיבה לחלומות האפרוריים של אותם 12 אחוזים אינה ידועה עדיין.
גם תינוקות חולמים כמובן, אבל לא על עצמם. עד סביבות גיל 3 לא מופיע הילד בחלומותיו, ועד גילאי 7-8 הוא ממעט לעשות זאת. זו הסיבה שלמרבית הילדים יש יותר סיוטים מאשר למבוגרים, משום שכאשר אדם חולם על עצמו, קשה לו יותר למקם את דמותו בסיטואציה מפחידה או מאיימת.
אז חלומות יכולים להיות מפחידים, אבל להימנע מהם מסוכן עוד יותר. מי שלא ישן מעל ל-10 ימים ברציפות עלול למות, או להפוך לג'ירפה, שישנה רק שעתיים ביום. רגע לפני שאומר לה ולכם לילה טוב ואלך לשנ"צ הסופ"ש המתוק שלי, הבהרה קטנה לביטוי "חלומות באספמיה", שמקורו חזל"י ופירושו לחלום על משהו שלא יכול להתממש. אספמיה היא בעצם אספניה, ספרד, ומקור הביטוי הוא כמובן החלום של יהודי ספרד לעלות לארץ ישראל. לפני זמן לא רב חלמו אותם יהודים בדיוק לעשות את הכיוון ההפוך, אבל מה אפשר לעשות – גם הפעם מדובר בחלומות באספמיה. לילה טוב.