מדענים קנדיים הצליחו ליצור קשר עם מטופל, שמוגדר במצב של צמח ב-12 השנים האחרונות, בניסוי שנדמה בתחילה כאילו נשלף מסדרת מדע בדיוני. החוקרים בקנדה שאלו את המטופל סדרה של שאלות, והשתמשו בסורק תהודה מגנטי (fMRI) כדי להתבונן בפעילות מוחו.
בעת שהיה בתוך הסורק, המטופל ענה על שאלות כמו "האם אתה בבית חולים?" והחוקרים הצליחו לבודד את התשובות "כן" ו-"לא" מתוך תוצאות הסריקה בזמן אמת. כך הם הצליחו לקבוע שהמטופל יודע איך קוראים לו ושהוא נמצא בבית החולים בזמן הניסוי.
רוצים עוד הרבה סיפורים מעניינים, משעשעים, מרגשים ומטורפים? תנו לייק בפייסבוק
צמח (מצב וג'טטיבי) הוא מצב רפואי, הנובע מנזק מוחי כבד ומתמשך, וממוקם מבחינת החומרה בין תרדמת להכרה מינימלית. "הטכניקה החדשה הזו מאפשרת לנו לתקשר עם מטופלים שעד כה הניחו שהם במצב של צמח", אמר החוקר אדריאן אואן. "כך ניתן לדעת בקלות מי מודע ומי מת מבחינה מוחית".
משני הניסויים השונים שנערכו, בהפרש של חמישה חודשים, הסיקו החוקרים שהמטופל מודע למצבו ולסביבתו, ומסוגל לנהל חיים מנטליים עשירים ועקביים, למרות שהוא אינו מסוגל להראות זאת בשום צורה מבחינה חיצונית.
"הוכחנו בפעם הראשונה כי חולה שמאובחן קלינית כצמח מסוגל לתקשר עם סביבתו ולהגיד שהוא בהכרה", אמרה לורינה נאצ'י, החוקרת הראשית בניסוי שנערך באוניברסיטה המערבית באונטריו (קנדה), ופורסם בכתב העת של איגוד הרפואה האמריקני לנוירולוגיה.
"חולים רבים, שספגו פגיעה חמורה במוח, מאבדים את היכולת ליצור קשר מבחינה פיזית", היא הסבירה. "כשאנחנו מדברים עם חולים רבים במצב הזה אנחנו תוהים תמיד האם הם בהכרה או לא". לדברי נאצ'י, פירוש מחשבות מפעילות מוח - ללא תלות בדיבור או במחוות גוף - הוא אחד הגבולות המאתגרים ביותר של מדעי המוח המודרניים.
(מקור)