חוקרים מאוניברסיטת ווסטרן (קנדה) ואוניברסיטת לייז' (בלגיה) הגיעו למסקנה שמוות הוא בכלל חוויה אופורית, לאחר שבחנו יותר מ-150 עדויות של אנשים שהתנסו בחוויה על סף מוות (NDE) בשלב כזה או אחר בחייהם.
אנדריאה סודו, החוקר הראשי, קבע כי NDE היא לרוב חוויה חיובית לאחר שחקר מקרים שונים בטכניקת "Text Mining" – אשר סורקת ובוחנת מילים בקבצי טקסט. לטענתו, הרוב המוחץ של המילים באותן עדויות היו בעלות קונוטציה חיובית. כך לדוגמא, הנסיינים שחוו NDE השתמשו יותר במילים כמו "אור", "אהבה" או "שלווה", להבדיל ממילים כגון "פחד", "מוות" או "כאב".
Scientists discover death is euphoric experience in groundbreaking study https://t.co/N04aPyljza
— Daily Star (@dailystar) February 3, 2020
סודו כותב כי נסיינים רבים העידו על תרחישים של מעבר דרך מנהרה אל מקור אור, שעה שהם מודעים לעובדה שהם חווים חוויה חוץ-גופית או מתים. "חלק ניכר מהנסיינים התייחסו לתחושות של אהבה בזמן שהם התקרבו לכיוון האור ", כתב החוקר. "מסתמן כי תחושה של אהבה היא מכנה משותף בין אלו שחוו NDE". כמו כן, הוא מוסיף כי תחושות של פחד עדיין היו קיימות בקרב אלו שחווים NDE – אך הן היו פחות דומיננטיות.
ממצא נוסף שבא לידי ביטוי במחקר הוא שאנשים רבים שחוו NDE מדווחים על כך שהיה מדובר באירוע משמעותי מאוד בחייהם. סודו מסביר: "חוויות על סף מוות לרוב נתפסות כתופעה חיובית, אשר עשויה לגרום לשינויים מהותיים בחייהם של אלו שחוו אותן – בייחוד בכל מה שנוגע ליחס אישי כלפי מוות".
חוויות על סף מוות נתפסות בתור אחת התעלומות המסתוריות של עולם הרפואה. אמנם יש מעט מאוד מידע אמפירי בנושא, אך ישנן עדויות מרתקות מצד אנשים שחוו אותן. אדם טאפּ, פראמדיק במקצועו, תיאר לאחרונה את החוויה שלו לאחר שהתעורר ממוות קליני שארך 11 דקות.
"זה היה כאילו התעוררתי מתנומה במקום שתמיד הייתי בו", סיפר טאפּ. "לא הרגשתי פחד בכלל. רק שביעות רצון ואושר". סודו מספר שהצעד הבא במחקר יהיה לבחון האם קיימים הבדלים נוירולוגים בין אלו שחוו NDE לאלו שלא.