תמיד רציתם לדעת איך להשפיע על אנשים? איך לגרום לאנשים לסמוך עליכם ולכולם לאהוב אתכם? אם אלו החלומות שלכם, אנחנו לא נשפוט - רק נעזור: קבלו 10 שיטות פסיכולוגיות מרתקות שיעזרו לכם להשיג כל מה שאתם רוצים מאחרים. רק קחו בחשבון שאם אתם חושבים שתמצאו פה דרכים - איך נקרא להן? - אפלות, לגרום לאנשים לעשות כרצונכם ובניגוד לרצונם, זה לא מה שתמצאו פה. אנחנו בעד השיטה החיובית והקריפית פחות. כאלה אנחנו (אנשים שאוהבים לשמור על מקום העבודה שלהם).
10. לבקש טובות - ולקבל אותן
השיטה: בקשו ממישהו שלא מחבב אתכם טובה. ידועה גם בשם: שיטת בנג'מין פרנקלין
האגדה מספרת שבנג'מין פרנקלין רצה למצוא חן בעיני אדם שלא כל כך חיבב אותו. הוא ביקש מהאיש להשאיל לו ספר נדיר, וכשקיבל אותו הודה לו בצורה חביבה ונעימה. כתוצאה מכך, אותו האיש, שלפני כן לא ממש רצה לדבר עם בנג'מין, הפך להיות אחד מחבריו הטובים. ואם נצטט את האיש החכם הזה: "מי שעשה לך טובה אחת, יהיה מוכן לעשות זאת שוב, הרבה יותר מאדם שאתה חייב לו טובה".
מדענים החליטו לקחת את זה צעד קדימה ולבדוק זאת. הם מצאו כי אכן אנשים אשר הנסיין ביקש מהם טובה אישית, דירגו אותו בצורה חיובית יותר מאשר אנשים שלא התבקשו לעשות זאת. זה אולי נשמע לכם מופרך, אבל התיאוריה הזאת פשוט נכונה. ההשערה היא כי ברגע שמישהו עושה עבורכם משהו, בתוך תוכו הוא הבין כי אתם שווים את העזרה הזו - ואם הוא כבר עזר לכם, אז כנראה שיש מה לחבב בכם. אז קדימה - התחילו לחשוב מה אתם צריכים ופשוט בקשו את זה.
9. לכוון גבוה
השיטה: בקשו יותר ממה שאתם צריכים - או כמו שאומרים אצלנו: אם אתם רוצים אופניים - בקשו מכונית
רוצים לקבל את מה שאתם מבקשים? בקשו משהו ממש ממש גדול ומגוחך. כן, זה נשמע אולי מנוגד לאינטואיציה שלכם, אבל השיטה הזו עובדת. התחילו בלבקש משהו מאוד גדול ולא הגיוני, בקשה שרוב הסיכויים שאין סיכוי שתיענו לה בחיוב, זמן קצת לאחר מכן בקשו בדיוק את מה שרציתם מלכתחילה. סביר שאותו אדם, שכבר מרגיש לא נעים שסירב לכם פעם אחת, יקבל את בקשתכם - גם כי היא נראית לו הגיונית יותר, וגם כי הוא ירגיש מחויב לרצות אתכם.
8. להשתמש בשם פרטי
השיטה: השתמשו בשמות והרבה - וגם בשמות חיבה כשצריך
דייל קרנגי, מחבר הספר "כיצד תרכוש חברים והשפעה" מאמין שחשוב להשתמש בשמו של אדם במהלך שיחה, וזאת מהסיבה הפשוטה: אנשים אוהבים לשמוע את השם שלהם, בכל שפה וכמה שיותר, בעיניהם זה הצליל המתוק ביותר בעולם. למה? כי השם שלנו הוא הזהות שלנו, ולשמוע מישהו אחר משתמש בו מאשר לנו במידה מסוימת את קיומנו, מה שעוזר לנו לפתח רגשות חיוביים כלפי האדם שמשוחח איתנו.
אם אתם רוצים לעלות שלב - השתמשו בשם חיבה. הרעיון הוא שאם תתייחסו למישהו באופן שבו אתם רוצה שהוא יתנהג - כך יהיה. ואם תקראו למישהו שאליו אתם רוצים להתקרב בשם חיבה בכל פעם שתראו אותו, כנראה הוא ירגיש קרבה אליכם, אבל אל תגזימו - יכול להיות שהוא יחשוב שאתם קריפיים.
7. להחמיא
השיטה: מחמאות יביאו אתכם לכל מקום שתרצו
זה אולי נראה פשוט, אבל זה לא. בתור התחלה, המחמאות צריכות להיות בעלות כוונה אמיתית, אחרת הן יעשו יותר נזק מתועלת. חוקרים בדקו תגובות של אנשים למחמאות ומצאו כמה דברים חשובים מאוד; אנשים מחפשים איזון בין המחשבות והרגשות שלהם, זאת אומרת שאם אתם מחמיאים לאדם בעל ביטחון עצמי - הוא כנראה יאהב אתכם לנצח, אך אם תחמיאו בהגזמה לאדם בעל דימוי עצמי נמוך, הוא כנראה לא יבין מה אתם רוצים ממנו, כיוון שזה יתנגש לו עם האמונות שלו על עצמו. אבל היי, זה לא אומר שאם יש מולכם אדם חסר ביטחון אתם תחזקו את הקשר איתו על ידי זה שתרדו עליו, אז אל. ואם נסכם את השיטה הזו בכמה מילים: החמיאו רק למי שאוהב את עצמו.
6. לשקף
השיטה: שקפו לאנשים את התנהגותם
פעולה הידועה גם כחיקוי, והיא באה באופן טבעי לחלק מהאנשים. הם פשוט זיקיות, והם משתלבים בסביבתם על ידי חיקוי התנהגותם של אלו שנמצאים איתם: הם מחקים גינונים מסוימים ואפילו טונציה ודפוסי דיבור. אז אנו לא ממליצים לכם לבטל לגמרי את זהותכם, אבל אם תעשו זאת במינון ובמודע, זוהי דרך טובה לגרום לאחרים לחבב אתכם.
חוקרים מצאו שאנשים שחיקו אותם פעלו יותר עבור האנשים המחקים, ויותר מכך, הם היו נחמדים ונעימים לעוד אנשים בסביבתם, כנראה כי הם הרגישו מוערכים, הביטחון העצמי שלהם גדל והם היו יותר בטוחים בעצמם. וזה כבר ידוע שמי שטוב לו - טוב לאחרים.
5. לנצל עייפות
השיטה: בקשו ממישהו טובה כשהוא עייף (או במילים אחרות: נצלו אנשים בדיוק כשחסרות להם שעות שינה)
כשאדם עייף הוא רגיש יותר לכל דבר שנאמר לו, בין אם זו סתם שיחה ובין אם זו בקשה. הסיבה היא שלא רק הגוף עייף, אלא גם האנרגיה נמוכה מאוד. כשאתם מבקשים משהו מאדם עייף, סביר להניח שהתשובה שלו תהיה "אני אעשה את זה מחר", כי אין לו כוח להתמודד עם איזושהי החלטה באותו הרגע. וכיוון שאנשים אוהבים לעמוד במילה שלהם, כשיגיע מחר, סביר שאותו אדם יעשה את מה שאמר.
4. לתת הצעה שאי אפשר לסרב לה
השיטה: התחילו עם בקשה שלא יוכלו לסרב לה ומשם המשיכו קדימה
זה כמו סעיף 9 אבל הפוך - במקום להתחיל עם בקשה גדולה, התחילו עם משהו ממש קטן. ברגע שמישהו התחייב לעזור לכם יש יותר סיכוי שהוא יסכים גם לבקשה גדולה יותר. חוקרים בדקו את השיטה הזו בהקשר של שיווק ומכירות. הם התחילו בכך שביקשו מאנשים לתמוך ביערות הגשם ובאיכות הסביבה - בקשה שכמעט תמיד נענתה בחיוב. הם מצאו שברגע שאנשים הסכימו להביע את תמיכתם באיכות הסביבה, היה קל יותר לשכנע אותם לקנות מוצרים אקולוגיים וירוקים. עם זאת, אל תבקשו מייד את הבקשה השנייה, פסיכולוגים שבדקו את הנושא, מצאו כי כדאי להמתין יום או שניים בין בקשה לבקשה.
3. לשמור על השקט
השיטה: אל תתקנו אנשים גם כשהם טועים
קרנדי ציין בספרו שליידע מישהו שהוא טועה זה דבר שבדרך כלל מיותר. ולא, זה לא יגרום לאנשים לחבב אתכם. הדרך העדיפה היא להפוך מחלוקת לשיחה מנומסת ולא לומר לאדם מפורשות שהוא טועה - כי אין מה לעשות, אגו זה דבר עדין ואנחנו רוצים לשמור עליו. הרעיון הוא די פשוט: במקום להתווכח, הקשיבו למה שיש לאותו אדם לומר, ואז שאלו אותו למה הוא חושב ומרגיש כך. לאחר מכן מצאו את הדבר שאתם כן יכול להסכים איתו ואמרו לו זאת, והשתמשו בזה כנקודת מוצא כדי להסביר את עמדתכם. זה יעזור לאנשים להקשיב למה שאתם אומרים ולכם לתקן אותם מבלי לבייש אותם.
2. להיות אמפתיים
השיטה: חזרו על דבריהם של אנשים וכך שקפו להם את מה שהם אמרו
אחת הדרכים החיוביות יותר להשפיע על אחרים ולגרום להם להיפתח בפניכם היא פשוט מאוד לגלות אמפתיה. איך תעשו את זה בדרך הכי טובה? חזרו על הדברים שהם אומרים ושקפו להם אותם, מה שנקרא בשפה המקצועית: הקשבה רפלקטיבית. מחקרים מראים כי שימוש בטכניקה זו טובה מאוד בטיפול פסיכולוגי ועוזרת למטופל לשתף יותר את המטפל, וליצור איתו מערכת יחסים טובה. רק אל תשכחו דבר אחד חשוב: זה מצריך מכם באמת להקשיב לאנשים שאיתם אתם מדברים.
1. להנהן
השיטה: הנהנו הרבה בזמן שיחה, במיוחד כשאתם מבקשים משהו
חוקרים מצאו שכשאנשים מהנהנים בזמן שהם מקשיבים למישהו, יש סיכוי גבוה יותר שהצד השני יסכים עם הנאמר. הם מצאו גם דבר חשוב נוסף: כשמישהו מהנהן בפניכם פעמים רבות, כנראה אתם תעשו את אותו הדבר. ידוע כבר שאנשים מחקים התנהגויות של אחרים, במיוחד כאלו בעלות קונוטציה חיובית. אז אם אתם רוצים להיות משכנעים במיוחד, הנהנו לאורך כל השיחה. האדם שאיתו אתם מדברים יתקשה לא להנהן בעצמו ויתחיל באופן אוטומטי להסכים עם מה שאתם אומרים – אפילו בלי להיות מודע לכך.