תגלית יוצאת דופן באתר חפירות במרכז הודו: צוות פלאונתולוגים מאוניברסיטת דלהי מצאו ביצת דינוזאור שהוטלה לפני עשרות מיליוני שנים וכעת, סבורים שהתגלית עשויה לשנות את כל מה שידעו עד עכשיו על מערכת הרבייה של קבוצת הטיטאנוזאוריה.
במאמר שפורסם בכת העת Scientific Reports, צוין שהמאובן למעשה מכיל את מה שנותר מביצה בתוך ביצה – תופעה שקורית לעיתים אצל עופות. מהבחינה הזו, התגלית מרמזת על כך שמערכת הרבייה של טיטאנוזאורים הייתה דומה יותר לזו של הציפורים מימינו, מאשר לצבים וזוחלים כפי שמומחים סברו בעבר.
First-ever Titanosaur 'egg-in-egg' suggests dinosaurs had 'reproductive biology similar to birds' https://t.co/RHpMVB0Lmm
— Daily Mail Online (@MailOnline) June 20, 2022
Ovum‑in‑ovo egg suggests titanosaur's reproductive biology was more like #birds than #reptiles @SciReports https://t.co/C1YiX2qenM https://t.co/lOehLGGtq8
— Phys.org (@physorg_com) June 21, 2022
"ההיפותזה שלנו היא שתופעת ה'אובום-אין-אובו' (ביצה בתוך ביצה) אינה ייחודית לציפורים ושלדינוזאורים מסדרת הזאורופדה הייתה מערכת רבייה דומה יותר לזו של בעלי חיים מענף הארכוזאוריה, כגון ציפורים או קרוקודילים", צוין במאמר.
מאובן הביצה אותר באתר החפירות Nest P7, הסמוך לעיר אינדור. המאובן נמצא במה שנותר מקן של טיטאנוזאור מסוים, יחד עם עוד 10 מאובני ביצים. על פי הפרסומים, פלאונתולוגים מצאו באתר החפירות 52 שרידי קנים שונים.
טיטאנוזאוריה היא קבוצה בסדרת הזאורופדה – כלומר, דינוזאורים צמחוניים מאסיביים שהתהלכו על ארבע וחיו בתקופת הקרטיקון העליון (בין 66 מיליון שנה ל-100 מיליון שנה לפני זמננו). על פי ההערכות, טיטאנוזאורים היו בעלי החיים הגדולים ביותר שאי פעם התהלכו על פני האדמה, כאשר הקטנים ביניהם הגיעו כנראה לאורך של 30 מטרים ושקלו יותר מ-60 טון.
Alamosaurus sanjuanensis
— cris_ 1702 (@WandErful_art) June 14, 2022
The big Titanosaur from the Ojo Alamo formation in New Mexico.
This huge plant eater from the late Cretaceous went extinct nearly 66 MA.
In fact, this animal witnessed the end of his world.#paleoart #sauropods #Alamosaurus pic.twitter.com/BHYEmDYLX3
נציין שזו לא הפעם הראשונה שחוקרים גילו מאובן של ביצת דינוזאור. בדצמבר האחרון, נחשף מאובן של ביצת דינוזאור עם שרידי העובר עדיין בפנים. המאובן הוא חלק מביצת דינוזאור שנמצאה בשלמותה במחוז גנזאו שבדרום סין בשנת 2000 ועל פי ההערכות, הוטלה לפני 72 מיליון שנה.
פיון ווייסום מה, דוקטורנט באוניברסיטת ברמינגהם ואחד החוקרים הראשיים, סיפר שבביצה נמצאו עצמות של אובירפטור כלשהו (דינוזאור דמוי עוף שהלך על שניים) שנמדד באורך של כ-24 ס"מ. כמו כן, אורכה של הביצה עצמה עומד על 17 ס"מ ורוחבה 8 ס"מ. מאז, המאובן קיבל את הכינוי "בייבי ינגליאנג".