לפני כשבועיים מת בשיבה טובה אלכסנדר איימיך, האיש הזקן בעולם, כשהוא בן 111. התואר המכובד עבר לסאקרי מומורי, גבר יפני בן 111 שנולד מעט אחרי איימיך. אבל נראה שמומרי לא לבד בארצו – לפי ספר השיאים של גינס, ליפנים יש את תוחלת החיים הכי גבוהה בעולם. אישה ממוצעת ביפן צפויה לחיות עד גיל 87, וגבר עד גיל 80 (בהשוואה ל-81 אצל נשים אמריקאיות ו-76 אצל גברים בארה"ב). בנוסף לתוחלת החיים הגבוהה הזקנים ביפן גם בריאים במיוחד. לפי ארגון הבריאות העולמי הקשישים היפניים ממעטים בצריכה של שירותי בריאות בהשוואה לקשישים בשאר העולם, למרות גילם המופלג.
מנות קטנות ובריאות
אז איך היפנים מנהלים חיים ארוכים ובריאים כל כך? לפי המיתוס המערבי מדובר בשילוב של תזונה ואישיות: אנחנו מדמיינים את היפנים כעם שליו ושקט, שמרבה לאכול תזונה בריאה שמבוססת על הרבה ירקות, תה ירוק ודגים טריים. אבל למרות התדמית הבריאה שהדביקו להם, חוקרים גילו שביפן כבר מזמן לא נשארים נאמנים למסורת. היפנים עובדים שעות ארוכות (חלקם נמצאים 15 שעות במשרד) ונתונים ללחץ מתמיד ממעסיקיהם. גם התזונה שלהם כבר לא מה שהייתה פעם: חברות אוכל ענקיות כמו "קוקה קולה" ומקדונלדס השתלטו על הערים המרכזיות והיפנים זונחים את הטופו והאצות לטובת המבורגר נוטף כולסטרול וצ'יפס מטוגן.
אז איך בכל זאת היפנים נשארים כה בריאים? כנראה שהסוד טמון בכל זאת בצלחת, ולאו דווקא במה שהם אוכלים, אלא בכמה. נעמי מוריאמה, מחברת הספר בעל השם הקולע "נשים יפניות לא משמינות ולא מזדקנות: סודות מהמטבח של אימי" מסבירה: "התזונה של היפנים היא כמו האייפוד של האוכל. הם מרכזים את כל הערכים התזונתיים במנות קטנות וקומפקטיות ומשתדלים ליהנות מהאוכל ולא להתפוצץ. הם כמעט לעולם לא יוצאים שבעים לגמרי מארוחה". בנוסף, מוריאמה מסבירה שלמרות שבערים הגדולות פאסט פוד תופס תאוצה, מדובר בטרנד שנפוץ בעיקר אצל הצעירים. רוב היפנים עדיין אוכלים אוכל יפני מסורתי, שחוקרים גילו שהוא מאוד בריא ועוזר במניעת סרטן ומחלות לב.
>>> מי יהיה החבר ה-32,000? הצטרפו לפייסבוק של HIX
כבוד לקשישים
בנוסף למאכלים, חוקרים גילו שהמבנה החברתי ביפן תורם רבות לאריכות ימים. מדינות וחברות בהן יש קהילה מפותחת ודגש על קשרים חברתיים ומשפחתיים, נוטות להיות גם בריאות יותר (יש הסבורים שתוחלת החיים הגבוהה יחסית בישראל גם מושפעת מהסיבה הזאת). ביפן חולקים כבוד רב לקשישים ולא משליכים אותם למוסדות בעת זקנה. בתי אבות ומטפלים זרים נחשבים נדירים במדינה ולרוב בני משפחתם מטפלים בהם במסירות בביתם, מה שתורם לרווחה ולאושר של הקשישים.
בריאות מגיל גן
בנוסף לקהילתיות היפנית המיוחדת, גם למדינה יש חלק גדול בבריאות האזרחים: יפן היא אחת ממדינות הרווחה הגדולות בעולם. המדינה מספקת מערכת בריאות מתקדמת, שמציעה טיפולים מקיפים וטיפולים מונעים לגמרי בחינם. הדגש על בריאות מתחיל כבר בגיל הגן, כשילדים מונחים להיות קשובים לגוף שלהם. כבר מגיל 3 מלמדים אותם מה לאכול, כמה פעילות גופנית לעשות ואפילו איך הצואה שלהם צריכה להיראות (כשהקקי לא בצבע הנכון צריך להודיע לגננת ולהורים). ארוחות בגנים, בבתי הספר ובמוסדות ציבוריים אחרים צריכות לעמוד בתקנים מחמירים, כשכמויות השומן, הנתרן והסוכר מוגבלות למינימום. בנוסף נאסר על מכירת משקאות תוססים בתחומי בתי ספר והילדים רגילים לשתות מים או תה ירוק.
אז נכון, היפנים יכולים להיות מאוד מוזרים בכל מיני תחומים בחיים, אבל בכל מה שקשור לטיפים לחיים ארוכים, כנראה שבהחלט יש מה ללמוד מהם.
(מקור)