הנה תערוכת חלל שלא מסתפקת בתמונות וסרטים של ניל ארמסטרונג אלא כזו שמציגה חללית אמיתית, שראתה את כדור הארץ מלמעלה. החללית הרוסית "אלמאז", שהתה בחלל פעמיים ומאז עברה לבעלות פרטית של חברת "אקסקליבר אלמאז" שנוסדה כדי לקדם תיירות ונסיעות פרטיות לחלל. בימים אלו החללית מתארחת במדעטק חיפה ופותחת את אירועי פסטיבל החלל של קיץ 2016. יחד עם החללית אפשר להתרשם מדגם של "ספוטניק" הלוויין הסובייטי שעשה היסטוריה, תערוכת ציורי חלל של אנדריי סוקולוב, מסע בחלל דרך משקפיים מיוחדים ועוד פעילויות שיעיפו אתכם רחוק אל הכוכבים.
האם אתם יכולים להיות אסטרונאוטים? שחקו ואולי תזכו להכנס לקפסולה
קח אותי אל הירח
האמת היא שמאז שהבטיחו לנו שעד גיל 21 נגיע לירח, שוגרו לחלל לא מעט אסטרונאוטים, כולל ניל ארמסטרונג שהיה האדם הראשון שצעד על הירח. למרות שזה נראה שנאס"א הייתה שם מאז ומתמיד, לא הרבה יודעים שדווקא ברית המועצות הייתה זו ששיגרה את הלוויין הראשון וגם הייתה אחראית לאסטרונאוט הראשון שהגיע לחלל. החללית הרוסית "אלמאז" הייתה חלק מתוכנית סובייטית בסוף שנות השבעים לשימוש בחלל למטרות מלחמה וליצירת תחנת חלל צבאית, מה שבסופו של דבר נכשל.
התערוכה מאפשרת להיכנס לתא הצוות של החללית ולהצטלם ובזמן שאתם עושים את זה, תנו לנו להעביר לכם שיעור קצר בהיסטוריה: השיגור הראשון של "אלמאז" היה לפני 39 שנה, בקיץ של שנת 1977 והיא שוגרה גם כחצי שנה לאחר מכן, רק כדי לוודא שתא הצוות מספיק חזק ועדיין שומר על האסטרונאוטים בחיים. התא הקשיח עבר גם ניסויים לא קלים שכללו נחיתה בים סוער, וגם צוות ששהה בו 3 ימים ברציפות. עד כאן היסטוריה. החזון של חברת "אקסקליבר אלמאז" שרכשה את החללית הוא לשלוח אתכם אל החלל כמה שיותר מהר. שווה לחכות ולראות איך התיירים הראשונים יסתדרו בחלל, במיוחד כשאין כוח משיכה שיעזור לתפוס את המזוודה. עד שזה יקרה, תוכלו לפגוש חללית שעשתה את זה בהצלחה. האורחת המיוחדת מהחלל הגיעה לחיפה במסגרת שיתוף הפעולה בין קרן היינלין וקרן רמון הישראלית, והיא אמורה להישאר כאן לפחות עד לחודש דצמבר.
המסע של "אלמאז" לישראל הוא במסגרת פרויקט חינוכי שמטרתו לעודד בני נוער וסטודנטים לפיתוח יזמות בחקר החלל. עם החללית יגיעו גם בכירי חברת "אקסקליבר אלמאז" ועוד שני אורחים נכבדים נוספים: האסטרונאוט בדימוס דון תומס והמומחה העולמי לרפואת החלל ד"ר ג'ון קלארק (שאשתו לאורל נספתה באסון מעבורת החלל קולומביה).
מדריך לגלקסיה
הפסטיבל מציג גם דגם מוקטן של הלוויין הסובייטי הראשון "ספוטניק". הלוויין (ברוסית – "ספוטניק") היה בצורת כדור והשיגור המוצלח הכניס את ארצות הברית ללחץ, מה שגרם לבסוף לתחרות בין המעצמות מי יהיה הראשון שיצטלם על הירח. אגב, בעקבות ההצלחה של הלוויין הראשון, שיגרו הסובייטים גרסאות נוספות של הספוטניק, בהם היו כלבים, עכברים ועכברושים, שרובם חזרו בשלום.
כדי שתכירו את שביל החלב טוב יותר, כדאי לבקר גם בתערוכות הנוספות של פסטיבל החלל כמו תערוכת "מבט אל השמיים" שתגלה לכם מה המשקל שלכם אם וכאשר תבקרו בכוכב מאדים. מדי יום גם יערך מופע שידגים איך משגרים חללית, עם איזה בעיות צריך להתמודד ואיך מנחיתים אותה בשלום בחזרה לכדור הארץ. עולם ההדפסה בתלת ממד הוא שימושי מאוד בחלל, ומרכז פאב לאב מדגים הדפסה תלת ממדית של אובייקטים שמסייעים לאסטרונאוטים במשימות המורכבות. במקביל, באמפי יערכו הופעות והצגות לילדים בהשתתפות קוסמים וליצנים.
החללית תוצג לאורך חופשת הקיץ במדעטק בחיפה וניתן יהיה להיכנס לתוכה במסגרת פסטיבל החלל