בניגוד למה שחשבנו עד לפני כמה רגעים, לוויתני מקור אינם סתם לוויתנים אורגינליים שיונקים ימיים אחרים מעתיקים מהם את הסגנון. לא, זו משפחה של לוויתנים הידועים בעיקר בכך שקשה מאוד לתצפת עליהם. בדיוק בגלל זה, התצפית שנערכה עליהם השבוע על ידי חוליית חוקרים מאוניברסיטת סנט אנדרוז בסקוטלנד היא לא פחות ממרגשת.

לוויתני מקור קרויים כך על שום החרטום שבולט בקדמת ראשם, ומזכיר מקור של ציפור. החוקרים הימיים של סנט אנדרוז הפליגו לארכיפלג האזורי - קבוצת איים במרכז האוקיינוס האטלנטי - שם השיגו תמונות וסרטונים ראשונים של לוויתני מקור ישרי-מקור בסביבת המחייה הטבעית שלהם. אגב, אם השם 'לוויתן מקור ישר-מקור' מסורבל לכם מדי, המשפחה הזו ידועה גם כלוויתני המקור של טרו, על שם הביולוג האמריקאי פרדריק וו. טרו.

הלוויתנים הללו מבלים עד 92% מחייהם מתחת למים, ויוצאים לשאוף אוויר רק פעם בשעתיים. בהתאם, הם חיים וניזונים בעומקים אדירים, אפילו ביחס לחבריהם הלוויתנים; משפחת ישרי המקור נרתעת מסירות ומבני אדם ויכולה לצוד גם בעומק של 3,000 מטרים, לכן קשה יותר לאתר ולחקור אותם.

לוויתן ישר מקור (צילום: רולנד אדלר)
חמקן - לוויתן מקור ישר מקור|צילום: רולנד אדלר

בגלל אותו קושי, חוקרים ימיים "מסתפקים" בדרך כלל בתצפיות מרחוק על ישרי המקור, או בניתוח גופותיהם של לוויתנים שנפלטו אל החוף. התצפית המסוימת הזו סייעה לא רק בהגדלת מאגר התמונות של הלוויתנים הללו, אלא עזרה למפות גם אזורי המחייה שלהם, וכן חשפה בפני החוקרים את העובדה שישנם גם ישרי מקור בעלי כתמים לבנים. זה אולי נשמע כמו פרט זניח, אבל רק דמיינו את ההרגשה של החוקר הימי הממוצע שזוכה למצוא דגם חדש של חיה. תכל'ס, מרגש.

שלד לוויתן ישר מקור (צילום: wikimedia.org)
יפה בנטורל - שלד לוויתן ישר מקור|צילום: wikimedia.org

(מקור)