תגלית יוצאת דופן נחשפה ברוסיה: חוקרים מקומיים מדווחים כי נמצאו שרידים של דובי מערות שנכחדו לפני עשרות אלפי שנים – ועל גופותיהם עדיין נותרו שיניים, פרווה וחלק ניכר מהרקמות הרכות שלהם.

הממצא הנדיר התגלה על ידי רועי איילים במזרח רוסיה שזיהו את מה שהתברר להיות דובה וגורה שמתו, על פי ההערכות, לפני 39 אלף שנים. לאחרונה, השרידים הועברו למעבדה באוניברסיטה הפדרלית הצפון-מזרחית בעיר יקוטסק, שם חוקרים עומדים לערוך לדובה והגורה סדרת בדיקות DNA.

 

יקוטסק (צילום: Qafze, twitter)
"אפשר אפילו לראות שהאף של הדובה עדיין שלם"|צילום: Qafze, twitter

חוקרים מעריכים כי הפעם האחרונה שדובי מערות התהלכו על פני כדור הארץ הייתה כ-27 אלף שנים לפני זמננו. מדובר בטורף שהיה נפוץ באזור שמוכר כיום כיבשות אסיה ואירופה. הוא מזכיר בהופעתו את הדוב החום, אבל נישא לגובה של 3 וחצי מטרים והגיע למשקל של 1,000 ק"ג.

נכון להיום לא ברור בדיוק מה גרם להכחדתו, אם כי ישנן שתי תאוריות עיקריות: הראשונה גורסת כי הדוב נעלם מן העולם כתוצאה מהצטמצמות שטחי המחייה שלו והשנייה טוענת שבני האדם צדו אותו עד כדי הכחדה כדי להתשלט על המאורות של הדובים, על מנת להשתמש במקום החם והבטוח של החיות עבור מגורים ומחיה. 

 

יקוטסק (צילום: Qafze, twitter)
ממצא נדיר מלפני עשרות אלפי שנים|צילום: Qafze, twitter

חוקרים טענו כי מדובר בתגלית משמעותית, שכן זוהי הפעם הראשונה שנמצאו שרידים של דובי מערות שהם מעבר לעצמות. ד"ר לנה גרגורייבה, מומחית במדעי החיים, התייחסה לממצא הנדיר ואמרה: "בעבר מצאנו רק גולגולות, שיניים או עצמות. הגופות הללו משומרות כמעט לחלוטין, עם איברים פנימיים ופרווה. אפשר אפילו לראות שהאף של הדובה עדיין שלם". כעת, חוקרים מתכוננים לאבחן את גילם המדויק של הדובה וגורתה באמצעות תיארוך פחמן, כמו גם לרכז מהם דגימות DNA.

התגלית היוצאת דופן ברוסיה פורסמה רק שבוע אחד אחרי שאותרו בצפון איטליה שרידים של יעל, שגופתו נמצאה בשלמותה אחרי שקפאה בקרח של הרי האלפים לפני מאות שנים. הגופה של בעל החיים התגלתה על ידי אלפיניסט מקומי בזמן שסייר על רכס בגובה של 3,200 מטרים.