Personne n’a encore trouvé la signification des inscriptions gravées sur ce rocher. La mairie de Plougastel-Daoulas (Finistère) promet 2 000 € à qui décryptera le « mystère Champollion ». pic.twitter.com/KN4X1vdMy0
— Fr9266 (@Fr9266) May 4, 2019
חובבים פאזלים? תעלומות? כתבי סתרים? אז יש לנו חדשות טובות עבורכם. כפר בצפון-מערב צרפת עורך תחרות בין מומחים ללשון, היסטוריונים, ארכיאולוגים ואזרחים מבריקים במיוחד במטרה לפתור את אחת התעלומות הגדולות באזור: תעלומת האבן של פלוגסטל.
מדובר באבן מסתורית שנמצאה לפני שנתיים על קו החוף של הכפר פלוגסטל-דאלוס, אשר ממוקם במחוז בריטני הצרפתי. את האבן ניתן לראות רק בזמן השפל והיא מכילה אותיות הפוכות, מילים מסתוריות וציורים שככל הנראה נחרטו בשלהי המאה ה-18. חוקרים ואקדמאים מקומיים ניסו לפענח מה נכתב על האבן, אך ללא הצלחה – וכעת, הרשויות המקומיות מציעות פרס כספי למי שיפתור את התעלומה.
Plougastel: 2 000€ à qui déchiffrera une mystérieuse inscription datant du XVIIIe siècle https://t.co/1fMcqp4NNP #Régions pic.twitter.com/CHtSUp2YIY
— L'important (@Limportant_fr) May 13, 2019
Les inscriptions présentes sur ce rocher seraient datées du 18e siècle
— BFMTV (@BFMTV) May 8, 2019
❓ Mais personne n'est encore parvenu à les décoder
La mairie de Plougastel-Daoulas, en Bretagne, offre 2000 euros à celui qui expliquera leur signification pic.twitter.com/DX4k9dGGz4
על פי הדיווחים של סוכנות הידיעות AFP, אנשי הכפר מציעים פרס כספי של 2,000 יורו למי שיצליח לפענח את הכתב המסתורי. "ביקשנו מהיסטוריונים וארכיאולוגים לפתור לנו את התעלומה, אבל הם לא הצליחו", סיפר דומיניק קאפּ, ראש הכפר. "על כן, חשבנו אולי יש מומחה כלשהו שמסוגל לפצח את הכתב ובשביל לדרבן אותו להגיע, הצענו גם פרס".
כל המעוניינים להשתתף בתחרות, ששמה "The Champollion Mystery at Plougastel-Daoulas" (כלומר: תעלומת שמפוליון בפלוגסטל-דאלוס), צריכים להירשם מבעוד מועד במזכירות הכפר בשביל לזכות בפרס. לאחר מכן, יישלחו אליהם תמונות ותיעוד של האבן – ומאות אנשים כבר נרשמו!
חלק מהמומחים שבחנו את האבן מקרוב סבורים שהכתב יכול להיות בגרסא עתיקה של ברטון (אשר דוברה באזור בין המאה ה-9 למאה ה-17) או בסקית. למרות זאת, ניתן לזהות גם אותיות סקנדינביות כגון "Ø" ואפילו ציורים של אוניות. נכון לעכשיו, אחת הסברות ברווחות היא שהאדם המסתורי שחרט את הכתב היה אנאלפבית במקצת ופשוט כתב מילים או קולות בהתאם לאופן ששמע אותם.