"הם טוענים שארנולד בגד במשפחת פרנק כדי להציל את משפחתו, אבל זה פשוט לא הגיוני": בני המשפחה של ארנולד ואן דן ברג מגיבים להאשמות שעלו נגדו בשבוע האחרון ודוחים אותן בתוקף. ביום ראשון שעבר, שמו של איש העסקים ההולנדי עלה לכותרות לאחר שחקירה מקיפה קבעה שהוא זה שחשף את מקום המחבוא של אנה פרנק לנאצים – האמנם?

פול ת'ילן, מקורב לבני משפחת ואן דן ברג, סיפר שנכדתו של ארנולד זועמת על ההאשמות נגדו וחוששת שהן יפגעו בשמם הטוב. לטענת הנכדה, הגרסה שעלתה בחקירה אינה עקבית עם אירועים שקרו לאורך המלחמה ולכן, הקביעה לפיה סבה הוא האדם שהלשין על משפחת פרנק אינה נכונה בהכרח.

"היא מאוד כועסת בגלל הטענות שעלו בחקירה", סיפר ת'ילן בשיחה עם כתבי הדיילי מייל הבריטי ואמר שנכדתו של ארנולד לא הייתה מודעת בכלל להאשמות עד שצוות החוקרים שוחחו איתה לגביהן. "הם טוענים שסבא שלה בגד במשפחת פרנק כדי להציל את המשפחה, אבל אין בזה שום היגיון. לא היה לו מניע לעשות את זה כיוון שבאותו זמן הוא ושאר בנות המשפחה שלו הסתתרו מפני הנאצים בעיר אחרת אחרי שנמלטו מאמסטרדם".

הטענות נגד ארנולד ואן דן ברג נשענות בין היתר על העובדה שהוא היה חבר במועצה היהודית של אמסטרדם בתקופת השלטון הנאצי והייתה לו רשימה של כל תושביה היהודים של אמסטרדם – כולל משפחת פרנק. הסברה הרווחת היא שבשלב מסוים במהלך המלחמה, איש העסקים דיווח לנאצים על מקום המחבוא של בני המשפחה כדי להציל את עצמו, אשתו ושלושת בנותיו.

ראייה נוספת שעלתה במהלך החקירה היא מכתב אלמוני שנשלח אחרי המלחמה לאוטו פרנק, אביה של אנה, ובו מאשימים את ואן דן ברג בכך שחשף את המחבוא. אוטו נמנע מלפרסם את המכתב לאורך השנים מחשש שהגילוי כי יהודי גרם למותם של בני משפחתו יעודד אנטישמיות. כעת, שבוע אחרי שממצאי החקירה עלו לכותרות, פול ת'ילן מגיב לממצאי החקירה.

"זה לא ייתכן שארנולד ימסור לנאצים את המידע הזה כי באותו זמן, הוא כבר לא היה באמסטרדם אלא בדירת מסתור בלארן", טען ת'ילן, שבני משפחתו סייעו להחביא את משפחת ואן דן ברג בתקופת השואה. "בשביל למסור את המידע הזה, הוא היה צריך לחזור לאמסטרדם ולדבר ישירות עם הנאצים. הוא היה נתפס ונשלח היישר למחנות ההשמדה".

ת'ילן הוסיף שרק מספר מצומצם של חברי המועצה היהודית באמסטרדם שרדו את השואה והטענה לפיה איש העסקים קיבל יחס מועדף מהנאצים שקרית לחלוטין. למעשה, חלק ממשפחתו הקרובה של ארנולד נרצחו בתקופת השואה, כולל אחותו בת ה-61 שנספתה באושוויץ ואחייניתו בת ה-23 שנספתה במחנה סוביבור.

"מעט מאוד אנשים שהיו חברים במועצה היהודית באמסטרדם שרדו את השואה", הוסיף ת'ילן. "זה לא ודאי, אבל ייתכן שמישהו נטר טינה כלפי ארנולד בגלל תפקידו במלחמה וכתב את המכתב האלמוני לאוטו פרנק. יכול להיות שזה היה גם יריב עסקי".


ממצאי החקירה פורסמו בתוכנית התחקירים "60 דקות" של רשת CBS. וינס פנקוק, סוכן FBI לשעבר, טען שהצליח לגלות את זהותו של המודיע אחרי שהרכיב צוות שלם למשימה, שכלל פסיכולוג חוקר, חוקר פשעי מלחמה, היסטוריונים, קרימינולוגים, חוקרי ארכיונים צבאיים ואפילו בינה מלאכותית מיוחדת שסרקה מסמכים שונים מתקופת השואה.

"החקירה גילתה שארנולד ואן דן ברג, איש עסקים יהודי בולט שכיהן במועצה היהודית של אמסטרדם, הוא שהלשין על פרנק ומשפחתה לרשויות", אמר פנקוק בתוכנית. "השתמשנו ברשומות הולנדיות מאותה התקופה. הנאצים התכוונו לנקות את הולנד מכל היהודים. זה היה חלק מהפתרון הסופי. ב 1942 היו כ-25 אלף יהודים שהסתתרו ברחבי המדינה. הנאצים היו מיומנים ביכולת שלהם לגרום לאנשים לדבר".

בהמשך יצא פנקוק להגנתו של ואן דן ברג והדגיש: "צריכים לזכור שהעובדה שהוא יהודי הציבה אותו במצב בלתי נסבל על ידי הנאצים. הוא היה צריך לעשות משהו כדי להציל את חייו".