"זה קרה ביום שלישי אחד, בלילה. שכבתי במיטה. הדירה הייתה ריקה. לפתע, שמעתי צווחה נוראית שהעירה אותי משנתי. צווחה מבעיתה ומבועתת שהקפיאה לי את הדם. קולה של אישה. היא נשמעה כמו אחותי והיא נשמעה כאילו היא נאבקת עם מישהו. הלב שלי דפק בשיא המהירות, ואז במשך משהו כמו 10 שניות, הייתי משותק לחלוטין. לא יכולתי לזוז או להשמיע קול - ואז זה חלף. השרירים שלי נרפו, הפסקתי לרעוד, הצווחה המזעזעת הזו דעכה ופקחתי עיניים".
התסמונת המסתורית שקרתה באותה לילה למייקל סגלוב, כתב באתר האינטרנט Vice, לא הופיעה לראשונה. למעשה, הוא טוען שזה קרה לו לא מעט פעמים במהלך החיים ובמיוחד בשנים האחרונות. בעיות נפשיות אין לו והוא מעיד שהגיינת השינה שלו תקינה ברמה העקרונית. כלומר, הוא משתדל שלא ללכת לישון כשהוא תחת השפעה של LSD, שיכור או כל דבר אחר שעשוי להשפיע על מצבו התודעתי ולעורר אצלו הזיות על צווחות של קרובות משפחה. אם כן, מה גרם לתופעה הביזארית הזו? סגלוב החליט לחקור את הנושא - והממצאים חשפו אותו לאחת מהפרעות השינה הביזאריות המוכרות כיום בענף הרפואה.
Exploding Head Syndrome Is Real http://t.co/vWaHMbfbXE pic.twitter.com/UOZ7tmEo0H
"אחרי שלקיתי בהתקף נוסף, החלטתי לעשות את הדבר הרציונלי ביותר שיכולתי לחשוב עליו ולנסות לאבחן את עצמי באינטרנט", הוא מספר. "למיטב הבנתי, אני מתמודד עם 'תסמונת הראש המתפוצץ' - או EHS. מדובר במעין הזייה שאנשים מתמודדים איתה וגורמת להם לשמוע רעשים חזקים. פצצה מתפוצצת או רעם מתגלגל הם בין הרעשים השכיחים ביותר, אך יש גם את ברי המזל כמוני ששומעים צרחות של בני משפחה". EHS, כמו הפרעות שינה רבות, עדיין מוגדרת כתעלומה בקהילת המדע. אף אחד לא ממש יודע למה היא מתחוללת מלכתחילה, אם כי יש מחקרים שמצביעים על כך שהיא עשויה להיות קשורה לשיתוק שינה - הפרעה נוספת ולא פחות מצמררת.
8 אחוז מהאוכלוסייה
ד"ר בריאן שרפלס, מרצה באוניברסיטת וושינגטון סטייט ופסיכולוג קליני שמתמחה בהפרעות שינה, מוגדר בעיני רבים בתור אחד המומחים המובילים בעולם ל-EHS. לטענתו, התופעה דומה מאוד לשיתוק שינה מהבחינה שהיא לרוב מתחוללת ממש לפני שנרדמים או רגעים ספורים לפני שמתעוררים. "מטופלים רבים מעידים שהם שומעים קול חזק בראש", הוא מספר. "חלק מהם שומעים אותו בסביבה שלהם, כלומר בחדר השינה או ברחבי הדירה. אחרים שומעים את הרעש בתוך הראש. יצא לי לראיין אנשים שגם מרגישים כאילו הראש שלהם מתפוצץ".
בשנת 2011, ד"ר שרפלס ערך את אחד המחקרים המקיפים ביותר על התופעה המסתורית כשבדק את הרגלי השינה של יותר מ-36 אלף בני אדם. "גיליתי שכ-8 אחוזים מהאוכלוסייה חוו EHS בשלב כזה או אחר בחייהם", סיפר שרפלס. "מעבר לזה, גיליתי שכ-28 אחוזים מהסטודנטים מתמודדים עם התופעה, שעה ש-32 אחוזים מהאנשים שמאובחנים עם הפרעות פסיכיאטריות חוו לפחות פעם אחת תקרית של 'תסמונת הראש המתפוצץ'. איני בטוח מה מסביר את השיעור הגבוה הזה בקרב אנשים עם הפרעות נפשיות וסטודנטים, אך ייתכן שזה בגלל ששתי הקבוצות הללו מתמודדות עם שינה קטועה".
Scientific study on "exploding head syndrome," a common but terrifying auditory illusion. http://t.co/vtqEdFBmcf pic.twitter.com/uAQUR8mx7Q
העובדה שעדיין לא מצאו הסבר ודאי ומוכח לתופעה לא אומר שאין לחוקרים תאוריות לגבי EHS. אחת הסברות הפופולריות ביותר בקרב חוקרים היא שמדובר במעין "שיהוק של נוירונים" במוח. ד"ר שרפלס מסביר: "כשאנשים הולכים לישון, אז המוח שלהם כבה כמו מחשב. כלומר, הוא כבה בשלבים ולא בבת אחת. תאוריה שכיחה שקשורה ל-EHS היא שהנוירונים שאחראים על חוש השמיעה מופעלים בין רגע מסיבה כלשהי. זאת הסיבה, לדעתנו, ששומעים את הרעשים החזקים הללו". מצד שני, ישנן גם כמה תאוריות משונות למדי הנוגעות לתופעה - אפילו משונות מאוד.
תופעת לוואי שכיחה בקרב אלו שמתמודדים עם EHS היא תחושה של פראנויה. ד"ר שרפלס מסביר כי אנשים רבים שמתמודדים עם תסמונת הראש המתפוצץ בטוחים שהם נרדפים על ידי סוכנויות ביון וגורמים זדוניים מממשלות זרות. "יצא לי לראיין כמה אנשים שבטוחים שהתופעה היא למעשה התוצאה של נשקים על-קוליים או מכשירים שמכוללים גלי מיקרו שגורמים למוח להפיק את הקולות הללו בראש שלהם", סיפר ד"ר שרפלס. חשוב לציין שהסברה הזו לא צצה משום מקום. ישנה תופעה מסתורית בקרב דיפלומטים אמריקאים אשר מוצבים בקובה ומפתחים בעיות נוירולוגיות לאורך השהות שלהם במדינה. שורה של דיפלומטים דיווחו לאורך השנים על פגיעה בכושר השמיעה, פגיעה מוחית קלה וגם פגיעה במערכת העצבים שלהם. למרות זאת, מעולם לא הוכיחו את הסברה כי מדובר בנשק על-קולי והתופעה מוגדרת לרוב כקונספירציה.
סברה נוספת ומופרעת לא פחות היא שהתופעה מתחוללת בגלל שעוני החשמל והמים בדירות. "הרבה אנשים חושבים שהאופן שבו חברות אומדות את צריכת המים והחשמל של התושבים היא הסיבה ל-EHS", מסביר ד"ר שרפלס. "הם בטוחים שככה הממשלה מרגלת אחריהם והתסמונת היא תופעת לוואי בקרב אחוז זעום מהאוכלוסייה". זוהי כמובן לא הפעם הראשונה שקונספירציות כאלו דבקות אל רשויות מים ברחבי העולם. במשך שנים מתרוצצת סברה לפיה תהליך ההפלרה של מי השתייה (אשר מיושמת במדינות שונות, ביניהן גם ישראל) מזיקה לבריאות. למעשה, בשנת 2012 פורסם מחקר שנערך באוניברסיטת הארוורד לפיו תהליך ההפלרה עשוי להוריד את מנת המשכל של ילדים.
****
ד"ר שרפלס מוסיף כי שכיחות התופעה משתנה מאדם ובזמן שאנשים כמו סגלוב עשויים ללקות בהפרעה לעיתים רחוקות, יצא לו לשמוע על אנשים שמתמודדים עם עד 7 התקפים מדי לילה - מה שעלול להוביל לפחד משינה, חרדות ואפילו אינסומניה. נכון לעכשיו התופעה עדיין לא נחקרה מספיק בשביל לספק תרופה או טיפול כלשהו ל-EHS. למרות זאת, מומחים מסוימים סבורים כי תרופות נגד אפילפסיה ונוגדי דיכאון עשויות לשפר את המצב. ד"ר שרפלס מדגיש: "התרופות הללו לא מעלימות את התופעה, אך הן לפחות מנמיכות את העוצמה שלה". מצד שני, ישנם חוקרים שטוענים כי עצם העובדה שאדם מודע לכך שהוא מתמודד עם תסמונת הראש המתפוצץ משפרת את המצב.
הגורם שעומד מאחורי תסמונת הראש המתפוצץ עדיין מוגדר בתור תעלומה ומעטים הם הדברים שידועים על הפרעת השינה הזו בימינו. זה עשוי להתחולל בגלל בעיות פסיכולוגיות, "שיהוקים במוח", נשקים על-קוליים (כנראה שלא) או אפילו קונספירציות ממשלתיות (סיכוי קטן מאוד) - מי יודע? מה שכן ידוע, זה ש-EHS משפיע על הרבה יותר אנשים ממה שנדמה. ואם את או אתה אחד מהם, אז דעו שאתם לא לבד וכנראה גם לא מטורפים.