אנו מוצפים בתוספי תזונה שנועדו להשלים חסרים תזונתיים, חלקם תוספים שנחיצותם היא בגדר תהייה או אמונה, וחלקם תוספים בעלי רכיבים תזונתיים הידועים כחיוניים לגופנו, שאין עוררין על נחיצותם ותרומתם מצד אחד ומצד שני אצל מרבית האוכלוסייה קיים מחסור מוכח בהם. כאלה הן חומצות השומן אומגה 3, חומצות שומן החיוניות להזנת גופנו אשר אינו יודע לייצרן בעצמו וחייב לקבלן ממקור חיצוני, ומרבית האוכלוסייה בעולם המערבי, כולל ישראל, נמצאת בחסר משמעותי שלהן בגוף ואצל רובנו בממוצע יש רק שליש עד חצי מהרמה הנחשבת כתקינה ומומלצת.

אז מה היא בעצם אומגה 3?

אומגה 3 הן חומצות שומן (EPA+DHA), הנדרשות מאוד לגופנו בין אם אנו חולי לב, סובלים מאלרגיות, סובלים מבעיות קשב וריכוז, סובלים מדיכאון, מדלקות כרוניות או פשוט בתקופת הריון והנקה.

מדוע רצויה אומגה 3 דווקא ממקור ימי?

רק אומגה ימית, משמן דגים טרי, ביחס חומצות שומן הדומה לדגים קטנים בטבע, מספקת לגופנו את אותן 2 חומצות שומן הנדרשות לגופנו EPA+DHA באופן מיידי. זאת לעומת אומגה 3 צמחית (המכילה את חומצת השומן ALA) הדורשת מגופנו תהליך המרה מ-ALA ל-EPA+DHA, תהליך שיעילותו לרוב נמוכה, ולכן התבססות על אומגה 3 צמחית בלבד עלולה להוביל אותנו למחסור גופני באומגה 3.

למה בכלל צריך אומגה 3?

מחקרים רבים הוכיחו את הקשר בין מחסור באומגה 3 לסיכון מוגבר למגוון בעיות רפואיות. אומגה 3 ידועה בתרומתה להפחתת דלקת בעורקים ונמצא כי מחסור בה קשור לסיכון להתקפי לב, קרישיות יתר ובעיות בזרימת הדם או בקצב הלב. בנייר העמדה הרשמי שפורסם השנה במשותף ע"י האיגוד הקרדיולוגי בישראל ועמותת הדיאטנים עתיד, נכללה המלצה תזונתית רשמית לצריכת אומגה 3 להתמודדות עם מחלות קרדיווסקולריות.

גם בעיות מפרקים הן ביטוי של מצב דלקתי ומחסור באומגה 3 מהווה גורם סיכון למגוון דלקות שלד ומפרקים. אומגה 3 מפורסמת במיוחד גם בהקשר לקשיי קשב וריכוז. נמצא כי מחסור באומגה 3 קשור לקשת התסמינים של הפרעות קשב, ריכוז, היפראקטיביות תקשורת וזיכרון.

ועוד לא דיברנו על הקשר בין מחסור באומגה לאלרגיות שונות, דיכאון, ועל הצורך בנטילתה ע"י נשים בתקופת ההיריון וההנקה כמומלץ רשמית גם בארץ ע"י האיגוד הישראלי למיילדות וגניקולוגיה.

מחקר בינלאומי מקיף וחדש שפורסם באפריל 2021 במגזין NATURE הנחשב, בדק 42,000 איש בגיל ממוצע 65, על פני 16 שנים והוכיח קשר ישיר ומובהק בין רמת (אינדקס) אומגה 3 גבוה בדם לבין הפחתת הסיכון למוות מוקדם מרוב גורמי המוות הנפוצים, ביניהם מחלות הלב, כלי הדם ועוד.

ולאחרונה, מחקר ראשוני מצא כי מוות מקורונה קשור למחסור באומגה 3. בשיתוף פעולה של מכון המחקר לחומצות שומן (FARI) והמרכז הרפואי סידרס-סיני בקליפורניה, לקחו דגימות דם של 100 חולים מאושפזים עם קורונה ומצאו עדויות לכך שאינדקס (רמת) אומגה 3 גבוה בדם עשוי לשכך את מה שמכונה "סערת ציטוקינים", אשר הינה תגובה דלקתית מוגזמת המתחוללת בעקבות נוכחות הנגיף ומותירה אחריה נזקים כבדים בגוף ומהווה את הגורם הישיר לרוב מקרי המוות מקורונה.

לכתבות נוספות על אומגה 3 היכנסו>

הקשר המפתיע בין אומגה 3 לשיפור בעיות בעור

מחסור באומגה 3: איך בודקים ומה עושים?

אומגה 3 (צילום: shutterstockBy visivastudio)
צילום: shutterstockBy visivastudio

אז הבנו שאומגה 3 חיונית ביותר, אך יש פרט נוסף שחשוב לדעת

על חיוניותה של אומגה 3 לגוף אין עוררין, אולם חובה לדעת גם כי אומגה 3 רגישה מאוד לחמצון בתנאי מדף רגילים, הכוללים באופן טבעי חום ולחות. בדומה לדג טרי שיונח על מדף רגיל במשך כמה ימים ויתחמצן וירקיב, כך יקרה גם למוצרי אומגה 3 היושבים על המדף בחנות לאורך זמן.

כאשר אומגה 3 מתחמצנת יעילותה פוחתת ונוצרים בה תוצרי חמצון רעילים. חמצון הינו תהליך של פירוק כימי המייצר רעלנים. רק אומגה 3 טרייה תאפשר מצד אחד לקבל את הטוב שבמוצר ומצד שני תמנע את הסכנה שבחמצון. לכן בבואנו לבחור תוסף אומגה 3 כדאי מאוד לבחור באומגה ללא חשש חמצון כדי שלא נסתכן ביותר נזק מאשר תועלת.

לחמצון של אומגה 3 יש תקן בינלאומי הקובע ערך חמצון כולל TOTOX שאינו עולה על 26. מדגמי מעבדה של מוצרי אומגה 3 מחו"ל ומישראל מצאו שחלק ניכר מהמוצרים במדגם היו מחומצנים מעל התקן והכילו תוצרי חמצון ברמה גבוהה ולעיתים מסוכנת. מדובר במוצרים מכל קשת הסוגים – אומגה 3 צמחית ALA, שמן דגים EPA+DHA ושמני אצות המכילים EPA או DHA, ולהם תאריכי תפוגה ואורך חיי מדף שונים. חלקם נמצאו מחומצנים הרבה מעל התקן עוד בתוך תקופת התוקף וחלקם כבר התקרבו לתקן העליון המותר כאשר יש להם עוד שנה ואף שנתיים תוקף, מה שמבטיח שבתנאי מדף רגילים המכילים באופן טבעי חום ולחות, הם יחצו את סף החמצון עוד בטרם הגעה למועד תפוגת תוקפם.

דג (צילום: shutterstock By Buntovskikh Olga)
צילום: shutterstock By Buntovskikh Olga

איך מוודאים שנוטלים אומגה טרייה, לא מחומצנת ויעילה?

חברת אומגה גליל הוקמה לפני למעלה מעשור כדי לתת מענה לבעיית החמצון של מוצרי האומגה 3 בשוק. מייסדי החברה זיהו כי המוצרים נוטים לחרוג מהמותר בתקן הבינלאומי, ואימצו מתודה מחמירה המבטיחה לצרכן אומגה 3 טרייה ויעילה.

כמוסות האומגה 3 הטרייה מהמקרר של גליל הנן היחידות בישראל המבטיחות שמן דגים איכותי ויעיל ללא חשש לחמצון יתר. הן נשמרות בקירור לאורך שרשרת האספקה, מהיצרן בחו"ל, דרך השינוע לארץ, ועד שמירה במחסני קירור ובמקררים בחנויות הטבע והפארם, ובכך הן שומרות על רמת חמצון נמוכה במיוחד, אפילו הרבה פחות ממה שהתקן הבינלאומי מתיר וקבע כתקין. בדיוק כמו דג טרי הנשמר בקירור. הן מכילות שמן דגים באיכות בלתי מתפשרת מיצרן בינלאומי מוביל ובעל שם, העוברות בדיקות מעבדה וניטור שוטפות לכל אורך חיי המוצר ושרשרת האספקה. כל צנצנת נמכרת ללקוח בצירוף תעודת איכות המציגה בשקיפות את ערכי החמצון של המנה הספציפית שבתוך הצנצנת, וביחס לתקן הנדרש. כך גם אתם יכולים להיות בטוחים בטריות האומגה 3 שאתם קונים.

 

הטבה מיוחדת לגולשי mako: הנחה של 50 שקל בהזמנת צנצנת 200 כמוסות אומגה 3 טרייה מהמקרר מאתר אומגה גליל, כולל משלוח עד הבית.

לקבלת ההנחה הזינו בעמוד התשלום את קוד הקופון OMEGAMAKO. ההטבה מוגבלת לצנצנת אחת ללקוח, בתוקף עד 31.1.22. האחריות על ההטבה ומימוש הקופון הינה של חברת אומגה 3 גליל בע"מ ולא של אתר mako.

 

*התוכן בערוץ זה אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.