רבים הישראלים הסובלים מכתמים בהירים או כהים על העור, שמסרבים להיעלם מעצמם, גם בימי החורף. כתמים אלה עלולים לגרום אי נעימות ואף לחוסר נוחות. הבשורה היא שהיום כבר יש מה לעשות עם זה, בזכות חידושים טכנולוגיים שנכנסו לזירת הטיפולים.

"פיגמנטציה היא בעיה אסתטית מאד נפוצה במדינה שטופת שמש כמו שלנו", אומרת ד"ר אילהאם גומייד, רופאת אסתטיקה ברשת מרפאות המומחים הפרטית של שר"פ+. "פיגמנטציה היא תוצאה של יתר או חסר במלנין, שלעצמו אינו דבר רע ובעצם מהווה את קו ההגנה הראשי של הגוף שלנו מול הקרינה. יחד עם זאת, המלנין עלול לגרום לבעיה אסתטית מציקה במיוחד".

רשת שר"פ+ היא רשת מרפאות מומחים פרטית בפריסה ארצית, המאפשרת טיפולים מסוגים שונים, ביניהם טיפולי אסתטיקה מגוונים, עם זמינות תורים רבה וליווי רפואי מקצועי של רופאים מהשורה הראשונה בארץ. ד"ר גומייד היא דוגמה טובה לכך; היא בוגרת אוניברסיטת תל אביב בתואר ראשון ללימודי רפואה. היא עברה השתלמויות אסתטיקה, שהכשירו אותה גם לתפקידה הנוכחי בארץ ובחו"ל. בנוסף, גומייד היא עו"ד מוסמכת, עם תואר שני במשפט ובריאות.

בעיה ביצור מלנין – לא רק בגלל השמש

חוסר ביצור מלנין עלול לבוא לידי ביטוי בבעיות רפואיות שונות, החל מוויטיליגו, דרך פטרת שמש, לבקנות, תגובות הורמונליות וטראומה. בעקבות כל אלה עלולים לצוץ כתמי פיגמנטציה, אותם כתמים לבנים שמצביעים על חסר במלנין. "אי אפשר לטפל בחוסר פיגמנטציה אבל אפשר לטפל עם עודף מלנין במה שנמצא סביב הכתם הלבן עצמו", מסבירה ד"ר גומייד. "עודף מלנין מגיע בעיקר בגלל חשיפה לקרני UV מהשמש, תאורת נאון ו-LED , ולכן חשוב לשנן ולאמץ - קרם הגנה נדרש בכל מזג אוויר, בחוץ ובמשרד. הוא מגן מקרני UVA וקרני UVB וגם מ-HEV, שמגיעים מקרינת תאורה".

פיגמנטציה (צילום: By shurkin_son, shutterstock)
צילום: By shurkin_son, shutterstock

סיבות רבות לפיגמנטציה

פיגמנטציה הורמונלית נפוצה מאד אצל אלה הגרים באקלים שמשי במיוחד. היא מתרחשת בעיקר אצל נשים בגיל הפוריות ותלויה בגורמים רבים. היא מופיעה בעקבות התלקחויות הורמונליות כמו לידה או להבדיל בגיל המעבר, אבל גם במצבי סטרס.

בנוסף, שימוש בתכשירים הורמונליים כמו גלולות או התקן, או בעקבות פיגמנטציה פוסט דלקתית, כדוגמת אקנה או אחרי החלמה ממכה או פצע, כל אלה עלולים להשאיר כתמים על העור וגם כתמי זקנה באזורים שונים.

"פיגמנטציה הורמונלית מהווה מצב כרוני מאתגר לטיפול ויש לו גם מקור בגורמים גנטיים. למשל, גם גוון העור הוא בעל חשיבות", אומרת ד"ר גומייד ומספרת שעל פי סולם פיצפטריק, שמחלק את העור לפי גווניו השונים, אנשים שצבע עורם מדורג משלב 3 ומעלה, עלולים להיות חשופים יותר לפיגמנטציה הורמונלית. כמובן שגם לאורח החיים והחשיפה לשמש, השפעה המעלה את הסיכוי להתפרצות פיגמנטציה כזו". היא מספרת שבכל ייעוץ לטיפול פיגמנטציה, מאובחן סוג הכתם המדובר, מתוחקר אורח החיים וההיסטוריה הרפואית של המטופל או המטופלת, כדי שהרופא או הרופאה יוכלו להתאים טיפול רפואי נכון ומדויק.

הלייזר כפתרון לטיפול בפיגמנטציה

הטיפול המומלץ והנפוץ ביותר לכל סוגי הפיגמנטציה הוא טיפול בלייזר, מכשיר הקיים ברשת מרפאות המומחים הפרטית של שר"פ+. "הוא מטפל בכל הספקטרום של בעיות הפיגמנטציה", אומרת ד"ר גומייד, "היעילות שלו גבוהה. לפני שהיה קיים, הטיפול בפיגמנטציה הורמונלית היה מאתגר מאד אבל הלייזר שינה הכל".

מה עושה מכשיר הלייזר? הוא מפרק את המלנין בתהליך שנקרא פוטותרמוליזה סלקטיבית, שמשמעותה פרוק חלקיקי המלנין ללא הרס רקמות העור. "אחרי פירוק המלנין בטיפול, בשבועיים שבין טיפול לטיפול, מערכת הלימפה נכנסת גם היא לפעולה ומשנה את תוצרי הפירוק ולכן התוצאה היא הדרגתית אך ניכרת לעין", אומרת ד"ר גומייד ומדגישה שוב את חשיבות הליווי הרפואי את כל התהליך.

"חשוב לדעת, פיגמנטציה היא בעיה כרונית. יש צורך לשמר את הטיפול, בין אם על ידי שינוי אורח חיים, כמו הימנעות מיציאה לשמש הקופחת וכדומה. במקרה של פיגמנטציה הורמונלית יש צורך לשמר את הטיפול כל העת או בעזרת שימוש בתכשירים אחרים", אומרת ד"ר גומייד ומספרת שמפרט טיפולי ממוצע הוא של 6-8 טיפולים, והוא כמובן תוצאה של סוגי הפיגמנטציה מהם סובל המטופל וכדומה.

ד"ר גומייד שמרה את ההפתעה של הלייזר לסוף שיחתנו: "בפעולת המכשיר, קרן הלייזר נבלעת בתוך סיבי הקולגן שבעור ומעודדת תהליכי בנייה ושיקום של העור. הלייזר ממריץ ומחמם, והחימום גורם לתהליכי חידוש, מיצוק והחלקת העור. הפיגמנטציה נעלמת בהדרגה ואיכות העור הולכת ועולה והוא נראה יפה וקורן יותר", היא מספרת בחיוך.

לייזר לפיגמנטציה (צילום: Olga pavlovski shutterstock)
צילום: Olga pavlovski shutterstock

לכתבות נוספות על הרפואה הפרטית היכנסו>

"איפה שהרפואה הציבורית מפשלת, הפרטית נותנת מענה"

תמיד נשתמש בקרם הגנה

לד"ר גומייד חשוב להדגיש את חשיבות השימוש בקרם הגנה, "בכל עונות השנה ובכל מזג אוויר מומלץ לשים מקדם הגנה של 50 SPF, לא פחות", היא אומרת ומסמנת את 2 הסוגים של קרם ההגנה הקיימים בשוק - הכימי והמינרלי.

"הכימי הוא הנפוץ בארץ. אוהבים אותו כי אינו מותיר עקבות לבנים והוא נמרח טוב יותר. הוא נכנס לפעולת הגנה רק כחצי שעה אחרי מריחתו", היא אומרת ומסבירה שהוא סופג את קרני ה-UV וממיר אותן לאנרגיה טרמית וכך מגן עלינו. "חשוב לדעת, שמי שסובלת מפיגמנטציה הורמונלית, האנרגיה הטרמית עלולה לגרות אצלה את ייצור המלנין ולגרום לפיגמנטציית יתר כתגובה", היא אומרת.

לעומתו, הקרם המינרלי פחות נפוץ, וניתן לזהות אותו כשמצוין על התכשיר שהוא כזה. "הוא עשוי ממינרלים ומתנהג כמו מראה, בכך שהוא מחזיר את קרני האור ומגן יותר מפיגמנטציה. הוא עובד באופן מיידי מרגע הנחתו אבל הוא גם יקר יותר ופחות זמין בשוק הישראלי", היא מסבירה ואומרת שקרם הגנה צריך לחדש בכל כשעתיים, לאורך כל היום. היא ממליצה להוסיף לכך משקפי שמש גדולים וכובע. "זה אפילו אופנתי", היא אומרת בחיוך.

הלייזר שנמצא בשימוש ברשת המומחים הפרטית של שר"פ+ משמש גם להסרת קעקועים מכל סוג ובכל עומק, וכן להסרת נקודות אדומות נפוצות מסוג המנגיומות שרי, והוא מבוסס על טכנולוגיה מתקדמת המותירה את העור ללא צילוק או סימן.

מעוניינים? לפגישת ייעוץ ללא התחייבות חייגו 8622* שלוחה 2 או כאן באתר>>

 

*התוכן בערוץ זה אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.