התכווצות שרירים ברגליים היא תופעה יחסית נפוצה. היא עלולה לקרות במהלך הלילה, לאורך היום ואפילו באמצע השינה. פנינו לניצן פרימור, רוקח ב"נווה פארמה", כדי להבין מדוע זה קורה ומה אפשר לעשות כדי להימנע מהתענוג המפוקפק. שימו לב להסבר שלו:
"אחת הסיבות המוכרות ביותר להתכווצות בלתי רצונית בשרירים היא מחסור במגנזיום – מינרל חיוני, המשתתף בתהליכי הפקת האנרגיה בגוף, ומשפיע באופן ישיר על מערכת השרירים, על הלב, על וויסות העצבים, על העצמות וגם על למעלה מ-300 תהליכים אנזימטיים חיוניים", מסביר פרימור. "התופעה נגרמת בעיקר כאשר המחסור נוצר על רקע חוסר איזון בין אלקטרוליטים שונים בגוף. קלציום למשל הוא מינרל שעשוי לגרום להתכווצויות, וכאשר אין מספיק מגנזיום בגוף, מופר האיזון והקלציום השולט גורם לבעיה".
אגב, לדברי פרימור ספורטאים הם קהל שנוטה יותר לסבול מאותן התכווצויות. הסיבה אולי תפתיע אתכם: "מי שמתאמן נוטה להזיע וההזעה עצמה תורמת לאיבוד המגנזיום. לכן, ספורטאים רבים מדווחים על התכווצויות, שלאו דווקא נובעות בגלל אימון מסיבי". גם נשים בהיריון נוטות לסבול ממחסור במגנזיום לדבריו. "זה קורה משום שהעובר משתמש במינרל החשוב הזה לצרכי ההתפתחות וכך למעשה הוא 'גוזל' מהן אותו במהלך תקופת ההיריון".
לרכישת NT L.C. כמוסות מגנזיום וויטמינים, לחצו כאן>>
להיעזר בתוספי מזון
נוסף לסיבות אלה, פרימור מציין סיבה נוספת שאמורה להטריד את כולנו: "גם העובדה שהמים בישראל מותפלים עלולה לגרום למחסור במגנזיום. תהליך ההתפלה למעשה גורם לכך שהם לא יכילו כלל מינרלים, וגם לא מגנזיום". בנוסף לאלה, פרימור מסביר שגם העלייה בגיל עלולה לגרום לאיבוד מגנזיום ואפילו שימוש בתרופות מסוימות, כמו למשל תרופות לטיפול בצרבת הפוגעות בספיגתו. בקיצור, כמו שכבר הבנתם – לא ממש חסרות סיבות שגורמות למחסור במגנזיום.
אגב, אם חשבתם שבדיקות דם יסייעו לכם לאתר מחסור במגנזיום – טעות בידכם. פרימור מסביר שאחוז המגנזיום שנמצא בדם שלנו הוא מזערי, ולכן בדיקות דם שגרתיות לא באמת יכולות לסייע באיתור המחסור.
המסקנה, אם כן, היא שכדאי להיעזר בתוספי מזון שמכילים מגנזיום, שיבטיחו שהגוף שלכם מקבל את הכמות הנחוצה עבורו, מה שיעזור למנוע את תופעת התכווצויות השרירים. עבור נשים בהיריון מציע פרימור ליטול כדור מגנזיום ליום החל מהטרימסטר השני.
שרירים תפוסים ואימוני כושר
אמנם, כשהשריר כבר תפוס אין משהו שבאמת יכול לסייע לשחרר אותו, מלבד חימום המקום או מסאז' טוב. אולם, אם השרירים שלכם נוטים להתכווץ אחרי אימוני כושר, כדאי שתיישמו את הטיפ של שיראל הלל, מאמנת סטודיו ומאמנת כושר אישית: "בכל סוג של אימון גופני כדאי להקפיד על ביצוע מתיחות. את המתיחות יש לבצע בצורה מבוקרת, תוך מודעות לכאב ולגבולות המתיחה. המתיחות יעילות יותר כאשר הן מבוצעות בטמפרטורת גוף גבוהה, כפי שקורה לאחר האימון. הן מקלות על כאבי שרירים המופיעים מיד לאחר הפעילות הגופנית, ומומלץ לבצע אותן בצורה סטטית (ללא תנועה) ולפרק זמן של כ-15 שניות לפחות. יש לחזור על המתיחה 4 – 6 פעמים. המתיחות צריכות להתבצע בצורה הדרגתית ללא תנועות חדות ומתפרצות".