אין ספק שהשנה האחרונה, מאז פרוץ הקורונה לחיינו, הייתה רוויות אתגרים בריאותיים, כלכליים ומשפחתיים. אתגרים אלו השפיעו על המצב הרוח הלאומי של כולנו ואף גרמו לרבים לפנות לקבלת עזרה מקצועית ולרכישת תרופות להרגעה, לדיכאון ולחרדה.
אך שלא תטעו, מגמת העלייה המטרידה בשימוש בתרופות אלה החלה עוד לפני עידן הקורונה. למעשה, בשנים האחרונות חלה עלייה דרמטית בכמות הישראלים, ברובם צעירים, הסובלים מחרדה ודיכאון ברמות שונות. סקר של המרכז ללימודים אקדמאים ומכון פסגות אף מצא שהידרדרות במצב הכלכלי מביאה ישראלים רבים לדיכאון, וזהו כנראה ההסבר לכך שבשנים האחרונות חלה עלייה דרמטית בכמות הישראלים הסובלים מתופעה זו ברמות שונות. כמו כן, מדו"ח הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסם אשתקד, עולה כי 34 אחוז מבני 20 ומעלה חשו מדוכאים לעתים קרובות או מדי פעם ו – 9 אחוזים מהם חשו דיכאון לעתים קרובות.
רכיב טבעי, ללא תופעות לוואי
בעוד שתרופות נוגדות דיכאון שניתנות במרשם רופא ידועות ומוכרות לכולם, לא רבים מודעים לכך שכיום ניתן למצוא פתרון יעיל, טבעי וזמין, ובעיקר חף מתופעות לוואי לאותן התופעות – הזעפרן.
את הזעפרן, שמוצאו מדרום מערב אסיה, כולנו מכירים מתחום הבישול, כאחד התבלינים הארומטיים והיוקרתיים ביותר. אך אם נצא רגע מגבולות המטבח, כנראה שנכיר בעוד יתרונות שונים של התבלין הייחודי, שנוגעים לגופינו ולבריאותנו. "בשנים האחרונות התפרסמו לפחות אלף מחקרים שהצביעו על יתרונותיו המובהקים של הזעפרן בשיפור מצבי דיכאון ובשיפור מצב הרוח, ויש כאלה שאפילו השוו את יעילותו לפרוזק", אומר ניצן פרימור, רוקח ראשי ב"נווה פארמה". "אלא שבניגוד לתרופות פסיכיאטריות, הזעפרן מופק מצלקות מיובשות של פרח הכורכום, ולכן הוא טבעי ואינו גורם לתופעות הלוואי השכיחות שעלולות להיגרם עקב שימוש בתרופות פסיכיאטריות שונות".
"בניגוד לקנאביס הרפואי שעשוי לגרום לערפול חושים מסוים, צריכת הזעפרן אינה כרוכה בהשפעה שלילית וניתן להשתמש בו באופן חופשי – ללא מרשם רופא"
עוד מציין פרימור כי התרופות הפסיכיאטריות המוכרות למעשה משפיעות על שני מוליכים עצביים בגוף – סרוטונין ונוראדרנלין - שתורמים להפגת החרדה ולתחושה טובה, אך הן אינן משפיעות על המוליך השלישי והלא פחות חשוב – הדופמין. "שימוש בתרופות אלו כרוך לעיתים קרובות בתופעות לוואי קשות ובהן ירידה בתפקוד המיני, ירידה בתשוקה, חוסר יכולת להגיע לאורגזמה או לירידה בעוצמתה, השמנת יתר ושלשולים. לעומת השימוש בתרופות, הזעפרן הוא רכיב טבעי וזמין שמשפיע על שלושת המוליכים העצביים הללו, מה שמאפשר איזון טוב יותר ביניהם, ולרוב מונע את התסמינים המוכרים שעלולים להיגרם עקב שימוש בתרופות".
יתרה מכך, פרימור מספר כי עבודות שונות שנעשו בנושא מצאו כי מנגנוני הפעילות של הזעפרן דומים לאלה של הקנאביס. כידוע – קנאביס הוא צמח שמסייע בשיכוך כאבים וגם תורם למצב הרוח. אלא שבניגוד לקנאביס הרפואי שעשוי לגרום לערפול חושים מסוים, צריכת הזעפרן אינה כרוכה בהשפעה שלילית וניתן להשתמש בו באופן חופשי – ללא מרשם רופא.
התוסף שייתן לכם יותר
בשל תופעות הלוואי שעלולות להיגרם כתוצאה משימוש בתרופות מסוג זה, אנשים רבים אשר סובלים מדיכאון או ממצב רוח ירוד, נוטים לפנות לאלטרנטיבות טבעיות הקיימות כיום בשוק. אחד הפתרונות הטבעיים המבוקשים ביותר הוא תוסף טבעי המכיל זעפרן, כמו למשל 'ספרוקס' SAFFROX. "מדובר בתוסף מרוכז של זעפרן המכיל תמצית זעפרן בעלת יעילות מוכחת מדעית לטיפול בדיכאון קל ובינוני", אומר פרימור ומפרט: "בתמצית זו, נעשה שימוש במספר מחקרים קליניים מבוקרים בהם הוכחה יעילות החומר על מבוגרים הסובלים מדיכאון בהשוואה לפלסיבו ולתרופות הכימיות – PROZAC, IMIPRAMINE. חשוב לדעת כי מחקרים הוכיחו כי קיימת יעילות זהה של הזעפרן לתרופות והוא כבר מסומן כמהפכה הבאה בטיפול בדיכאון".
לרכישת תוסף תזונה "ספרוקס" לחצו כאן>
מעבר לכך, פרימור מציין שגם מי שכבר נוטל תרופה פסיכיאטרית, יכול ליהנות מיתרונותיו של התוסף, משום שהוא יכול להקל על תופעות הלוואי, ואף לשפר את איכות השינה ולהפחית עייפות פיזית. "היתרון של ספרוקס נובע מכך שהוא מכיל רכיבים נוספים שמשפרים את ספיגתו ויעילותו, כמו ויטמין 6B וחומצה פולית, שאף הם מסייעים בשמירה על איזון נפשי ורגשי ושיפור איכות השינה. המינון המומלץ לצריכת תוסף זה הוא 2 כמוסות של 28 מ"ג בימים הראשונים, ובהמשך – כמוסה אחת ביום".
לסיכום, אם אתם סובלים מדיכאון, מדכדוך או ממצב רוח ירוד, כדאי שתיקחו בחשבון שילוב תוסף זעפרן בשגרת חייכם. לאלו שנוטלים כבר תרופות, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי בנושא לצורך התאמה מיטבית לצרכים שלכם ולמצבכם הבריאותי.