השנה וחצי האחרונות היו מלחיצות, מדאיגות, לעתים מדכאות. מי יותר ומי פחות - כולנו הרגשנו על עצמנו את ההשלכות הרגשיות של החרדה, הסגרים, אי הוודאות הכלכלית והחשש המתמיד מתחלואה. גל ראשון, גל שני, גל שלישי – לא ברור כמה גלים כאלה עוד יהיו וזה מלחיץ ומדכדך.

לפי הסטטיסטיקות של מכון המחקר של הכנסת, אפילו בתקופות "רגילות", 30 אחוז מתושבי ישראל נוטלים תרופות נגד לחץ חרדה מתח ודיכאון, ועדיין לא ברורות עד הסוף השלכות הקורונה על העלייה בצריכת התרופות.

אבל מה הבעיה עם זה בעצם? נראה שבעיקר תופעות הלוואי. "יש כל מיני תרופות מרגיעות או אנטי דיכאוניות, ולכולן יש תופעות לוואי ולא מומלץ לקחת אותן לאורך זמן", אומר ניצן פרימור, רוקח ראשי בנווה פארמה. "כל התכשירים נגד דיכאון והמרגיעים למיניהם עובדים על העלאת הסרוטונין והנוראדרנלין, שהם מוליכים עצביים שאחראים על הנושא של מצב הרוח. הבעיה ששכחו את הדופמין, שהוא המוליך השלישי החשוב, ואז נוצר חוסר איזון שגורם לכל תופעות הלוואי הידועות כמו השמנה, ירידה בתפקוד המיני ועוד".

 ניצן פרימור, רוקח ראשי ב
ניצן פרימור, רוקח ראשי ב"נווה פארמה"|צילום: באדיבות נווה פארמה

תגלית מפתיעה, שבהמשך גובתה במאות רבות של מחקרים, הובילה לשימוש במרכיב טבעי שיודע להילחם בדכדוך בלי תופעות הלוואי – זעפרן. ניצן מספר שמשנת 2016 פורסמו בספרות הרפואית כאלף מחקרים שבדקו את השפעת הזעפרן על דיכאון והשפעותיו, כמו חוסר שינה או חרדות. כל המחקרים נעשו בהשוואה לתרופות אחרות כמו פרוזק וציפרלקס, ובכל המקרים הזעפרן הראה פעילות זהה, אך ללא תופעות הלוואי. איך זה קרה? "מסתבר שהזעפרן עובד על כל שלושת המוליכים ולכן לא יוצר את חוסר האיזון שהתרופות יוצרות", מסביר ניצן.

אז מי שרוצה להירגע או להרים את מצב הרוח פשוט צריך לשים זעפרן באוכל?

"זה בטח לא יזיק, אבל המינונים חשובים. כרוקח אני עוסק במינונים מדויקים. לכן יצרנו סוכריות עם מיצוי מדויק של החומרים הפעילים שבזעפרן. בנוסף הכנסנו גם כל מיני ויטמינים שעוזרים לרוגע ולמצב רוח, כמו בי 6 ובי 9 – ואת הכל יצקנו לסוכריה במינון 30 מ"ג, שזה המינון האופטימלי של הזעפרן. התגובות מאנשים פשוט מדהימות - פחות עצבים, יותר פוקוס, מצב רוח יותר טוב. שמנו את זה בסוכריות ולא בכדור כדי שלאנשים תהיה הרגשה טובה, לא הרגשה של נטילת תרופה אלא סוכריות שעושות שמח ולכן קראנו לזה BE HAPPY".

Be Happy, פתרון טבעי לסטרס וחרדות (צילום: אורי גרון)
Be Happy, פתרון טבעי לסטרס וחרדות|צילום: אורי גרון
לרכישת BE HAPPY לחצו כאן>>

ממש כמו ששמים קנאביס בעוגיות

"נכון. זה אולי מצחיק, אבל לא כזה רחוק מהאמת. העובדה היא שבזעפרן יש שלושה חומרים פעילים עיקריים, שאחד מהם הוא, קרוצין (CROCIN) ומסתבר שהוא עובד דרך אותם הרצפטורים שדרכם הקנאביס נכנס לגוף. ברגע שהקנאביס נוגע ברצפטורים ומתחבר אליהם, הוא גורם לייצור של מה שנקרא אנדו-קנאבידואידים, כלומר קנבידואידים שהגוף מייצר בעצמו במצבי דחק. אז כן, הזעפרן עובד כמו הקנאביס על אותו מנגנון בדיוק, אבל בלי למסטל ובלי תופעות לוואי".

מה ההמלצות שלך עבור אנשים שחשים לחץ ודכדוך ורוצים לתפקד יותר טוב?

"חשוב להתייחס לכל האספקטים של החיים. לנשום טוב, לעשות ספורט, לאכול תזונה מאוזנת ואם אפשר – לעסוק במשהו שאוהבים. תוספת זעפרן, כאמור, יכולה לעשות פלאים, להשלים את התמונה ולקבל הרגשה טובה הרבה יותר, גם כשקשה".