אם אתם עדיין מתלבטים אם לגשת למרפאה ולהתחסן השנה לשפעת, הכתבה הזו עשויה לשכנע אתכם לעשות זאת. רבים מאיתנו כבר יודעים שלחיסון נגד נגיף השפעת יש השפעה משמעותית והוא יכול להפחית את הסיכוי לחלות בשפעת, ויותר מזה – להקטין את הסיכון לסבול ממחלה קשה, להתאשפז בבית חולים ואפילו למות כתוצאה מהנגיף.
יחד עם זאת, לחיסון נגד שפעת יש יתרונות נוספים ומחקרים שפורסמו בשנים האחרונות מצאו שהחיסונים – במיוחד עבור קבוצות סיכון כמו מבוגרים ואנשים עם מחלות כרוניות – יכולים לסייע גם בהתמודדות עם מחלות אחרות שאינן קשורות לשפעת.
בדו"ח שפורסם לאחרונה על ידי הפדרציה הבינלאומית להזדקנות (IFA), דווח על מגוון רחב של דרכים שבהן חיסוני השפעת עשויים להיות בעלי "אפקט מגן" מעבר למניעת המחלה או הפחתת חומרת הזיהום. על פי הדו"ח המבוסס על סקירה של עשרות מחקרים, הידבקות בשפעת מגדילה את הסבירות לסבול מסיבוכים, אשפוזים ואפילו תמותה בקרב אוכלוסייה עם מחלות רקע בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. כך למשל, אנשים הסובלים מאסטמה ו-COPD (מחלת ריאות חסימתית) סובלים מבעיות נשימה חמורות יותר במידה והם נדבקים בזיהום בדרכי הנשימה כמו שפעת. גם חולי סוכרת ונשים בהריון נוטים יותר מאחרים להתאשפז בבתי חולים אם הם נדבקו בנגיף. לכן אנשים שמתחסנים נגד שפעת מפחיתים את הסיכון שלהם לסבול מהחמרה של מחלתם.
החיסון מונע ירידה בתפקוד בקרב מבוגרים
גם עבור מבורים ללא מחלות רקע, הידבקות בשפעת יכולה לגרום לירידה בתפקוד ובאיכות החיים גם לאחר ההחלמה. אדם מבוגר שנדבק בשפעת עלול להפוך לשברירי ורגיש יותר, גם אם הצליח להתגבר על השפעת ולהבריא. על פי הדו"ח של הפדרציה הבינלאומית להזדקנות, חיסוני שפעת יכולים למנוע "ירידה בתפקוד" בקרב מבוגרים ולהפחית את הסיכוי שלהם לסבול משברים של העצמות. "לחיסונים יש השפעה משמעותית מאוד במניעת מחלת השפעת, אך רבים אינם מודעים ליתרונות המשניים שיש לחיסונים אלו" אומר דיוויד סינקלייר, מצוות מחברי הדו"ח, "לחיסון נגד שפעת יש השפעה על מניעת ירידה תפקודית בקרב קשישים וזה אלמנט חשוב ומשמעותי בתהליך של הזדקנות בריאה". לדבריו, מכיוון שכיום תוחלת החיים ארוכה יותר מזו שהייתה בעבר, לתפקוד התקין של האוכלוסייה המבוגרת יש חשיבות גדולה לאיכות החיים שלהם.
החיסון יגן על הלב שלכם
במחקר שבחן 336,000 אשפוזים בבתי חולים כתוצאה מנגיף השפעת, נמצא שכ- 11.5% חוו אירוע לבבי חמור. במחקר נוסף נבחנו 90 אלף מקרי אשפוז כתוצאה מתחלואה בשפעת, ונמצא שיעור דומה של 11.7% של אירועים קרדיווסקולרי חריפים. למעשה, אחד מכל שמונה חולים שאושפזו בבית החולים כתוצאה משפעת חווה אירוע לבבי, כאשר 31% הגיעו לטיפול נמרץ ו-7% מתו כתוצאה מהתקף הלב. מחקרים הראו שתוך ימים ספורים מרגע ההדבקה בשפעת קיים סיכון גבוה פי עשרה להתקף לב וסיכון גבוה לסבול משבץ גם בקרב מבוגרים שלא סבלו ממחלות רקע קודמות.
כשאדם חולה בשפעת, המערכת החיסונית של הגוף פועלת בייתר שאת ונלחמת בצורה משמעותיות נגד הנגיף, אבל כתוצאה מכך עלולות להתפתח דלקות אחרות. הרובד שנמצא בתוך כלי הדם עלול להפוך ללא יציב ולגרום לחסימה שמובילה פעמים רבות להתקף לב או שבץ. בנוסף, שינויים בריאות שנגרמו על ידי נגיף השפעת עלולים להפחית את רמות החמצן בדם, ולגרום ללב לעבוד קשה יותר. הנגיף גם יכול לפגוע ישירות בתאי שריר הלב, להוביל לאי ספיקת לב או להחמיר אותה. חיסון שנתי לשפעת יכול למנוע את הסיכוי שדבר כזה יקרה לכם.
לכתבה נוספת בנושא, לחצו כאן
התחסנתם לשפעת? אולי תהיו מוגנים מקורונה
חוקרים מאוניברסיטת מיאמי בפלורידה ניתחו נתונים מ-37,377 חולי קורונה בארה"ב, באירופה, ישראל וסינגפור שקיבלו חיסון נגד שפעת עונתית ומספר דומה של אנשים שחלו אך לא חוסנו נגד הנגיף. הם בדקו מה השיעור בכל אחת מהקבוצות לתופעות כמו קרישיות דם, שבץ מוחי, התקפי לב, אי ספיקת כליות, קשיי נשימה ועוד.
על פי ממצאי המחקר שהוצגו בקונגרס האירופי למיקרוביולוגיה קלינית ומחלות זיהומיות (ECCMID), נמצא שאלו שלא חוסנו נגד שפעת היו בסבירות גבוהה ב-20% יותר להתאשפז בטיפול נמרץ, בהשוואה לאלו שקיבלו חיסון עונתי לשפעת. בקרב הקבוצה שלא התחסנה היה סיכון גבוה יותר ב-58% להגיע לחדר מיון, סיכון גבוה ב-45% לפתח אלח דם וסיכון גבוה ב-40% לסבול מ- פקקת ורידים. יחד עם זאת, לא נמצאו הבדלים בתמותה בין שתי הקבוצות.
אומנם ממצאים אלו מעודדים מאוד ומלמדים על חשיבות נוספות של החיסון לשפעת, אך החוקרים סבורים כי יש צורך במחקרים נוספים על מנת להוכיח את הקשר בין החיסון לשפעת לבין הגנה מפני קורונה. החיסון לשפעת עשוי להוריד את הלחץ על ממערכות הבריאות ובתי החולים שגם ככה נתונים תחת עומס משמעותי במיוחד לאחר הגל הרביעי של הקורונה. החוקרים מקווים שאם יימצאו ממצאים דומים במחקרים נוספים, ייתכן והחיסון נגד שפעת יוכל לעזור למדינות עולם שלישי שבהן החיסונים נגד הקורונה עדין נמצאים במחסור. חשוב לזכור, חיסון לשפעת אינו תחליף לחיסון נגד הקורונה, ומי שטרם התחסן נגד covid-19 צריך לעשות זאת גם ללא קשר לחיסון לשפעת.