הנה מה ששיעורי החינוך המיני בתיכון שכחו לספר לנו - קונדום זה לא להיט. הוא מוריד מתחושת האינטימיות, נעים פחות למגע ממגע העור, מקשה על הרבה גברים לשמור על זקפה או לגמור וכל מי שעברה את הרגע המבהיל שבו קונדום יוצא מגופה לפתע מבלי שהיא ידעה שהוא שם, יודעת לספר שגם זו לא חוויה נעימה.
נדמה שחברות הקונדומים עדיין לא פיצחו את הנוסחה המדויקת לקונדום שההפרעה שלו היא מינימלית, ולכן לנו רק נותר להשתמש ולהתלונן.

צרפו לכך את העובדה שאיידס הוא כבר לא איום פטאלי כמו שהיה פעם, וקיבלתם דור שלם של צעירים שלא מפחדים למות מאיידס ולפעמים פשוט מוותרים על הקונדום, כי זו המחלה היחידה שצרובה להם בתודעה ברגעים האלה במיטה בהם גם ככה אנחנו לא מפעילים יותר מדי מחשבה. לא מפתיע, אם כן, שבשנים האחרונות נרשמה עלייה בכמות הנדבקים והנדבקות במחלות מין בישראל. היינו ילדים רעים.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

"התחושה הכללית היא שמחלות מין ניתנות לטיפול בקלות, ואפילו נגיף ה-HIV אינו מאיים כבעבר", אומרת מנהלת מרפאת לוינסקי לאיתור ולטיפול במחלות מין, יעל גור. "לפיכך, גברים ונשים מפסיקים להשתמש בקונדום, והתוצאה היא עלייה בכל המחלות המועברות במין בלתי מוגן. בקרב גברים שמקיימים יחסי מין עם גברים, מתחיל להיות רווח גם השימוש ב-PrEP (גלולה שנוטלים באופן יומיומי ומונעת הידבקות בנגיף ה-HIV). הטיפול עדיין לא רשום בישראל ולא קיים בסל התרופות אבל בעלי אפשרות כספית רוכשים אותו בחו"ל ונוטלים אותו בקביעות. השימוש אומנם מגן מפני HIV, אבל מי שבוחרים במקביל לנטילת ה-PrEP לוותר על שימוש בקונדום, חשופים למחלות מין ומדבקים אחרים במחלות מין".

עוד ב-mako בריאות
>> שיר אלמליח מלמדת להתחטב מבלי לוותר על שוקולד
>> אימון עצבני לירכיים
>> גילינו מה אורכו של השנ"צ האולטימטיבי

ומה לגבי אנשים שמשתמשים בקונדום אבל מקיימים מין אוראלי בלתי מוגן?

"קונדום מגן מפני רוב המחלות המועברות במין, אבל מין אוראלי עדיין חושף את הצד האקטיבי להידבקות במחלות, כמו זיבה לדוגמה. חלק ניכר מהאנשים שנדבקו בזיבה נדבקו במין אוראלי".

ובכן, הגיע הזמן להרוס את המסיבה. נכון, כיום אצל רוב נשאי נגיף ה-HIV אין התפרצות של איידס, הם מקבלים טיפול שמאפשר להם לקיים יחסים מין ולהביא ילדים לעולם מבלי להדביק ובאופן כללי מנהלים חיים ארוכים ובריאים, לרוב. אם תלות בקוקטיילים של תרופות לא מרתיע את הדור החדש שמשאיר את הקונדום בארונית ליד המיטה, הנה קצת אינפורמציה על מחלות המין הנפוצות ביותר של ימינו. גם מהן כנראה לא תמותו, אבל כנראה שתעדיפו לוותר על שלל הסימפטומים המלבבים שהם מביאים עמם, בעיקר לאזורים הכי רגישים שלכם.

עגבת (סיפיליס)

רובנו מכירים את העגבת מהסיפור על כך שבנימין זאב הרצל חלה בה, אבל לא מודעים לכך שלמרות התדמית העתיקה שלה, היא לא עברה מן העולם ואחוזי הנדבקים והנדבקות בה בארץ נמצאים בעלייה. מה זה כולל? ובכן, העגבת מתפתחת בשלושה שלבים, כל אחד קצת יותר מבהיל מקודמו. עד שלושה חודשים מרגע ההידבקות, יופיע כיב לא כואב על איבר המין או סמוך אליו, בפי הטבעת או בפה. בשלב השני, שיכול להתפרץ כמה פעמים במהלך השנים שלאחר ההידבקות, תוכלו לסבול מפריחה, כאבי שרירים, חוסר תאבון או חולשה. במידה ולא קיבלתם טיפול ראוי בעגבת, בתקופה של עד 35 שנים מההידבקות אתם עלולים לחוות פגיעות בלב, פגיעה עצבית, עיוורון או שיטיון. בקיצור, חגיגה מתמשכת יותר ממולטי אורגזמה. אם נבדקתם בזמן וגיליתם שיש לכם עגבת לפני התפרצות השלב השלישי, אפשר לטפל בה בעזרת אנטיביוטיקה. וכוכבית חשובה ביותר - אפשר להידבק בעגבת ולא לחוות אף אחד מהתסמינים של שני השלבים הראשונים, ועדיין לסבול מהתפרצות השלב השלישי, שכבר מצריך טיפול רפואי מסובך בהרבה.

עגבת (צילום: Shutterstock)
אחוז הנדבקים והנדבקות בה נמצא בעלייה. עגבת|צילום: Shutterstock

זיבה

זיבה היא מחלה דלקתית שמופיעה אצל גברים בשופכה ואצל נשים בצוואר הרחם. בסקס אנאלי אפשר להידבק גם ברקטום. התסמינים של זיבה אצל גברים הם הפרשה מוגלתית מהפין וצריבה עזה במתן שתן ואצל נשים, שגם כאן מופלות לרעה - הפרשה מוגלתית מצוואר הרחם, דימום מהנרתיק, כאבים בבטן התחתונה וכאבים בזמן סקס. אפשר להידבק בה במין וגינלי, אנאלי או אוראלי וגם כאן - לא תמיד מופיעים תסמינים, כך שאל תסמכו על כך שהכל שם למטה נראה תקין. גם הזיבה מטופלת באמצעות אנטיביוטיקה, ובמידה ולא עלולים להופיע סיבוכים כמו דלקת אגן, פגיעה בפוריות או הריון מחוץ לרחם.

כלמידיה

כלמידיה היא אחת ממחלות המין השכיחות, בעיקר בגילאי 15-25. גם היא גורמת לדלקת בשופכה או בצוואר הרחם והתסמינים האפשריים הם צריבה בשתן אצל גברים, דימום מהנרתיק וכאבי בטן בזמן סקס אצל נשים והפרשות אצל שני המינים. כלמידיה יכולה לעבור במין וגינלי או אנאלי, אך בניגוד לעגבת וזיבה, נדיר שהיא עוברת במין אוראלי. גם כאן, יתכן וכבר נדבקתם ואין לכם מושג מכיוון שאף אחד מהתסמינים לא הופיע. מה הסיכון? ובכן, סיבוכים של כלמידיה כוללים עקרות, הריון מחוץ לרחם ודלקות אגן, אשכים או מפרקים.

אז איפה נבדקים?

כל הבדיקות למחלות המדוברות ניתנות בחינם על ידי קופות החולים במסגרת כיסוי חוק ביטוח בריאות ממלכתי, והן גם פשוטות. HIV ועגבת מתגלות בבדיקת דם, כלמידיה בבדיקת שתן ואת הזיבה ניתן לגלות בבדיקת שתן וגם במשטח גרון. עבור מי שמתפדח לגשת לרופא/ת המשפחה לבקש הפניה לבדיקה, הוקמו על ידי משרד הבריאות שתי מרפאות המציעות בדיקות חינמיות וגם אנונימיות, האחת היא מרפאת לוינסקי שגור מנהלת בתל אביב והשנייה נמצאת בחיפה. התל אביבים מכוסים גם מכיוון המרכז הרפואי איכילוב, שם פתחו ממש לאחרונה מרפאה לאבחון וטיפול במחלות מין, גם שם עם בדיקות אנונימיות, ללא צורך לקבוע תור ועם המתנה של שעתיים בלבד לקבלת התוצאות למחלות הנפוצות.

ההמלצה של גור, במידה ואתם מקיימים יחסי מין מזדמנים ללא קונדום או שייכים לקבוצת סיכון (נשים, אגב, הן תמיד קבוצת סיכון), היא להגיע להיבדק אחת לשלושה חודשים. "אני יודעת שישנם גברים ונשים שלעתים מוצאים עצמם/ן בסיטואציות בהן הם/ן לא מצליחים להתעקש על שימוש בקונדום", היא אומרת וממליצה שלא לחכות עד שיופיעו הסימפטומים על מנת להיבדק. "לא צריך לחכות לתסמינים כמו גרד, הפרשה או צריבה באזור איברי המין. לעתים קרובות אדם שחולה בכלמידיה, למשל, לא יראה אף סימן מחשיד".