תותב פנילי, או שתל של הפין, הינו שתל פנימי, שמוכנס בניתוח, ומטרתו לאפשר לגבר להשיג זקפה נוקשה המאפשרת קיום יחסי מין עם חדירה. קיימים שני סוגי שתלים – שתל חצי קשיח ושתל מתנפח. הפין בנוי מצינור שתן ומשתי מחילות המתמלאות בדם הזמן הזקפה. השתל החצי קשיח הינו מעין מוט גמיש המוחדר למחילות הזקפה, ונותן לפין קשיחות תמידית, אך עם זאת הוא גמיש ועל כן ניתן לקפלו כך שלא יבלוט. השתל מתנפח הנפוץ ביותר מכיל שלושה מרכיבים – שני גלילים העשויים מפולימר גמיש המוכנסים למחילות הפין, כפתור הפעלה קטן המושתל בשק האשכים, ומאגר נוזל המושתל מתחת לדופן הבטן באופן מוסתר. השתל המתנפח מאפשר לפין להיות רפוי, ורק כאשר מעוניינים בזקפה ניתן להפעילו ע"י כפתור ההפעלה – הנוזל ממלא את הצילינדרים והפין מקבל קשיחות טובה. כלל הניתוח מתבצע לרוב דרך חתך קטן אחד, ולא ניתן להבחין מבחוץ שהמטופל נושא שתל מתנפח בתוך גופו. ההחלטה באיזה שתל לבחור תלויה במטופל, בגילו, באורח חייו, ביכולת שלו להפעיל את התותב, ובגורמים נוספים.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
מי מועמד לניתוח?
הניתוח מתאים לגבר הסובל מהפרעת זקפה משמעותית, ואינו מרוצה מהטיפול השמרני – גלולות לזקפה, זריקות לפין או מכשיר ואקום. בישראל אלפי גברים במצב זה, לדוגמא גברים לאחר ניתוח לסרטן ערמונית או עם נזקי מחלת הסוכרת. חלקם הגדול של הגברים אינו מודע לאפשרות של ניתוח וחלקם חוששים בשל מידע מוטעה או חלקי שקיבלו, ורובם מגיעים לניתוח לאחר שנים רבות של סבל ותסכול.
מה יתרונות הניתוח?
לכל טיפול רפואי יש יתרונות וחסרונות. לשתל הפין יש יתרונות רבים. השגת הזקפה היא קלה ואין צורך להזריק או להוציא את משאבת הואקום – פעולות שלוקחות זמן ולעיתים מפריעות לספונטניות של יחסי המין. עם שתל הפין תוכל להיות תמיד בטוח ביכולתך להשיג זקפה טובה ולא להתאכזב. במטופל לאחר שתל הפין התחושה בפין נשארת כשהייתה והיכולת לחוות אורגזמה ולהשיג שפיכה אינה משתנה. מחקרים רבים בשנערכו במדינות רבות הראו ששביעות הרצון מהניתוח הן בקרב המטופלים והן בקרב בנות זוגם היתה מעל 85-90%. יחד עם זאת, בכל ניתוח טמונות סכנות – העיקריות שבהן הינן זיהום השתל ופגיעה באברים סמוכים. זיהום של השתל מופיע בכ-1% מהמטופלים, כאשר גברים עם סוכרת לא מאוזנת הינם בעלי סיכון מוגבר, ומשמעותו הצורך בהוצאת השתל. פגיעה באברים סמוכים כגון צינור השתן הינה נדירה אף יותר.
מה הכי חשוב לדעת לפני שהולכים לניתוח?
הדבר החשוב ביותר הינו ציפיות מציאותיות. כאשר אני פוגש גבר ששוקל ניתוח שתל של הפין, אני מזמין אותו לבוא יחד עם בת זוגו, ואנחנו משוחחים שיחה ארוכה. צריך להבין שהניתוח אינו מאריך את הפין, ולעיתים יש אובדן אורך של הפין בגברים שלא הייתה להם זקפה טובה זמן רב. הניתוח אינו משפר חשק מיני ירוד על רקע בעיה הורמונלית או דיכאון. הניתוח מטרתו אחת היא – להחזיר לגבר את היכולת להשיג זקפה טובה. תיאום ציפיות זה הוא קריטי לשביעות הרצון לאחר הניתוח.
מה חדש בתחום שתלי הפין?
השתל המתנפח הראשון הושתל בשנת 1973. מאז ועד היום חלו בו מהפכות רבות. החומרים ממנו הוא עשוי השתפרו והסכנה לכשל מכני של התותב הינה נמוכה. התותבים כיום מאפשרים הטמעת אנטיביוטיקה בתותב עצמו על מנת להפחית את שיעור הזיהומים. גם כפתור ההפעלה עבר שינויים וכיום הוא מאפשר לחיצה אחת בודדת לריקון התותב ויש בו מנגנון אל-חזור על מנת למנוע ניפוח לא רצוי של התותב.
עוד ב-mako בריאות:
>> מנסים לרדת במשקל? תוסיפו את זה לסלט שלכם
>> חיידק-על מתפשט בעולם והורג 1 מכל 4
>> זו כמות הקפה שצריך לשתות כדי למנוע מחלות
לאחרונה אירחנו בבי"ח בלינסון בכנס ראשון מסוגו בארץ שיזמה חברת סלע מדיקל את ד"ר סטיבן וילסון - מומחה בעל שם עולמי בניתוחי שתל הפין, שביצע למעלה מ-11,000 ניתוחים אלו. בזמן שהוא ניתח צפו בו אורולוגים בכירים מכל הארץ בשידור חי שהועבר לחדר הישיבות בבית החולים. ביום זה הודגמו טכניקות ניתוחיות חדשות, כגון גישה ניתוחית דרך חתך בצלקת הברית, ודרכים להתמודד עם הצטלקות ניכרת במחילות הפין (שנגרמה בשל ניתוחים חוזרים). בשנתיים האחרונות אנו מבצעים בבי"ח בלינסון גישה חדשה נוספת הנקראת MINT – גישה ניתוחית דרך חתך קטן מתחת לעצם השת המאפשרת לבצע ניתוח שבו התותב אינו בא במגע עם עור המטופל, וע"י כך ניתן להפחית עוד יותר את שיעור זיהומי התותב. כרופאים, אנחנו תמיד חותרים ליכולת להעניק למטופלים שלנו את הטיפול הטוב והעדכני ביותר, ולהתאים את הגישה הטיפולית הנכונה לנתוני המטופל. האימרה השכיחה ברוב הגברים בהם השתלתי תותב היא "חבל שלא עשיתי את זה קודם". עם היכולת הטיפולית שיש בידינו כיום, אני מציע לכל גבר הסובל מהפרעת זקפה משמעותית לשוחח עם האורולוג שלו על שתל של הפין.
ד"ר אוהד שושני הוא רופא בכיר במערך לאורולוגיה, מרכז רפואי רבין - בית חולים בילינסון.