בגדול אם אפשר היה למחוק את 2020 מהקלנדר של חיינו, יש להניח ש-90 אחוז מהאנושות היו עושים זאת. מה לא היה בה? מגיפה מבהילה וקטלנית, שינויי אקלים עם השפעות עולמיות הרסניות, התפרצויות ענק של עוול גזעי עמוק, ברדק פוליטי בארץ ובעולם ואינספור חדשות אומללות על בסיס יומי. הממים לא טועים: לעזאזל עם 2020, השנה החדשה שמגיעה ממש אוטוטו חייבת להיות טובה יותר והיא תהיה התיקון של כולנו. מה, לא?

ובכן, חכו עם התקווה הפנימית הזו כי מתברר שהיא עלולה לעשות יותר רע מטוב. "קיימים מחקרים רבים שמוכיחים כי חוסר וודאות הוא אחד מהדרכים הבטוחות לגרום לנו להיות המומים, חרדים, ומדוכאים", אומר קורטלנד דאהל, דוקטורנט וחוקר מאוניברסיטת ויסקונסין. "התקווה השקרית הזו שהאירועים השליליים נגרמים על ידי השנה עצמה וישתפרו כשזו תחלוף היא דוגמה למה שפסיכולוגים מכנים 'חשיבה קסומה'".

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם? 

לדברי ריג'ין גלנטי, פסיכולוגית קלינית ומחברת הספר "Anxiety Relief for Teens" (הקלה על חרדה בקרב בני נוער), המוח שלנו מחפש דרך קלה להסביר את הכאוס וחוסר הוודאות מסביב. "אם קיים קיצור דרך להתמודד עם המצב, אנחנו ממהרים לאמץ אותו". אחד מקיצורי הדרך הבולטים השנה הוא פשוט להאשים את כל מה שקורה על שנת 2020.

הרעיון הזה מזכיר במידה רבה את קבלת ההחלטות לשנה החדשה שאנשים רבים נוטים לסכם בינם לבין עצמם. "אנשים מאמינים שעצם העובדה שהשנה מתחדשת כבר מנבאת הצלחה. החשיבה הזו אינה בהכרח מזיקה", אומרת ג'לינה קקמנוביץ', פרופסורית לפסיכולוגיה באוניברסיטת ג'ורג'טאון. "כולנו זקוקים מפעם לפעם למעט תקווה כוזבת", אבל לדבריה חשוב לשים לידה כוכבית.

התקווה השקרית היא זו שנגרמת כאמור מ"חשיבה קסומה" ואינה גרועה מטבעה, אולם אם הדבר היחיד שאתם מאמינים שיכול לפתור לכם את הבעיות הוא פשוט החלפת התאריך – הרי שמדובר במנגנון התמודדות לא מועיל ואף מזיק, לטענת המומחים. האשמת 2020 בכל דבר בחייכם היא למעשה תחושת חוסר אונים וראיית המצב כאילו דבר אינו בשליטתנו, עלולה להוביל לחוסר תקווה ומאוחר יותר, גם לדיכאון. "על מנת לפתח דיכאון, עליכם להאמין שהאירועים הללו משפיעים על כל היבט בחייכם ושהמצב נגרם על ידי משהו שלא ניתן לשנותו, כמו למשל לחשוב  שכל מה שקרה ב-2020 נגרם על ידי 2020".

בחור מתוסכל (אילוסטרציה: altanaka, shutterstock)
משתוקקים ש-2020 תחלוף? מבינים אתכם|אילוסטרציה: altanaka, shutterstock


ומה אם 2021 לא תוכיח את עצמה כפי שכולנו מקווים? כולנו נישאר עם תחושה אפלה ועמוקה של אכזבה, אובדן ועצב והדיכאון עלול להחמיר עוד יותר. מה עושים? מעבירים את השליטה לידינו. בונים אסטרטגיות התמודדות בריאות שמתמקדות בערכים שלנו ובמה אנחנו יכולים לשלוט. אנחנו כנראה לא נצליח למצוא מענה לשינויי האקלים, הקרע הגזעי ומגפת הקורונה ביום אחד, אבל נצליח לעשות צעדי תינוק ולהשפיע על הדברים הקטנים.

עוד ב-mako בריאות:
>> זה מה שיקרה לגוף שלכם אם תתעוררו כל יום ב-5 בבוקר
>> זה מה שצריך לעשות כדי לפצות על יום של ישיבה
>> 52 קילו ב-9 חודשים, בלי לוותר על פיצה יומית

אם הבריאות חשובה לכם, תתחילו בלחבוש מסיכה. לא כי הפרסומות דורשות מכם או החשש מקנס, אלא כי אתם חשובים לעצמכם וחשובה לכם בריאות הסובבים אתכם. אתם נוקטים פעולה שהיא לגמרי בשליטתכם. הרעיון הוא להעניק משמעות לצעדים שלנו ולחיינו. הוציאו את הכלים החד פעמיים מחייכם, אמרו "שלום" למנקה הרחוב בבוקר, תרמו שיער, עזרו לאחר, אל תשפטו אנשים לפי צבע, מין ומגדר על בסיס יומי. היו טובים, הישמרו, עשו כושר. קחו אחריות ושליטה על עצמכם. זה פי אלף יותר מספק וחשוב מלהאשים את 2020 בכל הרע שיש. למרות שבינינו, היא באמת עשתה לנו קטע מלוכלך.