אנחנו קמים איתו בבוקר, הולכים איתו לישון, צמודים אליו במהלך היום ובגדול לא יכולים לסבול רגע אחד בלעדיו. המצאתו של הסמארטפון הולידה לא רק התמכרות למכשיר אלא גם פוביה שעולה בכל פעם כשהנייד רחוק מאיתנו, מקולקל או הלך לאיבוד. הפחד שלא נוכל להשתמש בסמארטפון שלנו מגלם את החרדה שלא נוכל לתקשר, שלא תהיה לנו גישה למידע ושלא תתאפשר לנו הנוחות שיש בשימוש בטלפון החכם. האם כולנו סובלים מנומופוביה? בסוף הכתבה תוכלו לערוך לעצמכם מבחן, פרי מחקר של אוניברסיטת אייווה, שבו תגלו עד כמה גם אתם נומופובים.
מהי נומופוביה?
הטלפון הסלולרי משרת צורך בשליטה. אנחנו צריכים לדעת כל הזמן מה קורה, איפה הילדים שלנו, מה הם עושים, איזו הודעה קיבלנו ומי מחפש אותנו. אנו חוששים להישאר מחוץ למשחק ומנסים להרגיע את הפחדים שלנו ולהכיל כמה שפחות סיטואציות של אי ודאות.
"התרגלנו לקבל שליטה באמצעות הסמארטפון, ומתעורר בנו פחד כשהוא רחוק מאיתנו. אם אני לא אדע אם יקרה משהו, לא אוכל להגיב. החרדה היא מכך שיקרה משהו נורא, המיידיות משרתת מחשבות חרדתיות בבסיסן, וכשאני מתרחק מהאפשרות להגיב מיד, אני נושא אי ודאות ומכאן חרדה ואי שקט", אומר ד"ר אילן טל, פסיכיאטר ומנהל קליניקה לטיפול נפשי.
עוד ב-mako בריאות:
>> חופפים במים חמים? אתם הורסים לעצמכם את השיער
>> מה עושים כשלא מצליחים להירדם?
>> לוקחת גלולות? יש מצב שתישארי רווקה
מקור המילה נומופוביה הוא: No – ללא, Mobile – נייד, Phobia – פחד, כלומר הפחד להיות ללא הנייד שלנו. משום שהפוביה הזו היא יחסית חדשה, היא עדיין לא נחקרה לעומק, ועם זאת ברור שככל שיותר אנשים ישתמשו בסמארטפונים, והם יהיו יותר שמישים ויותר חכמים וירכזו יותר מידע ושליטה על רבדים נוספים בחיינו (כמו לדוגמא שליטה על מקורות החשמל בבית) כך מימדי הנומופוביה יגדלו.
"אייפונים הם מעין הרחבה של ה"אני" שלנו, כך שכאשר אנו נפרדים מהם, אנו חווים הפחתה של ה'עצמי 'ויש לזה השפעה שלילית על המצב הפסיכולוגי והפיסיולוגי שלנו" אומר ראסל קלייטון, דוקטורנט והמחבר הראשי של מחקר שנעשה בנושא באוניברסיטת מיזורי, להאפינגטון פוסט. לדבר ד"ר טל, נומופוביה מתרחשת כאשר הטלפון לא מתפקד, מקולקל, אבד או נמצא רחוק מאיתנו. כמו רוב תסמיני החרדה גם כאן יהיו מחשבות טורדניות באופיין, פחד, ניסיון להשיג שליטה בדרכים אחרות כמו להשיג מיד טלפון אחר, סימנים גופניים כמו תחושת מתח מתח בגוף, דפיקות לב או הזעה. כשהטלפון נשבר או אבד, לדוגמא, יופיעו קשיי נשימה. כל מרחק מהטלפון הסלולרי יגרום אי שקט.
הנומופוב – קוים לדמותו
"נומופובים יהיו לרוב אנשים שיש להם פוביות אחרות, כי יש להם מנגנון של צורך בשליטה. אמנם חרדות שכיחות יותר אצל נשים, אך בשנים האחרונות יש תחושה שגם גברים עסוקים באובססיביות ושליטה", אומר ד"ר טל.
סקר שערכה ב-2012 חברה בריטית פרטית העלה כי מתוך 1,000 משתתפים 66% הודו כי הם חרדים להיות ללא הסמארטפון שלהם, מתוכם 70% נשים וכ-61% גברים שמודאגים מהאפשרות לאבד את הנייד שלהם. בסקר אחר שנערך, 75% הודו כי הם לוקחים איתם את הנייד למקלחת.
"כאשר המצב מגיע להגבלה תפקודית או תחושה פיזית לא טובה, כדאי לפנות לטיפול פסיכולוגי, שבו אפשר ללמד את הנומופוב לשחרר שליטה ולעבוד על המחשבות והרגשות. ישנם טיפולים ייעודיים לחרדות – טיפול קוגניטיבי-התנהגותי. אנשים צריכים ללמוד להתרחק מהטלפון באופן הדרגתי, לקחת אוויר מההתעדכנות האינסופית, שמשחקת לידי החרדה. להגדיר שעות מסוימות בבית בהן אנו מתרחקים מהטלפון. אנו זקוקים לטכנולוגיה ונותנים לה לנהל אותנו, אבל היא יכולה לשרת את הקרבה וגם לפגוע בה. אנו צריכים להשתמש בה עד הגבול שבו היא מפסיקה לשרת אותנו ומתחילה לפגוע בנו ולגרום לנו אי שקט", אומר ד"ר טל.
האם כולנו נומופובים במידה מסוימת?
"זה נמצא על רצף, לכולנו יש חרדות במידה מסוימת, וזה לא בהכרח שלילי, לפחות כל עוד זה לא משתלט עלינו. לדאוג כל הזמן שלא יאבד הטלפון, או כשזה מתחיל לנהל אותנו ולקחת מאיתנו את הבחירה - זה שלילי".