"ההכנות לערב החג וההתלהבות שבקניית בגדים חדשים פוסחים עלי. ילדַי מנתרים מחנות לחנות מתלבטים ובוחרים מה ללבוש בליל הסדר. אני כמכונה מחייכת, מהנהנת בהסכמה כשנדרש ומשלמת על בגדים שייחנכו בהתרגשות בלעדי. עוד חג שמאבד מחגיגיותו." (טלי, עיתונאית בת 44).
"ושמחת בחגיך" תובעים מאיתנו חכמינו, אך למרות רצוננו העז לחוות שמחה והתחדשות בימי חג הפסח וראש השנה, וחרף אווירת המשפחתיות המלווה אותם, בני זוג גרושים וילדיהם מתקשים לעתים במשימה זו. כאשר הילדים מבלים את החג עם הגרוש/ה, עלול ההורה השני למצוא עצמו מתמודד עם דיכאון ומוצף ברגשות ניכור ואובדן. ברגשות אלו חשים גם הילדים, בהיותם רגישים הרבה יותר ממה שאנו נוהגים לחשוב.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
"הילדים שואלים אם קשה לי ועצוב להיות בערב החג בלעדיהם. אני משקרת במצח נחושה, אומרת להם שאני בסדר והעיקר שהם ייהנו." (גוני, בעלת עסק בת 39).
להורה יש תפקיד מכריע בעיצוב מפלס השמחה שחווים ילדיו. בהיותנו מודל עבור ילדינו, חזקה עלינו להוות עבורם מודל מסתגל ומתמודד, גם בתקופות תובעניות מבחינה נפשית. ילדים להורים גרושים חשים קרועים לעתים בין שולחן חג אחד למשנהו. קשה להם לחוש שמחה ללא תחושה מלווה של אשמה. לא פשוט לחוש ולבטא הנאה בחיק אחד ההורים ואולי משפחתו החדשה, כאשר ההורה השני נתפס בעיני הילד כסובל מבדידות וצער.
"הוא אמר לי שהוא לא רוצה להצטרף אלינו לקלאב ביוון בגלל שקבע עם חבריו, אבל ראיתי בעיניים שלו כמה קשה לו לעזוב את אמא שלו לבד בארץ." (מארק, מנהל בן 50).
גם אם נדמה לנו שאנו מיטיבים להסתיר את רגשותינו, ילדינו מצוידים באנטנות רגישות שמושפעות לא רק ממה שאנו אומרים, אלא גם משפת הגוף שלנו, מהאינטונציה ומהעוצמות הרגשיות שאנו משדרים, גם באופן בלתי מודע.
עוד ב-mako בריאות:
>> להתרחק: זה המאכל שעושה לכם שחורים בפנים
>> חושבים תמיד על הגרוע מכל? אולי זאת הסיבה
>> הפריחה המוזרה שהתגלתה כמחלה קטלנית
עוברים את תקופת החגים בשלום: הלכה למעשה
מחויבות לשמחת החג של הילדים: האופן שבו חווה ההורה את החג משפיע באופן ישיר על שמחת החג של ילדיו. לא פשוט להצניע מחלוקות בין הורים גרושים ותחושות עלבון או אכזבה וכעס, אך חשוב לזכור שגם אם אנחנו חווים הצפה רגשית עזה, אנחנו גם בתפקיד חיוני ומכריע: לשמש עבור הילד מודל להתמודדות בריאה גם בזמנים לא קלים, ולאפשר לו לחוות חוויות משמעותיות עם שני הוריו, ללא תחושת אשמה או איום.
היערכות מוקדמת ועבודת צוות: מעבר להסכם המשפטי של הסדרי הראייה, הורים גרושים נדרשים בייחוד בחגים ומועדים לגמישות, ליצירתיות ובעיקר לשיתוף פעולה ומחוות של רצון טוב והתחשבות. על מנת ששני ההורים יוכלו לעבוד ביחד כצוות, עליהם להיות מסוגלים לשים בצד משקעים, חשבונות פתוחים ויריבויות, להקשיב ולדבר בפתיחות. כדי להוריד את מפלס החרדה שלהם, הכינו את הילדים מראש וספרו להם עם מי הם מבלים את החג. הקפידו לנהל את השיחה בלי לשדר לילד מצוקה והעבירו מסר כי מותר וחשוב שהוא ייהנה גם בחברת ההורה השני וגם בקרב בני משפחתו החדשה.
הקשבה לא שיפוטית ומתן לגיטימציה לקושי של הילד: ילדים עשויים להגיב בדרכים שונות לעדכונים לגבי האופן שבו הם צפויים לבלות את החג. רצוי לתת מקום לילד להביע את רגשותיו ללא חשש מביקורת. תנו מקום לרגשות של כעס ואכזבה וחזקו את הילד על התמודדות לא פשוטה עם מעברים ושינויים שקשים גם לנו המבוגרים. כאשר בילוי ימי החג הוא פרי של היערכות מוקדמת והחלטה משותפת של שני ההורים, הילד חופשי להיות ילד ולהימנע מאימוץ תפקידים הוריים של תיווך, גישור ופיוס.
אל תשכחו את עצמכם: גם אתם ההורים זקוקים לתמיכה. להקשבה ולסיוע ער"ן לשירותכם בחג כמו בכל ימות השנה 24/7 בטלפון ובאינטרנט.
ד"ר שירי דניאלס היא המנהלת המקצועית הארצית של עמותת ער"ן ומחברת הספרים 'עוצמת ההקשבה – כיצד לסייע לסובבים אותך בזמן מצוקה רגשית ומשבר' ו 'כאב אנלוגי בעידן דיגיטלי - התמודדות חיובית עם פרידה וגירושים', בהוצאת מטר.
מוקדי ער"ן ברחבי הארץ זמינים לקבלת פניות מסביב לשעון - 1201