יש לא מעט מחקרים שטוענים כי שימוש בסמארטפונים ובמדיה חברתית עלולים להזיק לבריאות, אם לאיכות הראייה, ליציבות הגוף או לבידוד החברתי. כעת, לעומת זאת, מגיע מחקר שטוען כי דווקא ההפך הוא הנכון, לפחות לאחת מהאפליקציות החברתיות יש השלכות חיוביות על בריאות הנפש. למרבה המזל, זו ככל הנראה דווקא האפליקציה שכולנו משתמשים בה הכי הרבה במהלך היום.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
המחקר, שנערך באוניברסיטת אדג' היל בבריטניה ופורסם במגזין International Journal of Human-Computer Interaction, מצא כי כאשר אנחנו מתקשרים עם חברים ובני משפחה דרך הוואטסאפ, תחושת הערך העצמי שלנו עולה ותחושת הבדידות פוחתת. המחקר בוצע בקרב 200 משתמשי וואטסאפ – 158 נשים ו-42 גברים – וכלל שאלונים הקשורים לגורמים כמו שימוש באפליקציה ולתחושות של מוטיבציה, חברותיות אונליין, זהות קבוצתית והשלכות פסיכולוגיות, כולם גורמים שנדרשו כדי לפרש את הקשר שבין שימוש באפליקציה לבין בריאותם הפסיכולוגית של המשתמשים.
המשתתפים במחקר השתמשו בוואטסאפ למשך כ-55 דקות בממוצע ביום, ובסופו המסקנות היו ברורות: "ככל שאנשים מבלים יותר זמן בוואטסאפ, כך הם מרגישים קרובים יותר לחברים ומשפחה, והם רואים את מערכות היחסים הללו כאיכותיות ברמה גבוהה", אמרה דוקטור לינדה קאי מצוות החוקרים, "יש הרבה ויכוחים לגבי אם שימוש ברשתות החברתיות מזיק לבריאות, אבל אנחנו מצאנו שזה לא בהכרח גרוע כמו שכולם חושבים".
כאמור, מדובר בתוצאה יוצאת דופן, שכן מחקרים רבים אחרים טוענים בדיוק ההפך: מחקר מאוניברסיטת פנסילבניה בשנה שעברה המליץ להגביל את השימוש ברשתות חברתיות ל-30 דקות ביום בלבד כדי להפחיד תחושות של בדידות ודיכאון, בעוד סקר מ-2017 מצא שכ-1,500 צעירים שהשתמשו קבוע באינסטגרם ובסנאפצ'אט פיתחו תחושה של חוסר ערכיות, ומחקר באוניברסיטת קופנהגן ב-2016 הסיק כי משתמשי פייסבוק מפתחים תחושות קנאה חזקות כאשר הם צופים בפרופילים של חבריהם.
עוד ב-mako בריאות:
>> עליתם לאחרונה במשקל? אולי זאת הסיבה
>> חוששים מסקס? יש לנו כמה טיפים בשבילכם
>> בריא או לא? כל האמת מאחורי הפריכיות
אז מדוע דווקא וואטסאפ מועילה לבריאות? החוקרים טוענים שזה ככל הנראה משום שוואטסאפ היא אפליקציית שיחות בלבד, שמטרתה היא נטו לשמור על קשר עם אנשים ולחבר ביניהם, במקום ליצור השוואות ולגרום לתחושות של קנאה. למעשה, מחקר מ-2018 שפורסם ב- Cyberpsychology Behavior Network הראה עלייה של 33 אחוז בתחושות הדיכאון של אנשים שגוללים את הפיד שלהם ברשתות החברתיות, לעומת ירידה של 15 אחוז בתחושות הדיכאון בקרב אנשים שמשתמשים באפליקציות הללו כדי לשוחח עם אנשים וליצור תוכן.
"המחקר שלנו מעלה את הרעיון שטכנולוגיות חברתיות כמו וואטסאפ עשויות לפתח מערכות יחסים קיימות וליצור הזדמנויות חדשות לתקשורת, ולפיכך לשפר את הבריאות הנפשית של המשתמשים בהן".