כולנו מתמודדים עם סיטואציות מבאסות בחיים, ומה שמגדיר אותנו הוא הדרך שבה אנחנו מגיבים אליהן. אבל גם אלה בינינו שניחנים בביטחון עצמי גבוה במיוחד עדיין נגררים מדי פעם למחשבות שליליות וספקות עצמיים: אולי אני לא טוב מספיק? למה שום דבר לא מצליח לי? אולי משהו בי ממש לא בסדר?
תתפלאו לדעת שלמומחים למדעי המוח יש שם רק למחשבות כאלו, להרגל האוטומטי של המוח שלנו לחזור אליהן: נטייה שלילית. זו תכונה נרכשת של הפסיכולוגיה האנושית, ששירתה אותנו בצורה נאמנה בתקופה שבה צדנו את ארוחת הערב שלנו עם חניתות, לפני כ-120 אלף שנה.
בעת המודרנית, לעומת זאת, ההרגל הזה נותר בעינו והוא שאחראי לכך שאנחנו מגיבים בשליליות רבה לכל אימייל מבאס או שיחה קשה, כאילו החיים שלנו נמצאים בסכנה. הנטייה השלילית הטבעית שלנו משחררת רצף של הורמוני לחץ, וגורמת לנו להתמקד באיומים הפוטנציאלים מבלי יכולת לראות את התמונה הרחבה.
המדען ריק הנסון טוען כי המוח שלנו הוא כמו סקוצ'ברייט בכל הנוגע לביקורות, ומחבת טפלון בכל הנוגע למחמאות. הכוונה היא שכשמשהו שלילי קורה, אחנו נוטים לשכוח את כל הדברים החיוביים ולהתאבסס רק על השליליים. אם אפשר להפוך את הנטייה הזו או לשנות אותה? מדענים טוענים כי על ידי הקדשת תשומת לב להרגל מסוים, ניתן לשנות אותו ובסופו של דבר גם למעשה לחווט מחדש את המוח שלנו.
כאשר אנחנו שמים לב לפעולה מסוימת שאנחנו עושים, אפשר לבנות לעצמנו הרגל שמתרחק מהנטייה השלילית ומתקדם לעבר דרך חשיבה חיובית יותר: לזכור את הישגי העבר שלנו, לחגוג את נקודות החולשה ולראות את החיים כסדרה של הזדמנויות במקום מדרון חלקלק של מכשולים ושברון לב. הנה שלושת השלבים:
עוד ב-mako בריאות:
>> אם לשניים: "כך ירדתי 12 וחצי ק"ג תוך חודשיים וחצי"
> האם באמת גברים "נדלקים" מהר יותר מנשים?
>> 7 סיבות מדאיגות לכך שאתם נרדמים מהר מדי
שלב 1: להבחין בנטייה השלילית
בשלב הראשון עלינו להיות מודעים להרגל הזה של המוח, ולשים לב כשאנחנו מטילים ספק בעצמנו או חווים רגשות של מתח, פחד והרהורים עצמיים. זה המקום שבו המוח שלנו מתחיל לדמיין את התרחיש הגרוע מכל וחוזה שהכל עומד להתפרק.
שלב 2: להחליף את המחשבה השלילית ברגע של הכרת תודה
ברגע שהבחנו בנטייה השלילית, למעשה פינינו מקום להולכה של נתיבים עצביים חדשים. זה מאפשר לנו להציף את החלל הזה בהתמקדות יותר פרודוקטיבית. כמה שניות של הכרת תודה זה כל מה שצריך בשביל זה – חשבו על דבר אחד שאתם מודים עליו ברגע זה: הבית שלכם, העבודה שלכם, הבריאות שלכם, המשפחה שלכם, הכישרונות והנקודות החזקות שלכם, המרץ שלכם וכו'.
שלב 3: לחווט מחדש את המוח
15 שניות של מחשבות חיוביות זה כל מה שצריך בשביל לקודד אותן עמוק בתוך המרקם המחשבתי, טוען הנסון. זה השלב שבו אנחנו הופכים את ההרגל השגרתי של התעלמות מהחיובי, ולהפוך אותו לתגובה חיובית. כל מה שצריך הוא כמה שניות של התמקדות בדברים החיוביים שקורים בחיים שלכם. לאחר שתבצעו את זה שוב ושוב שוב, תתחילו להבחין בשינוי משמעותי בהלך המחשבה שלכם, ותתחילו לזכור את התכלית שלכם, לחפש אחר אתגרים חדשים ולהתמודד איתם באמצעות אופטימיות מחודשת. נסו זאת במשך שבוע, ותראו מה קורה.