מחקרים רבים מראים על קשרים נרחבים בין פעילות גופנית לשיפור באורח החיים במגוון הקשרים ,כמו תזונה ומצב רוח. מחקר חדש שנערך בישראל בקרב נשים שמשחקות כדורשת מאשש את השפעותיה החיוביות של פעילות ספורט על החיים האישיים והחברתיים תוך דגש על השתתפות פעילה בקבוצות ספורט חברתיות.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
המחקר שנערך על ידי ד״ר ריקי טסלר, מהפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת אריאל בשיתוף אוניברסיטת חיפה ומכללת עמק יזרעאל עקב במשך 15 שבועות אחרי 1,032 נשים-אימהות שמשתתפות בליגת "מאמאנט" בכדורשת ו- 308 נשים-אימהות בקבוצת ביקורת, ובחן את השפעת הפעילות הספורטיבית המשותפת על אורח החיים של המשתתפות ובני משפחותיהן, כמו הרגלי פעילות גופנית, תזונה נכונה, מצב בריאותי, תחושת רווחה והון חברתי.
ממצאי המחקר מראים כי להשתתפות במשחקים הקבוצתיים הייתה השפעה חיובית על אורח חיים פעיל ובריא יותר בקרב משתתפות התוכנית ומשפחותיהן לעומת נשים שלא השתתפו בתוכנית. משתתפות "מאמאנט" דיווחו על שיפור בבריאותן הפיזית, הרגשית והחברתית לעומת קבוצת הביקורת. המשתתפות דיווחו על אכילה בריאה יותר ועל עלייה בתדירות הפעילות גופנית לאורך זמן. כמו כן, דיווחו המשתתפות על עלייה בהון החברתי, כלומר, חיזוק מערכות היחסים שלהן עם אחרים, קבלה ומתן של תמיכה ועזרה לאחרים לעומת קבוצת הביקורת. משפחותיהן של המשתתפות דיווחו אף הם על שיפור באורחות החיים, חיזוק המערכת המשפחתית והתנהגויות בריאות כמו אכילה בריאה ועשיית פעילות גופנית.
הממצאים העיקריים של המחקר:
- נשים שהשתתפו בליגת "מאמאנט" היו בעלי הון חברתי גבוה יותר מאשר בקבוצת הביקורת.
- נשים שהשתתפו בליגת "מאמאנט" היו עם ציונים נמוכים יותר עבור תסמינים סומטיים ותסמינים דיכאוניים בהשוואה לקבוצת הביקורת. תסמיני דיכאון היו בקורלציה משמעותית עם תמיכה חברתית, אמון ומעורבות חברתית, בשתי הקבוצות, מה שמרמז כי ככל שההון החברתי גבוה יותר, הסימפטומים הדיכאוניים היו נמוכים יותר.
- נראה שההשתתפות בליגה השפיעה על שניים משלושת מדדי ההון החברתי - תמיכה חברתית ומעורבות חברתית.
- לנשים שבחרו להשתתף בליגת "מאמאנט" היו מלכתחילה "ציונים" טובים יותר לרווחה והון חברתי, וההשתתפות בליגה הגבירה את התמיכה החברתית והמעורבות החברתית שלהן. עם זאת, במסגרת זמן קצר זה לא נצפה שיפור משמעותי ברווחתם.
"כמו לחזור לילדות"
ליגת מאמאנט מונה למעלה מ-8,800 נשים כל רחבי הארץ שמשחקות כדורשת. פרויקט האימהות הספורטיבי-חברתי-קהילתי הגדול בישראל. הליגה הוקמה בשנת 2005, על ידי עפרה אברמוביץ, ושמה לה למטרה להנחיל את תרבות הספורט בקרב אימהות ודרכן להשפיע על הילדים ועל כל המשפחה. כמו כן, הליגה מהווה תשתית ועתודה של ילדים למשחק הכדורעף.
דוגמא שממחישה את השפעתם הנרחבת של המשחקים אפשר למצוא בציטוט הבא של אחת השחקניות: "יש לי הרבה יותר חברות. חברות שלא בטוחה שהייתי מתחברת אליהן ללא מאמאנט. יש שם בנות שונות מאוד, שהחיבור מתבסס על מאמאנט. אני חולה עליהן. ולמרות זאת, לא בטוחה שלולא מאמאנט היינו מתחברות. קשה להסביר, משהו כמו לחזור לילדות, שפותח אותי לכיוונים שונים, משוחררים יותר, זורמים יותר".