זו תחושה שקשה לתאר אותה במילים, משום שהיא יכולה להביע דברים שונים לאנשים שונים, אבל הקונצנזוס הגורף הוא שלהרגיש "תקוע" זה בהחלט לא טוב. בעיקר כי תחושת תקיעות יכולה להידרדר מהר מאוד לתחושות אחרות כמו חוסר אונים או חוסר ישע, לחוסר יכולת להשיג את המטרות והשאיפות ששמתם לעצמכם, והדיאלוג הפנימי שלכם יכול להפוך לביקורת ואשמה עצמית.

וזה גרוע במיוחד עבור מי שבונה על שינוי גדול בחיים ופשוט לא מצליח לעשות אותו. הפסיכולוג ג'ור-אל קאראבלו מציע ל"The Ladders" כמה דרכים שאולי יסייעו לכם לנדנד קצת את העגלה, אם לא לשחרר אותה.

 >> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

בחינה עצמית

בחינה וחקירה עצמית (Self reflection), לפי קאראבלו, היא הצעד הראשון שצריך לעשות כדי לנוע קדימה. הכוונה היא לעצור לרגע ולעשות ספירת מלאי של כל מה שיש לכם בחיים – פנו לעצמכם זמן מיוחד בלי הסחות דעת או הפרעות מצד אחרים, והקדישו אותו למחשבה עמוקה ושקטה. הנה, למשל, כמה שאלות שצריכות להישאל בזמן ההרהורים הללו: איפה אני עכשיו? איך החיים שלי נראים? האם אני עובד במה שקיוויתי שאעבוד? האם מערכות היחסים שלי מצליחות? איך הייתי רוצה לשפר אותן?

קאראבלו מדגיש שחשוב להיות ספציפיים ככל האפשר, ולנסות לחקור את עצמכם מתוך סקרנות לא שיפוטית. הכוונה היא שאין כאן תשובות נכונות או לא נכונות, אבל אם תהיו מעורפלים ומפוזרים מדי בתשובות שלכם, ייתכן שבסופו של דבר זה ימנע מכם לעשות צעדים קונקרטיים כדי לשנות את המצב, ובסוף תרגישו גרוע יותר. כי קשה לפתור בעיה כשלא יודעים בדיוק מהי.

בחורה מהורהרת (צילום: Shutterstock, מעריב לנוער)
תחשבי על זה|צילום: Shutterstock, מעריב לנוער

התחברו מחדש למטרות שלכם

פעמים רבות כשאנחנו לא מסוגלים לנוע קדימה, זה אומר שאנחנו מפספסים את המטרות והשאיפות שלנו. וכבני אדם, אנחנו צריכים איזושהי תחושת מטרה בחיים, כי אחרת כולנו פשוט נרחף כאן לנצח זה לצד זה בלי להשיג שום דבר. המטרה הזו דווקא כן יכולה להיות רחבה לא בהכרח ספציפית (למשל, לנסות לרפא את הסרטן), והיא יכולה להיות גם קטנה יותר (כמו לפרגן יותר לצוות בעבודה). כל מטרה היא ראויה ובעלת ערך, ולא משנה מה היא.

לכן, כדאי להקדיש זמן מה כדי לנסח את המטרה שלכם מחדש, ולחקור מה בעברכם גרם לכם להרגיש מלאי מוטיבציה. שאלות כמו "מה מניע אותי?" או "מה הניע חלק מההחלטות שלי בעבר?" יכולות לסייע לזהות את המטרה שייתכן שהתרחקתם ממנה.

הציצו אל העתיד

קאראבלו טוען שבתור מטפל, אחד התרגילים שהוא משתמש בהם עם המטופלים שלו הוא דמיון מודרך, שכן עבור חלק מהם, לדמיין את העתיד האידיאלי שלהם עוזר בהגדרתו. נסו, למשל, לדמיין את חייכם בעוד עשר שנים– כן, זו לא רק שאלה מעצבנת בראיונות עבודה אלא גם טכניקה טיפולית. חשבו איפה אתם חיים, עם מי אתם חיים, מה אתם עושים וכו'. נסו ליצור תמונה מנטלית של החיים האידיאליים שלכם, כי ברגע שתציצו בהם תוכלו אולי לשרטט בקווי מתאר גסים את הדרך אליהם.

שיחה עמוקה (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
דברו על זה|צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:

>> זה מה שהחיסונים באמת מכילים: התגובה שגרפה מעל אלף לייקים
>> זאת השיטה הכי מוזרה לדעת אם הצואה שלכם בריאה
>> מחקר חדש חושף תופעת לוואי מטרידה של גלולות 

נסו משהו חדש

פעמים רבות כשאנחנו מרגישים שאנחנו תקועים בשגרה, זה סימן שמשהו צריך להשתנות, גם אם לפעמים לא תמיד ברור מה. ולכן, על מנת לחדד את זה, כדאי לנסות דברים חדשים ולא רגילים, ששוברים את השגרה שלכם בכל מיני דרכים. למשל, להתחיל לקרוא ספר חדש סתם למטרות הנאה כי מזמן לא יצא לכם, או להשתתף באירוע שאתם בדרך כלל נמנעים מללכת אליו. כל מה שיגרום לכם לצאת רגע מעצמכם ולחוות תחושות חדשות ראוי, משום שהתגובה שלכם לגירויים חדשים יכולה לעורר בכם השראה ולאפשר לכם להתחבר מחדש לחלק שאולי שכחתם. לפעמים שינוי קטן יכול להיות טריגר לשינויים גדולים יותר.

גבר עובד מהבית (אילוסטרציה: GaudiLab, Shutterstock)
תתחיל את הקורס שחלמת עליו|אילוסטרציה: GaudiLab, Shutterstock

דברו עם מישהו

בין שזה בן משפחה, חבר קרוב או מטפל מקצועי, לפעמים נקודת מבט חיצונית על חייכם יכולה להאיר פינות חשוכות ולגרום לכם לרדת לעומקה של תחושת התקיעות. לכל הפחות תוכלו לשמוע חוות דעת נוספת של מישהו שמכיר אתכם ורוצה בטובתכם, ולהתייעץ יחד איתו בנוגע לאיך מתניעים את השינוי הרצוי.