המירוץ למיליון: חמשת הזוגות שנותרו במשחק, נחתו אמש (שבת) בווייטנאם לטובת קטע מירוץ גורלי במיוחד - רבע הגמר של התחרות. לצד רגעים משעשעים שבהם נראים הזוגות נופלים בשדות האורז המוצפים, אי אפשר היה להתעלם מסצנה פחות מצחיקה בעת שהזוג האהוב ספיר אביסרור וליאור דבח, הגיעו למשימה שעימתה אותם עם הפחד הגדול ביותר של ספיר.
"אני לא יכולה עם מים", הודתה. בין שזו בריכה, בין שזו אמבטיה מלאה, אגם או ים". עוד אמרה ספיר כי היא חוששת כשהמים "שחורים", וקשה לזהות בהם דגים או חיות אחרות. לבסוף היא אומנם הצליחה להתגבר על החשש ולהתקדם במשימה, אבל אין ספק שעל הדרך המתמודדת החזקה הצליחה לעורר מודעות לנושא הפחות מדובר הזה.
ד"ר ירדן לוינסקי, פסיכיאטר יועץ בחטיבת הקהילה של הכללית, מסביר כי פוביה ממים (הידרופוביה), היא פחד קיצוני ובלתי נשלט ממים, העלול להתעורר לא רק במצבים שבהם האדם מתמודד עם מים עמוקים או פתוחים, אלא גם כאשר הוא נחשף למים בחיי היום-יום, כמו בריכות או אפילו אמבטיות, ולמעשה יש אפילו חלק קטן מהסובלים מהבעיה שנמנעים ממקלחת בגלל הפוביה. לדבריו, הפוביה מתבטאת בתחושת חרדה עמוקה, דופק מואץ, זיעה, ולעיתים גם בהתקפי פניקה ממשיים. "עבור אנשים הסובלים מהפוביה, עצם המחשבה על הימצאות בקרבת מקווה מים עלולה לעורר תחושות של חוסר אונים ופחד, גם אם אין סכנה אמיתית בסביבה".
פוביה שמקורה לרוב בטראומה
הוא מציין כי פוביה ממים היא לרוב תוצאה של טראומה מוקדמת שקשורה בחוויות שליליות במים, כגון טביעה, היתקעות במעמקים או מפגש עם חיות מים מפחידות. לטענתו, כאשר מדובר במים שחורים, שבהם לא ניתן לראות את הקרקעית, הפחד גובר אף יותר. "חוסר היכולת לראות מה יש מתחת למים מעצים את תחושת חוסר-הוודאות והחרדה. המים הופכים בעיני הסובלים מהפוביה למקום מסוכן, שבו לא ניתן לחזות את הסכנות או את מה שעשוי להסתתר מתחת לפני השטח. פחד זה קשור גם לחשש קדמוני מפני הלא נודע, וכאשר המים נראים כהים ואטומים, הדמיון עשוי לייצר תרחישים מפחידים במיוחד".
הד"ר מתייחס גם לחשש של ספיר מדגים או מחיות אחרות שבהן היא עלולה הייתה להיתקל. "מגע לא צפוי במשהו מתחת למים הוא גורם נוסף שמחמיר את הפוביה. אפילו מגע קל בעשב ימי, אבן או דג עלול לעורר התקף פניקה אצל אדם הסובל מהפחד. בין שמדובר ביצורים חיים או בעצמים דוממים, החשש מפני מה שעלול להיות מתחת למים, מוביל לתחושת חוסר שליטה ושהמים עצמם מסוכנים. במקרים חמורים, פחד כזה עלול למנוע מהאדם להיכנס למים כלל, גם במצבים בהם הוא יודע שצפוי להיות בטוח".
למרות החשש והפניקה שהעניין עלול לייצר, כפי שספיר הגיבה לבסוף, ד"ר לוינסקי מדגיש כי כיום קיים טיפול זמין שעשוי לעזור לסובלים מהבעיה. "טיפול בפוביה יכול לכלול חשיפה הדרגתית למים בתנאים מבוקרים, בשילוב טכניקות הרגעה כמו נשימות עמוקות וטיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT)". הוא מציין כי מטרת הטיפול היא לעזור לסובלים מהפוביה להתרגל בהדרגה לנוכחות המים, וכך להפחית את עוצמת הפחד ואת התסמינים הגופניים הנלווים".