הפרעת חרדה היא מצב שיכול לתקוף בזמנים בלתי צפויים. טיפולים קוגניטיביים התנהגותיים ותרופות יכולים לסייע בהתמודדות עם חרדה, אבל לפעמים יש דברים קטנים שיכולים להחמיר אותה שאי אפשר לצפות מראש. אם אתם מתמודדים עם חרדה, ייתכן שאתם לא מודעים לדברים קטנים בשגרת היומיום שיכולים להוות טריגר. הרגלים קבועים לפעמים יכולים לתרום לרמות החרדה בלי שתדעו על כך, ולהשפיע עליכם באופן שלילי לאורך זמן.

חשוב להדגיש שהפרעת חרדה היא שם כללי לשלל תופעות כמו לחץ פוסט טראומטי, הפרעה אובססיבית קומפולסיבית, חרדה חברתית ועוד. חרדה יכולה להיות מאוד אישית, ולכן הטריגרים שלה אינדיבידואלים. ובכל זאת, הנה כמה התנהגויות ומאפיינים שעלולים להחמיר אותה, וכדאי בהחלט לשנות.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

שעות שינה לא סדירות

"יותר מדי אנשים שסובלים מחרדה נמנעים משינה ומאפשרים לחרדה להשאיר אותם ערים", מסבירים ב- Calm Clinic, "שינה היא אחד הכלים החשובים ביותר להתמודד עם מתח", ולכן חשוב לשמור על שגרת שינה נורמלית ככל האפשר.

אישה עובדת על לפטופ בלילה בתאורה עמומה (צילום: shutterstock)
לכי לישון|צילום: shutterstock

דחיית מטלות

אנשים עם הפרעות חרדה נוטים לדחות דברים שיש להם לעשות, מה שבסופו של דבר גורם להם להרגיש פחות בשליטה: "אני יודע מה אני צריך לעשות אבל לא מצליח לעשות את זה, וזה מכניס אותי ללופ שקשה לצאת ממנו", אמר אדם שסובל מחרדה ל- The Mighty.

צריכת חומרים מעוררים

שוקולד, קפאין, תה ומאכלים מתוקים מעלים את רמת הגירויים של הגוף, ועל כן עשויים להעלות גם את רמות החרדה.

שגרת אימונים לא קבועה

"אימונים בזמנים קבועים כמו ריצה יכולים לשחרר אנדורפינים בגוף ולהקל חרדה, אבל אם השגרה הזו לא קבועה ומתחילים לפספס אימון או שניים זה דווקא עלול להחמיר אותה", טוענים ב- VeryWell Health.

בדיקה אובססיבית של האימייל

בין שאתם מחכים למשהו דחוף או סתם מפחדים לפספס דברים, היצמדות קבועה לאימייל יכולה רק להעלות את מפלס החרדה. נסו להרגיע קצת ולפנות פרקי זמן קבועים שבהם אתם שוכחים מהמיילים".

רשתות חברתיות

הפסיכיאטרית ד"ר ת'יאה גלאגר מאוניברסיטת פנסילבניה טוענת כי רשתות חברתיות הפכו להרגל שבשגרה, ועלולות להחריף התקפי חרדה, ועל כן כדאי לעקוב אחר זמני השימוש בהן, ולמעשה למחוק כליל את האפליקציות הללו מהטלפון אם אתם סובלים מחרדה.

אישה שותה קפה ומסתכלת בטלפון הסלולרי (אילוסטרציה: Antonio Guillem, Shutterstock)
גם קפה וגם פייסבוק?|אילוסטרציה: Antonio Guillem, Shutterstock

עישון

מצד אחד עישון יכול להקל רגעית חרדה, אבל מצד שני התלות בסיגריות מעלה את רמות החרדה בגוף, לפי VeryWell Mind, בשל רמות הניקוטין הגבוהות וההשפעה העקיפה על דרכי הנשימה.

התייבשות

"כל מקרה קל של התייבשות עשוי להשפיע על מצב הרוח", אומרים ב-Mayo Clinic, ולכן כדאי להקפיד על שתייה שגרתית.

אלרגיה למאכלים

"יש אנשים שרגישים למאכלים או תבלינים מסוימים שיכולים לגרום אצלם תגובות פיזיות לא נעימות", לפי ה-Mayo Clinic, "ובקרב אנשים מסוימים התגובות הפיזיות הללו עלולות להוביל לשינויים במצב הרוח ולעלייה ברמות העצבים והחרדה".

בידוד חברתי

אנשים שטוענים שהם צריכים קצת זמן לבד כדי להתמודד עם החרדה שלהם עלולים בסופו של דבר רק להגביר אותה, ולפעמים זה בדיוק ההפך ממה שצריך לעשות. חרדה יכולה לגרום לנו להתכנס ולהתמקד במה שקורה בתוך הראש שלנו, וקשורה לפעמים למחשבות שליליות וחרדתיות.

עובד מיואש מול המחשב (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
זה הזמן לקום|צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

אינטראקציה חברתית אונליין

אם רוב הקשרים החברתיים היומיומיים שלכם נשענים על שיחות וואטסאפ, זה בהחלט לא תורם לחרדה שלכם: "שום דבר לא יכול להחליף אינטראקציה של פנים מול פנים", לפי Help Guide, "אנחנו זקוקים לחברה של אנשים אחרים כדי להרגיש ולתפקד במיטבנו. בני אדם הם יצורים חברתיים ויש להם צרכים רגשיים לחיבורים חיוביים עם אנשים אחרים".

ישיבות ממושכות

"חוקרים מצאו שהסיכון לחרדה עולה בקרב אנשים שמנהלים אורח חיים יושבני", טוען ההאפינגטון פוסט, "בייחוד ברגעים שבהם אדם יושב בשקט עם עצמו".

צריכה של תכנים כבדים

לפי Healthline, קריאה או צפייה בתכנים רציניים, עצובים ומדכאים בהחלט לא תורמת לחרדה, וכדאי להעדיף תכנים קלילים יותר כמו קומדיות. בקיצור, חכו קצת עם "צ'רנוביל".

עוד ב-mako בריאות:

>> אוכלים חביתה לארוחת בוקר? טעות גדולה
>> הטריק המהיר שמחזק את שרירי הבטן 
>> אחת ולתמיד: האם כדאי ללבוש חזייה? _

התעלמות מחשבונות

אנשים שסובלים מחרדה, וגם כאלה שלא, עלולים להימנע מלפתוח ולקרוא חשבונות פיננסיים כדי לא להתמודד עם המצב, מה שכמובן בסופו של דבר רק מחריף את רמות החרדה כשמתחילים להגיע ההתראות והעיקולים.

מחשבות על העתיד

"התמקדות אובססיבית באירועים עתידיים ובאסטרטגיה לטווח ארוך, במקום להתמקד בהווה או בפעולה המיידית הבאה, עלולה להחריף בעיות של חרדה", טוענים ב-Psychology Today. "במקום זה, נסו לגרום לעצמכם להביט על מה שאתם מתמודדים איתו כעת, במקום להעלות השערות בנוגע למה יקרה או לא יקרה.